αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω. Και να μην είσαι επικεφαλής στην startup σου

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω. Και να μην είσαι επικεφαλής στην startup σου

Είναι μια δύσκολη στιγμή. Ίσως η πιο δύσκολη στιγμή για έναν ιδρυτή μιας startup ή μιας εταιρίας γενικότερα. Τότε που πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω, και να αφήσει το «τιμόνι» της εταιρίας σε κάποιον άλλο. O Levi King είναι ιδρυτή της startup Nav. Πρόσφατα έκανε μια ανακοίνωση στο Linkedin: Ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του CEO της startup που ο ίδιος δημιούργησε. Και συνεχίζει ως Executive Chairman.

Όπως εξηγεί, ο νέος ρόλος του δίνει περισσότερο χρόνο έτσι ώστε να δει τα δεδομένα και να προβληματιστεί όπου χρειάζεται. Αλλά τελικά, πότε ένας ιδρυτής πρέπει να παίρνει την δύσκολη απόφαση και να αφήνει το «τιμόνι» σε κάποιον άλλο; Ο Levi King σε άρθρο του στο Entrepreneur.com παραθέτει τα 5 σημάδια.

1# Έχεις «χαθεί» και κοιτάς τα «επείγοντα» tasks, όχι τα σημαντικά. Ένα σύμπτωμα που δείχνει ότι έχεις χάσει τον έλεγχο της επιχείρησής σου είναι ότι έχεις χρόνο μόνο για τα ”επείγοντα καθήκοντα” και δεν μπορείς ποτέ να εστιάσεις σε αυτά που είναι σημαντικά. Δεν βλέπεις την «μεγάλη εικόνα» και… πνίγεσαι σε tasks που τρέχουν καθημερινά. Αν όμως δεν εστιάσεις στα σημαντικά, είναι δεδομένο ότι θα τα βρεις μπροστά σου.

2# Χάνεις το πάθος για τον ρόλο σου. Μπορεί να έρθει μια μέρα που θα νιώσετε ότι πλέον δεν απολαμβάνετε τη δουλειά του CEO. Aπλά θα χάσετε το πάθος για τις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του συγκεκριμένου ρόλου. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο σημείο, γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια του πάθους για την ίδια την επιχείρησή σας. Πρέπει να το αποτρέψεις αυτό. Μείνει στην εταιρία σου, από έναν διαφορετικό ρόλο που θα σου δώσει πάλι την ώθηση και όρεξη που έψαχνες.

3# Η επιχείρηση σου ξεπερνά το skillset σου. Ναι, μπορεί να έρθει η στιγμή όπου εκείνη η μικρή εταιρία που ξεκίνησε από το δωμάτιο του σπιτιού σου, να σε… ξεπεράσει. Και πλέον να χρειάζεται κάποιος άλλος άνθρωπος, με άλλα skills, να αναλάβει το «τιμόνι». Δεν είναι κακό. Το ότι το «μωρό» σου μεγάλωσε και σε ξεπέρασε, είναι κάτι που πρέπει να σε κάνει χαρούμενο. Βρες τον σωστό άνθρωπο που μπορεί να πάει την εταιρία στο επόμενο επίπεδο.

4# Το άγχος σας φτάνει σε επίπεδα ανεξέλεγκτα. Όλοι έχουν άγχος. Και υπάρχουν τρόποι για να το αντιμετωπίσεις. Ωστόσο, αν αυτό φτάσει σε ανεξέλεγκτα επίπεδα, θα σε φθείρει και θα εμποδίσει την ικανότητα σου να λαμβάνεις σωστές αποφάσεις. Είναι επίσης πιθανό να σε ωθήσει στο να χαλάσεις κάποιες σχέσεις σου μέσα στην εταιρία.

5# Χάνεις τον έλεγχο της εταιρίας λόγω λάθος αποφάσεων. Ο Travis Kalanick, ο ιδρυτής της Uber, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της θλιβερής κατάστασης. Προφανώς είναι ένας καλός επιχειρηματίας, όμως από ένα σημείο και μετά φάνηκε να «θολώνει». Έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο, και κατάφερε να χάσει την εμπιστοσύνη των συνεργατών και των εργαζομένων του. Ενώ την ίδια στιγμή «λαβωνόταν» και το brand της Uber. Τελικά έκανε το μεγάλο «άλμα» και παρέδωσε την θέση του CEO σε κάποιον άλλο. Για να συνεχίσει η εταιρία να πορεύεται χωρίς εσωτερικά «βαρίδια».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × three =