αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος… προσπαθεί πάρα πολύ για να γίνει αρεστός

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος… προσπαθεί πάρα πολύ για να γίνει αρεστός

Όλοι θέλουμε να είμαστε συμπαθείς. Στον φιλικό κύκλο μας ή στο γραφείο. Αλλά προσπαθώντας υπερβολικά να κάνουμε τους άλλους να μας συμπαθήσουν, καταλήγουμε να εκδηλώνουμε ορισμένες συμπεριφορές που φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κατά ειρωνικό τρόπο, προσπαθώντας να κάνουμε τους άλλους να μας συμπαθήσουν, τους προκαλούμε την αντιπάθεια.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν… πάρα πολύ για να γίνουν αρεστοί, εμφανίζουν αυτές τις 5 συμπεριφορές. Συχνά χωρίς καν να το καταλάβουν.

«Ναι» σε όλα

Όλοι έχουμε γνωρίσει έστω έναν από εκείνους τους ανθρώπους που φαίνεται να συμφωνούν με όλα όσα ακούνε. Μοιάζει σχεδόν σαν να μην έχουν δικές τους απόψεις. Αυτή η συμπεριφορά συχνά προέρχεται από μια βαθιά επιθυμία να είναι αρεστοί. Νομίζουν ότι συμφωνώντας με όλους, θα αποφύγουν τη σύγκρουση και ο κόσμος θα τους συμπαθήσει περισσότερο.

Αλλά εδώ είναι το θέμα. Είναι φυσιολογικό να έχετε τις δικές απόψεις- για την ακρίβεια, είναι υγιές. Οι διαφωνίες και οι διαφορές δίνουν ενδιαφέρον στη συζήτηση, προάγουν την εξέλιξη και εξάπτουν το ενδιαφέρον.

Ζητούν διαρκώς συγγνώμη

Ορισμένοι άνθρωποι, ζητούν συγγνώμη, ανεξάρτητα από το αν φταίνε ή όχι πραγματικά για μια κατάσταση. Η συμπεριφορά αυτή αποδίδεται στο άγχος που νιώθουν να κερδίσουν τη συμπάθεια των άλλων.

Το να ζητά κανείς διαρκώς συγγνώμη, είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντούμε σε άτομα που θέλουν να είναι αρεστά από όλους. Αλλά αυτό που δεν συνειδητοποιούν οι άνθρωποι αυτοί, είναι ότι η υπερβολική έκφραση μεταμέλειας, μπορεί στην πραγματικότητα να τους κάνει να φαίνονται ανασφαλείς και αβέβαιοι για τον εαυτό τους, κάτι που μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει στο να τους εκμεταλλευτούν άλλοι. Όσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να ζητάς συγγνώμη, άλλο τόσο σημαντικό είναι να ξέρεις πότε μια συγγνώμη είναι πραγματικά απαραίτητη.

Έχετε χρέος να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας όταν έχετε δίκιο, χωρίς να νιώθετε ενοχές. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να το παρακάνει με τις συγγνώμες, πάρτε μια ανάσα και αναλογιστείτε. Αξιολογήστε αν πράγματι η κάθε συγγνώμη είναι αναγκαία ή αν προσπαθείτε μέσα από αυτή, να κερδίσετε τη συμπάθεια των άλλων.

Προσπαθούν να ευχαριστούν τους πάντες

Πρόκειται για μια τυπική συμπεριφορά όσων θέλουν να έχουν τη συμπάθεια των άλλων.

Οι άνθρωποι που πασχίζουν να έχουν τη συμπάθεια των άλλων προσπαθούν να ικανοποιούν όλους τους άλλους: θα ξεβολευτούν, συχνά θυσιάζοντας τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τους άλλους.

Παρατηρείται ωστόσο κάτι ενδιαφέρον: Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι άνθρωποι που θέλουν να ικανοποιούν πρώτα τους άλλους, συχνά βιώνουν υψηλότερα επίπεδα στρες και εξουθένωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή δαπανούν τόση ενέργεια προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες όλων των άλλων, συχνά παραμελώντας τις δικές τους.

Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει μια ισορροπία. Φυσικά, είναι υπέροχο να είναι κάποιος ευγενικός και χρήσιμος, αλλά όχι εις βάρος της δικής του ευημερίας. Άλλωστε είναι σχεδόν αδύνατον να είναι όλοι, διαρκώς χαρούμενοι.

Αναζητούν διαρκώς επιβεβαίωση

Η ανάγκη ενός ανθρώπου να έχει την έγκριση των άλλων, ακόμη και στα πιο ασήμαντα, σηματοδοτεί την επιθυμία του να κερδίζει τη συμπάθειά τους.

Συχνά αναζητούν διαβεβαίωση και έγκριση από άλλους για να επιβεβαιώσουν την αξία τους. Συχνά ψαρεύουν για φιλοφρονήσεις ή για να ανησυχούν υπερβολικά για το τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτούς.

Το θέμα είναι ότι, ενώ είναι φυσιολογικό να αναζητάς ανάδραση και επιβεβαίωση από καιρό σε καιρό, το να βασίζεσαι σε άλλους για την αυτοεκτίμησή σου μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας ν’ αναζητά διαρκώς την επιβεβαίωση, θυμηθείτε ότι η αξία σας δεν εξαρτάται από τις απόψεις των άλλων. Μάθετε να εμπιστεύεστε τα ένστικτό σας και να εκτιμάτε τη δική σας αξία. Άλλωστε, η γνώμη με την μεγαλύτερη σημασία, είναι η δική σας.

Κρύβουν τα πραγματικά τους συναισθήματα

Είναι πολύ σκληρό να βλέπεις ανθρώπους να κρύβουν τα πραγματικά τους συναισθήματα στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τη συμπάθεια των άλλων. Μπορούν να δείχνουν χαρούμενοι ενώ είναι θλιμμένοι, μόνο και μόνο για να μην «χαλάσουν» την εντύπωση που έχουν οι άλλοι για εκείνους. Πρόκειται για μια συμπεριφορά που εκτός από εξουθενωτική, είναι και καταστροφική για τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι αληθινές φιλίες στηρίζονται στην ειλικρίνεια και την ευαλωτότητα. Αν παρατηρήσετε ότι κρύβετε τα αληθινά σας συναισθήματα, θυμηθείτε ότι όλοι οι άνθρωποι βιώνουμε τα ίδια συναισθήματα και, το μοίρασμά τους μας φέρνει πιο κοντά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 2 =