αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος έχει… υπερβολικά μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος έχει… υπερβολικά μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του

Το να έχεις αυτοπεποίθηση είναι σίγουρα ένα καλό στοιχείο. Υπάρχουν όμως και αυτοί που ξεπερνούν τα όρια. Φτάνουν δηλαδή στο σημείο να έχουν μια υπερβολική και τοξική αυτοπεποίθηση. ‘Η με απλά λόγια, έχουν… υπερβολικά μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Κάτι που δημιουργεί προβλήματα στους ίδιους, αλλά και στους ανθρώπους που είναι γύρω τους (π.χ. φίλους ή επαγγελματικούς συνεργάτες).

Αλλά πως μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση; Έτσι ώστε να μπορέσεις να τον διαχειριστείς καλύτερα (ή να απομακρυνθείς αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο). Εδώ λοιπόν είναι 5 σημάδια που δείχνουν ότι ένας άνθρωπος έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση, δημιουργώντας τοξικές καταστάσεις. Μήπως έχεις κάποιο τέτοιο άτομο γύρω σου;

1# Έχει πάντα κάτι να πει. Οι άνθρωποι με υπερβολική αυτοπεποίθηση αισθάνονται πάντα την ανάγκη να εκφράσουν τη γνώμη τους για τα πάντα, ειδικά για αμφιλεγόμενα θέματα. Ακόμα κι αν οι συμβουλές τους είναι ανεπιθύμητες, αυτοί θα τις παραθέσουν. Τους αρέσει να υψώνουν τη φωνή τους για να βεβαιωθούν ότι ακούγονται προς τους πολλούς ανθρώπους. Μπορούν επίσης να περνούν ώρες μιλώντας για κάτι με το οποίο είναι παθιασμένοι, ακόμα κι αν τα λόγια τους δεν έχουν καμία αξία.

2# Θα το πάει μέχρι τέλους προσπαθώντας να αποδείξει ότι είναι σωστός. Οι άνθρωποι που είναι σε αυτή την κατηγορία, θα κάνουν σχεδόν τα πάντα για να σας κάνουν να παραδεχτείτε ότι έχουν δίκιο. Και ναι, αυτό εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και όταν πρόκειται για μικρές και ασήμαντες συζητήσεις. Χαίρονται να «κερδίζουν» τις διαμάχες γιατί τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους. Αλλά ακόμα κι αν αποδειχτεί ότι έχουν άδικο, τέτοιοι άνθρωποι συνήθως δεν το παραδέχονται.

3# Μπορεί να γίνει πολύ επικριτικός προς τους άλλους. Οι άνθρωποι με υπερβολική αυτοπεποίθηση επίσης βγάζουν εύκολα σε συμπεράσματα όταν κρίνουν ανθρώπους. Μπορεί να δουν αυτό το μοναδικό γραμματικό λάθος που κάνατε και αμέσως να υποθέσουν ότι είστε απρόσεχτοι και αντιεπαγγελματίες όταν πρόκειται για τη δουλειά σας. Τους αρέσει επίσης να κριτικάρουν συνεχώς τους άλλους και να απογοητεύουν τους ανθρώπους. Δυστυχώς, ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι για να νιώσουν ανώτεροι. Κατά βάθος, όμως, είναι πολύ ανασφαλείς.

4# Δεν δέχεται κριτική από άλλους. Και ενώ οι άνθρωποι αυτοί κάνουν κριτική στους άλλους συνεχώς, όταν γίνεται το αντίστροφο δεν το δέχονται. Συνήθως θα βγουν και θα πουν ότι τους γίνεται άδικη κριτική. Δεν έχει σημασία αν τους γίνεται κριτική εποικοδομητική ή όχι. Ένα άτομο με υπερβολική αυτοπεποίθηση θα πιστεύει ότι οι επικριτές του κάνουν πάντα λάθος.

5# Πιστεύει πάντα ότι είναι το κατάλληλο άτομο για την δουλειά. Είναι σύνηθες: Οι άνθρωποι με υπερβολική αυτοπεποίθηση πιστεύουν ότι είναι πάντα το πιο έξυπνο άτομο στο δωμάτιο. Στην πραγματικότητα, όμως, συχνά δεν είναι τόσο γνώστες και εξειδικευμένοι όσο τους αρέσει να νομίζουν ότι είναι. Σε περίπτωση που παραδεχτούν ότι δεν είναι οι πιο έμπειροι, αμέσως μετά θα επισημαίνουν ότι μπορούν εύκολα να καλύψουν τις παραπάνω γνώσεις που ίσως έχουν άλλοι. Οι άνθρωποι με υπερβολική αυτοπεποίθηση συνήθως υποτιμούν το χρόνο, την προσπάθεια και το επίπεδο δεξιοτήτων που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν μια εργασία. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει στο να χάσουν σημαντικές προθεσμίες ή να κάνουν κακή δουλειά συνολικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι λόγοι για τους οποίους δεν συμπαθείς τους άλλους ανθρώπους

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + 19 =