07/12/24

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι δουλεύεις υπερβολικά και πρέπει… να βρεις κανονική ζωή

Είναι δεδομένο ότι αν είσαι επιχειρηματίας, startupper ή freelancers η καθημερινότητα σου είναι κάπως έτσι: 80% δουλειά και 20% ελεύθερος χρόνος. Μπορεί να λίγο χειρότερα. Και κάπου εκεί μέσα πρέπει να βολέψεις και τον ύπνο φυσικά. Κάτι ανάλογο βέβαια ισχύει και σε πολλά άλλα επαγγέλματα καριέρας.

Και ενώ η επιτυχία απαιτεί σίγουρα σκληρή δουλειά, οι ισορροπίες είναι λίγο λεπτές. Δεν είναι δύσκολο να ξεπεράσεις την «κόκκινη γραμμή» και να καταλήξεις να εργάζεσαι όλη την ημέρα, κάθε ημέρα. Χωρίς ελεύθερο χρόνο και χωρίς την απαιτούμενη ξεκούραση. Και έτσι είναι δύσκολο να «επιβιώσεις» στον «μαραθώνιο» που έχεις μπροστά σου. Η επιτυχία δεν θα έρθει γρήγορα, και πρέπει να φροντίσεις να έχεις μια όσο πιο ισορροπημένη ζωή γίνεται, κατά την διάρκεια της διαδρομής.

Πως όμως θα ξέρεις ότι το έχεις παρακάνει και πλέον είσαι ένας workaholic; Το It’s Possible παρουσιάζει 5 σημάδια. Πόσα από αυτά βλέπεις στον εαυτό σου;

1# Όταν ο ελεύθερος χρόνος είναι… είδος προς εξαφάνιση. Αν η καθημερινότητα σου έχει πρωί, μεσημέρι, βράδυ, καθημερινές και ΣΚ μόνο δουλειά, κάτι δεν πάει καλά.

2# Μιλάς μόνο για δουλειά. Ωραία, βγήκες τελικά για έναν καφέ με φίλους. Και τι περίεργο: Μιλάς μόνο για δουλειά. Σε έχει «καταπιεί» τόσο πολύ, που δεν έχεις άλλα ενδιαφέρονται. Και μιλάς μόνο για αυτή.

3# Δεν έχεις άλλα ενδιαφέροντα. Ναι, συνέχεια του προηγούμενου point. Το ότι σου αρέσει η δουλειά σου και έχεις βάλει κάποιους μεγάλους στόχους, δεν σημαίνει ότι πρέπει να «κοιτάς» μόνο εκεί. Βρες ενδιαφέροντα που θα σε βοηθούν να περνάς ευχάριστα την ώρα σου και να «καθαρίζεις το μυαλό σου.

4# Συνεχώς σε work mode. Την μια φορά θα έρθει ένα επαγγελματικό email, την άλλη θα χτυπήσει το τηλέφωνο, την επόμενη θα δεις μια ειδοποίηση στα social media. Όλα αυτά σε κρατούν σε work mode ακόμα και όταν είσαι εκτός γραφείου. Και δεν είναι καλό.

5# Η δουλειά επηρεάζει την προσωπική ζωή σου. ΟΚ, είναι λογικό ως ένα βαθμό η δουλειά να επηρεάζει την προσωπική ζωή και την διάθεση σου. Άλλωστε, από το επάγγελμα σου παίρνεις τα χρήματα για να ζήσεις. Αν όμως κάθε φορά που συμβαίνει π.χ. κάτι αρνητικό στην δουλειά, το μεταφέρεις και στο σπίτι, στους φίλους και στις παρέες σου, είναι πιθανό να γίνεις ακόμα χειρότερα ψυχολογικά, χωρίς να υπάρχουν «διαλείμματα». Και σίγουρα δεν θα αρέσει ούτε στους άλλους, αν τους μεταφέρεις αρνητισμό.

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × five =