Η συμπάθεια είναι κάτι που εκτιμάται πραγματικά όταν περνάμε δύσκολες στιγμές. Μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε μόνοι. Αλλά πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν αυτή η συμπάθεια είναι πραγματική;
Είναι τότε που νομίζεις ότι κάποιος σε αγαπά και σε νοιάζεται και θα είναι εκεί σε δύσκολες στιγμές, αλλά η πραγματική του προσωπικότητα και οι προθέσεις είναι διαφορετικές.
Λοιπόν, ορισμένα σημάδια δείχνουν ότι κάποιος προσποιείται ότι σε συμπαθεί. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να καταλάβετε εάν κάνετε παρέα με λάθος άτομα.
1. Το πρόσωπο
Ορισμένοι άνθρωποι ακούν για την επιτυχία σας και ξαφνικά σιωπούν. Αν μιλήσετε μαζί τους πρόσωπο με πρόσωπο, θα παρατηρήσετε μια πτώση στο χαμόγελό τους όταν μοιράζεστε καλά νέα για τον εαυτό σας.
Ωστόσο, αν τους πείτε για κάτι κακό που σας συνέβη, η συμπεριφορά τους γίνεται… πιο φωτεινή. Είναι σχεδόν σαν η αρνητικότητα να είναι μια πολύ πιο ικανοποιητική ατμόσφαιρα, από οποιαδήποτε καλή είδηση.
Πρώτα απ ‘όλα, χαίρονται κρυφά που αντιμετωπίζετε προβλήματα. Δεύτερον, το συνδέουν με την… δική τους αποτυχία. Αν και εσύ είσαι αποτυχημένος, τότε είστε όλοι στο ίδιο επίπεδο. Και αυτό τους κάνει να νιώθουν καλύτερα.
2. Υπερβολικά φιλικοί στην αρχή
Οι άνθρωποι που είναι ψεύτικοι γενικά, θα είναι πολύ ευγενικοί όταν τους συναντήσετε για πρώτη φορά. Θα σας πουν οτιδήποτε θέλετε να ακούσετε. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι σαν αυτούς, και είναι απίστευτα δύσκολο να ξεχωρίσεις το αληθινό από το ψεύτικο.
Αλλά δώστε προσοχή σε όλα τα εξαιρετικά φιλικά πράγματα που κάνουν για εσάς ή σε αυτά που σας λένε. Φαίνεται ότι νοιάζονται τόσο πολύ. Στην πραγματικότητα, σε σαμποτάρουν με κάθε τρόπο.
3. Επίδειξη
Έχετε ποτέ ξεγελαστεί από αυτό το άτομο που απλώς «θέλει να βοηθά τους ανθρώπους»; Μιλούν για την βοήθεια που δίνουν στους ανθρώπους όλη την ώρα, αλλά είναι περίεργο πώς πάντα… το προμοτάρουν όλο αυτό.
Μιλούν για τη βοήθεια που δίνουν και δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή είναι μια τεράστια ‘κόκκινη σημαία’ που δείχνει ότι έχετε να κάνετε με κάποιον με ψεύτικη συμπάθεια.
Και εδώ είναι ένα τεστ: Ζητήστε τους να κάνουν κάτι όπου είναι αδύνατο να το «διαφημίσουν». Θα βρουν μια δικαιολογία για να μην βοηθήσουν.
4. Δεν μπορούν να κρατήσουν οπτική επαφή
Οι φίλοι, οι εραστές, τα μέλη της οικογένειας κ.λπ. έχουν οπτική επαφή όταν νοιάζονται για εσάς. Όταν τα πράγματα πάνε στραβά και χρειάζεστε υποστήριξη και παρηγοριά, σας κοιτούν κατευθείαν στα μάτια και σας υπενθυμίζουν ότι δεν είστε μόνοι.
Αλλά οι άνθρωποι που προσποιούνται ότι σας συμπαθούν, δεν μπορούν να κρατήσουν οπτική επαφή για πολύ. Συνήθως αρχίζουν να κοιτάζουν τριγύρω και να αλλάζουν θέμα όταν υποφέρεις.
Αυτό συμβαίνει γιατί βαθιά μέσα τους, δεν τους ενδιαφέρει αυτό, και υπάρχει ένα μέρος τους που κρυφά ανακουφίζεται που δεν τα πάτε καλά. Παίζουν ξανά τον ψεύτικο ήρωα. Δώστε προσοχή σε αυτούς που δεν μπορούν ποτέ να σας κοιτάξουν στα μάτια και σίγουρα δεν μπορούν να κρατήσουν αυτή την οπτική επαφή.
5. Gaslighting
Το Gaslighting είναι όταν κάποιος προσπαθεί να σας κάνει να νιώσετε ότι είστε τρελοί ή προσπαθεί να σας πείσει για ενέργειες που δεν κάνατε.
Έτσι απολαμβάνουν ταυτόχρονα την ατυχία σου ενώ μοιάζουν με τον σωτήρα σου. Είναι απλά ύπουλο!
Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.
Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.
Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.
Επιρρεπείς στο gaslighting, είναι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί ή/και παραμεληθεί στο παρελθόν, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς δεν είναι σχεδόν ποτέ σίγουροι για το αν πρέπει να θυμώσουν, επειδή κάποτε, τους είπαν ότι αξίζουν την κακοποίηση.