Η δυσαρέσκεια δεν φαίνεται πάντα στο «περιτύλιγμα». Έχει να κάνει με το πώς νιώθουμε μέσα μας. Είναι μια ενοχλητική αίσθηση ανησυχίας, μια επίμονη αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά.
Και ενώ δεν είναι πάντα ευχάριστο, αυτή η δυσαρέσκεια μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ισχυρός καταλύτης για την αλλαγή. Μπορεί να μας παρακινήσει να αμφισβητήσουμε τις επιλογές μας, να επανεκτιμήσουμε τις αξίες μας και τελικά να κατευθύνουμε τη ζωή μας σε μια πιο ικανοποιητική κατεύθυνση.
Αλλά πρώτα, πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτές τις λεπτές ενδείξεις.
Γι’ αυτό τώρα θα δούμε μία λίστα με 5 συμπεριφορές που συχνά εμφανίζουν οι άνθρωποι όταν δεν είναι ευχαριστημένοι με την ζωή τους. Αναγνωρίζοντας αυτές τις ενδείξεις, μπορείτε να αποκτήσετε καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια και να αναλογιστείτε την πορεία της ζωής σας.
1) Έχουν σταματήσει να κυνηγούν τα πάθη τους
Ένα από τα πιο ενδεικτικά σημάδια δυσαρέσκειας είναι όταν κάποιος έχει εγκαταλείψει τα πάθη του.
Μπορεί κάποτε να ήταν ενθουσιασμένοι με ένα συγκεκριμένο χόμπι, σκοπό ή δημιουργική ενασχόληση, αλλά τώρα φαίνεται να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους. Μπορεί ακόμη και να πουν πράγματα όπως: «Απλώς δεν έχω χρόνο πια για αυτό» ή «Δεν είναι πρακτικό».
Αλλά εδώ είναι το θέμα. Τα πάθη μας δεν είναι απλώς επιπόλαια χόμπι. Αποτελούν ζωτικό μέρος αυτού που είμαστε. Τροφοδοτούν τη δημιουργικότητά μας, μας φέρνουν χαρά και δίνουν στη ζωή μας μια αίσθηση σκοπού. Όταν τα παραμελούμε, ουσιαστικά παραμελούμε τον εαυτό μας.
2) Είναι συνεχώς απασχολημένοι, αλλά δεν ικανοποιούνται
Στον γρήγορο κόσμο μας, το να είσαι απασχολημένος θεωρείται συχνά ως σήμα επιτυχίας. Γεμίζουμε τα ημερολόγιά μας με ραντεβού, κυνηγάμε στόχους και συνεχώς προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερα, να πετυχαίνουμε περισσότερα.
Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η ενασχόληση μας αφήνει να νιώθουμε άδειοι αντί να υπάρχει πληρότητα;
Αν είσαι κάπου εκεί, κάνε μια συνειδητή επιλογή να επιβραδύνεις.
3) Δεν ρισκάρουν
Υπάρχει μια κάποια άνεση στο να τηρούμε αυτά που γνωρίζουμε, έτσι δεν είναι; Ακολουθούμε τις ίδιες ρουτίνες, μένουμε στην ίδια δουλειά, παραμένουμε στις ίδιες σχέσεις. Είναι ασφαλές, προβλέψιμο.
Αλλά συχνά, κάτω από αυτή την αντιληπτή ασφάλεια, υπάρχει μια δυσαρέσκεια που σιγοβράζει.
Γιατί; Γιατί κατά βάθος, δεν έχουμε θέλουμε να μείνουμε στάσιμοι. Είμαστε δημιουργικά όντα, συνδεδεμένα με την ανάπτυξη και την εξέλιξη. Και η ανάπτυξη απαιτεί ανάληψη ρίσκων. Σημαίνει να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας, να δοκιμάσουμε νέα πράγματα, να τολμήσουμε να αποτύχουμε.
Αλλά εδώ είναι το αλιεύμα: Η αποτυχία μας τρομάζει. Είναι άβολη, μερικές φορές ακόμη και επώδυνη. Την αποφεύγουμε λοιπόν. Εμμένουμε σε αυτό που ξέρουμε, ακόμα κι αν μας αφήνει ανικανοποίητους.
4) Συγκρίνουν συνεχώς τον εαυτό τους με άλλους
Εδώ είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Adult Development διαπίστωσε ότι τα άτομα που συχνά συνέκριναν τους εαυτούς τους με άλλους, εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα φθόνου, ενοχής, λύπης και αμυντικότητας, που συχνά οδηγούσαν σε δυσαρέσκεια για τη ζωή τους.
Η σύγκριση είναι μια φυσική ανθρώπινη τάση. Συγκρίνουμε τις δουλειές μας, τις σχέσεις μας, το σώμα μας, ακόμα και τις διακοπές μας.
Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει ακόμα πιο εύκολο να πέσουμε στην παγίδα σύγκρισης, παρέχοντάς μας μια συνεχή ροή τέλεια επιμελημένων στιγμιότυπων από τις ζωές άλλων ανθρώπων.
Η σύγκριση συχνά οδηγεί σε δυσαρέσκεια.
Γιατί;
Γιατί όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, δεν βλέπουμε την πλήρη εικόνα. Συγκρίνουμε τα ‘παρασκήνια’ μας με την ‘βιτρίνα’ του άλλου.
Έτσι, αν συγκρίνετε συνεχώς τη ζωή σας με άλλες, ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξετε την εστίασή σας.
5) Παραμελούν την ευημερία τους
Η τελευταία λεπτή συμπεριφορά είναι η παραμέληση της προσωπικής ευημερίας. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους:
-Δεν ξεκουράζεστε αρκετά
-Αγνοώντας την υγιεινή διατροφή
-Παράλειψη τακτικής άσκησης
-Παραμελούμε την ψυχική μας υγεία
Στην γρήγορη εποχή μας, είναι εύκολο να βάλουμε την ευημερία μας στο πίσω μέρος. Συχνά είμαστε τόσο συγκεντρωμένοι στην επίτευξη των στόχων μας που ξεχνάμε να φροντίσουμε το ίδιο το όχημα που μας επιτρέπει να επιδιώξουμε αυτούς τους στόχους: Το σώμα και το μυαλό μας.
Αλλά εδώ είναι η αλήθεια: Η παραμέληση της ευημερίας μας δεν επηρεάζει μόνο την υγεία μας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βαθιά δυσαρέσκεια με τη ζωή. Γιατί όταν δεν αισθανόμαστε καλύτερα σωματικά ή ψυχικά, γίνεται πολύ πιο δύσκολο να απολαύσουμε τη ζωή, ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένοι μπορεί να είμαστε σε άλλους τομείς. Αυτός είναι ο λόγος που η ψυχολογία έχει βρει συνδέσεις μεταξύ της κακής αυτοφροντίδας και της κατάθλιψης.