αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια που δείχνουν ότι υποτιμάς τον εαυτό σου

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι υποτιμάς τον εαυτό σου

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων υποτιμούν τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους. Μερικοί δεν έχουν ξεκάθαρη άποψη για τα πράγματα που έχουν καταφέρει και είναι έτοιμοι να δεχτούν ότι δεν μπορούν να πετύχουν ένα challenge που έχουν μπροστά τους.

Υπάρχουν και εκείνοι που δεν αρπάζουν τις μεγάλες ευκαιρίες που προκύπτουν στην ζωή, επειδή ανησυχούν για το τι θα πουν οι άλλοι αν αποτύχουν.

Ακολουθούν 5 σημάδια που δείχνουν ότι υποτιμάς τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου. Φυσικά κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός- έτσι και τα σημάδια μπορεί να διαφέρουν. Ωστόσο, αν βλέπεις στον εαυτό σου πάνω από 2-3 από τα παρακάτω points, μάλλον σαμποτάρεις τον δρόμο σου προς την επιτυχία και την ευτυχία.

1. Η πρώτη σου κίνηση σε οποιαδήποτε περίσταση είναι να υποθέσεις ότι δεν θα μπορείς να το κάνεις

Ίσως παρακολουθείτε κάποιον να κάνει έργα τέχνης ή μια σωματικά απαιτητική άσκηση, θαυμάζοντας την ικανότητά του. Εάν προσκληθείτε να συμμετάσχετε, η άμεση απάντησή σας είναι “Δεν θα μπορούσα ποτέ να το κάνω αυτό”. Χωρίς καν να κάνετε την προσπάθεια, υποθέτετε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν μια καταστροφική αποτυχία. Εάν διαπιστώσετε ότι αυτή είναι μια επαναλαμβανόμενη απάντηση για εσάς, προσπαθήστε να αλλάξετε την αφήγηση. Αντί για το ξεκάθαρο «Δεν θα μπορώ να το κάνω αυτό», πείτε: «Δεν ξέρω αν μπορώ, αλλά θα προσπαθήσω». Η αλλαγή της ενέργειας από το «δεν μπορώ» στο «ΙΣΩΣ μπορώ» κάνει τεράστια διαφορά στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας. Επιπλέον, μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι είστε πολύ πιο ικανοί από ό,τι νομίζατε.

2. Ζητάς βοήθεια για κάτι πριν καν το επιχειρήσεις μόνος

Φοβάστε να αποτύχετε σε κάτι, και έτσι ζητάτε από κάποιον άλλο να σας βοηθήσει να το κάνετε. Ή είναι μια εργασία που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει και σας τρομάζει. Είτε σας τρομάζει μια ‘άγνωστη περιοχή’, είτε φοβάστε ότι θα φανείτε ανόητοι, προσπαθήστε να κάνετε κάτι μόνοι σας πριν ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου άλλου. Το ίντερνετ είναι ένας ανεκτίμητος πόρος όταν πρόκειται για οδηγούς “how-to” για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα. Κάντε μια έρευνα πρώτα και μετά κάντε την προσπάθεια. Οι πιθανότητες είναι μεγάλες να πετύχετε. Α, και αν αποδειχθεί ότι χρειάζεστε κάποια βοήθεια με αυτό, τουλάχιστον έχετε ξεκινήσει τη διαδικασία μόνοι σας. Όταν φτάσει η βοήθεια, ζητήστε να παρακολουθήσετε και να λάβετε μέρος στη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξέρετε τι κάνετε την επόμενη φορά που θα προκύψει το πρόβλημα.

3. Βάζεις πάντα τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου

Το να θες να ευχαριστείς μόνιμα τους άλλους, αφήνοντας τις δικές σου ανάγκες στην άκρη, είναι επίσης ένα σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ίσως ως ένα βαθμό να το κάνετε επειδή θέλετε να βλέπετε τους γύρω σας ευτυχισμένους, αλλά η πιο πιθανή αιτία είναι ότι φοβάστε ότι θα σας αφήσουν ή θα σας τιμωρήσουν αν δεν κάνετε αυτό που θέλουν.

4. Δεν πιστεύεις τα καλά λόγια που σου λένε οι άλλοι

Όταν ακούς καλά λόγια από άλλους για εσένα, συνήθως είσαι δύσπιστος. ‘Η θεωρείς ότι κάτι θέλουν από εσένα. Αν νιώθεις συχνά κάτι τέτοιο, το καλύτερο που έχεις να κάνεις ίσως είναι να συζητήσεις με τους άλλους. Ακούγοντας το σκεπτικό τους, μπορεί να είστε πιο πρόθυμοι να δεχτείτε ότι είστε στην πραγματικότητα το καταπληκτικό άτομο που βλέπουν όταν σας κοιτάζουν.

5. Στις διαπραγματεύσεις… λες πάντα «ναι»

Αν δεν πιστεύεις στις δυνατότητες σου και δεν μπαίνεις με αυτοπεποίθηση στο δωμάτιο, είναι πιθανό να χάνεις κάθε διαπραγμάτευση στην οποία λαμβάνεις μέρος. Αφού είσαι έτοιμος να πεις «ναι σε όλα», διότι θεωρείς ότι θα βγεις χαμένος ακόμα κι αν φέρεις την παραμικρή αντίρρηση ή βάλεις οποιαδήποτε «κόκκινη γραμμή». Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + 20 =