αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος δεν είναι πραγματικός φίλος σου, σύμφωνα με την ψυχολογία

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος δεν είναι πραγματικός φίλος σου, σύμφωνα με την ψυχολογία

Μερικές φορές, οι φιλίες μπορεί να είναι τόσο περίπλοκες, όσο οι ρομαντικές σχέσεις. Μπορεί και περισσότερο.

Νομίζεις ότι έχεις βρει έναν πραγματικό φίλο, κάποιον που μπορείς να στηριχτείς, κάποιον που μπορείς να εμπιστευτείς. Αλλά υπάρχει αυτό το ενοχλητικό συναίσθημα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι κάτι… δεν πάει καλά.

Μερικές φορές δεν είναι καν μια μεγάλη έκρηξη που σας κάνει να αμφισβητήσετε την αυθεντικότητα της φιλίας σας. Είναι απλώς αυτή η σταδιακή συνειδητοποίηση ότι ίσως δεν είναι ο φίλος που λέει ότι είναι.

Εδώ είναι 5 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος δεν είναι πραγματικός φίλος σου, σύμφωνα με την ψυχολογία.

1) Δεν είναι ποτέ εκεί όταν τον χρειάζεστε

Η φιλία είναι αμφίδρομη. Είναι να δίνεις και να παίρνεις – να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον όταν χρειάζεται.

Τι γίνεται όμως αν αρχίσετε να παρατηρείτε ένα μοτίβο όπου ο φίλος σας δεν είναι ποτέ διαθέσιμος όταν τον χρειάζεστε; Μάλλον κάτι δεν πάει καλά…

2) Υποβαθμίζει τα επιτεύγματά σας

Όταν βιώνεις μια νίκη, είτε είναι μικρή είτε μεγάλη, ανυπομονείς να τη μοιραστείς με τους φίλους σου. Η υποστήριξή τους, ο ενθουσιασμός τους, η γνήσια ευτυχία τους για την επιτυχία σου – όλα αυτά κάνουν τη νίκη ακόμα πιο γλυκιά.

Τι γίνεται όμως αν αντί να σε επευφημήσει, ο φίλος σου υποβαθμίσει τα επιτεύγματά σου; Ή χειρότερα, όταν γυρνά την συζήτηση στα δικά του επιτεύγματα.

Είναι απογοητευτικό. Σε κάνει να νιώθεις μικρός και ασήμαντος.

Οι αληθινοί φίλοι γιορτάζουν ο ένας τις επιτυχίες του άλλου. Δεν το χρησιμοποιούν ως ευκαιρία για να μετατοπίσουν ξανά τα φώτα της δημοσιότητας στους εαυτούς τους, για να υποτιμήσουν τα επιτεύγματά σας.

3) Πάντα προσπαθεί να σε ξεπεράσει

Γνωρίζετε αυτό το άτομο που έχει πάντα μια ”καλύτερη ιστορία”, ένα ”καλύτερο επίτευγμα” ή απλώς κάτι ”καλύτερο” κάθε φορά που μοιράζεστε κάτι για τη ζωή σας;

Κάθε συζήτηση μοιάζει με διαγωνισμό. Αν μιλήσεις για ένα νέο project που σε ενθουσίασε, έχει να παραθέσει ένα μεγαλύτερο. Αν μοιραστείς τα σχέδια των διακοπών σου, λέει ότι έχει πάει σε έναν πιο εξωτικό προορισμό.

4) Διαδίδει φήμες για σένα

Οι άνθρωποι που κουτσομπολεύουν για τους άλλους είναι συχνά ανασφαλείς και χρησιμοποιούν αυτή τη συμπεριφορά ως τρόπο να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους.

Και να είσαι το θύμα, θα νιώθεις προδομένος κάθε φορά που ακούς για μια νέα φήμη ότι που ξεκίνησε… από τον φίλο.

Αντί να σε αντιμετωπίσει ευθέως ή να συζητήσει τα ζητήματά του μαζί σου, επιλέγει να μιλά πίσω από την πλάτη σου, κάτι που είναι σαφές σημάδι ασέβειας και έλλειψης εμπιστοσύνης.

Οι πραγματικοί φίλοι δεν δημιουργούν ούτε διαδίδουν φήμες ο ένας για τον άλλον. Επικοινωνούν ανοιχτά και ειλικρινά, σέβονται ο ένας την ιδιωτική ζωή του άλλου και δεν εμπλέκονται σε συμπεριφορές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν τη φήμη του άλλου ατόμου.

5) Δεν σέβεται τα όριά σου

Ο καθένας έχει συγκεκριμένα όρια στη ζωή του, γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν. Ο σεβασμός αυτών των ορίων είναι θεμελιώδης για κάθε υγιή σχέση.

Μπορεί κάποιος να τα επερνά. Ένας φίλος που εμφανίζεται απροειδοποίητα στο σπίτι σου, παίρνει τα προσωπικά σου πράγματα και παίρνει ακόμη και αποφάσεις για σένα χωρίς να σε ρωτήσει. Σαν εισβολή στον προσωπικό σου χώρο και την αυτονομία.

Οι άνθρωποι που αγνοούν τα όρια των άλλων συχνά στερούνται ενσυναίσθησης και κατανόησης. Δεν κατανοούν πλήρως την έννοια του προσωπικού χώρου και του σεβασμού.

Οι αληθινοί φίλοι σέβονται ο ένας τα όρια του άλλου. Καταλαβαίνουν ότι ο καθένας έχει τον δικό του χώρο, σωματικά και συναισθηματικά, και το σέβονται.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + two =