αρχικηVIRALΠέντε σημάδια που δείχνουν ότι έχεις στον κύκλο σου έναν «κρυφό» ναρκισσιστή: Ένας ψυχολόγος εξηγεί

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι έχεις στον κύκλο σου έναν «κρυφό» ναρκισσιστή: Ένας ψυχολόγος εξηγεί

Έχουμε γράψει πολλά άρθρα για τους ναρκισσιστές. Όταν σκέφτεσαι έναν ναρκισσιστή, πιθανότατα το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό είναι η αλαζονική του συμπεριφορά. Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που ο ναρκισσισμός του είναι φανερός και απροκάλυπτος.

Υπάρχει όμως έντονο ενδεχόμενο ένας άνθρωπος που έχεις δίπλα σου να είναι κρυφός ναρκισσιστής και τότε τα πράγματα… περιπλέκονται και δυσκολεύουν περισσότερο.

«Οι κρυφοί ναρκισσιστές δεν νιώθουν ξεχωριστοί, για παράδειγμα, εξαιτίας της γοητείας ή της ευφυΐας τους αλλά νιώθουν ότι διαφέρουν από τους υπόλοιπους για τον πόνο που βιώνουν και γενικά για την “κακή τους μοίρα”. Γι’ αυτό υιοθετούν εύκολα φράσεις, όπως: “Κανείς δεν καταλαβαίνει το πρόβλημά μου”/ “Είμαι πιο ευαίσθητος σε σχέση με τους άλλους”», εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος, Craig Malkin.

Πως θα καταλάβεις ότι έχεις στον κύκλο σου έναν «κρυφό» ναρκισσιστή; Εδώ είναι 5 σημάδια.

1. «Παίζει» συνέχεια το θύμα

Ό,τι κι αν συμβαίνει, έχουν πάντα τον πρώτο λόγο και τον ρόλο του θύματος. Τους αρέσει να παίζουν το παιχνίδι του ποιος πληγώνεται παραπάνω και νιώθουν πάντα απογοητευμένοι, ότι τους ασκούν κριτική και ότι κανείς δεν τους στηρίζει. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να απολογείται συχνά σε τσακωμούς σας, είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι μάλλον βρίσκεσαι σε σχέση με έναν κρυφό ναρκισσιστή.

2. Ζηλεύει όταν η προσοχή είναι πάνω σου

Δεν μπορούν να διαχειριστούν ότι «έχεις βγει μπροστά» κι έτσι νιώθουν να γεμίζουν με ζήλια. Αυτό συμβαίνει γιατί θέλουν να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής και κανείς να μην τους κλέβει την παράσταση. Έτσι, θα σου πουν ότι νιώθουν πως κανείς δεν τους εκτιμάει αρκετά και θα βρουν έναν ακόμη λόγο για να γκρινιάξουν.

3. Αντιδρά υπερβολικά επειδή κρύβει τις σκέψεις του

Διακρίνονται για τη συναισθηματική χειραγώγηση που μπορούν εύκολα να σου κάνουν και παράλληλα σε κάνουν να πιστεύεις ότι είναι ευάλωτοι. Είναι μέρος του σχεδίου τους. Ξεσπούν σε κλάματα ή βυθίζονται στη σιωπή καθώς δεν θα σου εξηγήσουν ποτέ τι έχουν μες στο κεφάλι τους. Οι αντιδράσεις και τα συναισθήματα που σου δείχνουν, δεν είναι ποτέ αληθινά.

4. Υπάρχουν μόνο… τα δικά του προβλήματα

Αντί να σου δώσουν μια αγκαλιά όταν επιστρέψουν σπίτι από τη δουλειά, αρχίζουν να σου μιλούν μόνο για τα δικά τους προβλήματα. Δεν ρωτούν τίποτα για σένα, αντίθετα λένε πόσο αδικημένοι ένιωσαν μέσα στη μέρα ή πόσο άσχημα τους φέρθηκαν οι άλλοι.

5. Αμύνεται εύκολα

Είναι ανασφαλείς και υπερευαίσθητοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να τους διαχειριστείς. Ανακαλύπτουν συνέχεια νέους μηχανισμούς άμυνας και αντιδρούν με θυμό όταν νιώθουν να απειλούνται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + 13 =