αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠέντε σημάδια για να καταλάβεις έναν κακό εργοδότη από την πρώτη job interview

Πέντε σημάδια για να καταλάβεις έναν κακό εργοδότη από την πρώτη job interview

Μια συνέντευξη για δουλειά δεν γίνεται μόνο για να αξιολογήσει ο εργοδότης τον υποψήφιο που έχει μπροστά του. Γίνεται για να αξιολογήσει και ο υποψήφιος τον εργοδότη, και να προσπαθήσει να δει αν μπορεί να συνεργαστεί μαζί του στο προσεχές μέλλον. Και φυσικά είναι μια πρώτη ευκαιρία για τον υποψήφιο να προσπαθήσει να «σκανάρει» τις συνθήκες εργασίες που επικρατούν σε έναν εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, τις περισσότερες φορές οι εργαζόμενοι δεν παραιτούνται από την δουλειά τους. Αλλά παραιτούνται… από το κακό αφεντικό τους. Είτε αυτό είναι ο εργοδότης, είτε ένας manager στον οποίο πρέπει να λογοδοτούν καθημερινά.

Ένα κακό αφεντικό, σύμφωνα με τους leadership experts, είναι συχνά αγενές, κάνει micromanaging, είναι κακός στην επικοινωνία, και δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πραγματικά για την ευημερία των εργαζομένων του. ‘Η συνδυάζει όλα τα παραπάνω.

Είναι σημαντικό να αποφύγετε ένα κακό αφεντικό και ένα άβολο περιβάλλον εργασίας. Η καθημερινή δυστυχία μπορεί να καταπνίξει τις επαγγελματικές φιλοδοξίες ακόμη και του πιο αισιόδοξου επαγγελματία. Και φυσικά να φθείρει την υγεία σου.

Αλλά πως μπορείς να καταλάβεις ένα κακό αφεντικό από την αρχή; Το αμερικανικό CNBC παραθέτει 5 σημάδια για να καταλάβεις έναν κακό εργοδότη από την πρώτη job interview.

1# Οι υπάλληλοι που συνάντησες φαίνονταν δυστυχισμένοι. Αν οι υπάλληλοι στην εταιρία φαίνονται δυστυχισμένοι ή καταπονημένοι, τότε είναι πιθανό ότι θα είσαι και εσύ. Επιπλέον, προσέξτε πώς αντιμετωπίζει το αφεντικό τους υπαλλήλους του, στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεστε εκεί. Αν ήταν κακός σε ένα από αυτούς, το πιθανότερο είναι ότι θα λάβετε την ίδια μεταχείριση αν προσληφθείτε.

2# Τι λέει το ένστικτο σου. Η ψυχολόγος Amy Cooper Hakim, ειδική στις σχέσεις εργοδότη-εργαζομένου, ενθαρρύνει τους υποψηφίους να δώσουν προσοχή στην έμφυτη αντίδρασή τους. «Πήγαινε με το ένστικτό σου», λέει στο CNBC. «Αν αισθάνεστε άβολα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, υπάρχει πιθανώς ένας λόγος» λέει και συμπληρώνει αναφερόμενη στον άνθρωπο που έχεις μπροστά σου: «Δεν έχει άμεση οπτική επαφή όταν σου μιλάει; Σου φαίνεται ‘πολύ απασχολημένος’;». Οι διευθυντές που φαίνονται αλαζόνες ή λένε λόγια όπως «έτσι γίνονται τα πράγματα εδώ», μπορεί κάλλιστα να καταλήξουν να είναι micro-managers ή αγενείς.

3# Το αφεντικό σε κράτησε να περιμένεις και δεν το παραδέχτηκε. Η σύμβουλος στρατηγικής μάρκετινγκ Dorie Clark λέει ότι μπορείτε να καταλάβετε πολλά για ένα άτομο από το πώς αντιμετωπίζει τον χρόνο σας. «Σε κράτησαν να περιμένεις; Και αν ναι, πώς το χειρίστηκαν;» λέει η Clark. «Όλοι έχουν περιστασιακές καθυστερήσεις ή έκτακτες ανάγκες. Αλλά αν σας κράτησαν να περιμένετε για περισσότερο από, ας πούμε, 10 έως 15 λεπτά, θα έπρεπε να δείξουν μια μετάνοια γι’ αυτό». Αν πέσεις σε έναν τέτοιο εργοδότη, μάλλον θα συνεχίσει να σπαταλά αλόγιστα τον χρόνο σου μόλις γίνεις υφιστάμενος του.

4# Το αφεντικό σας μείωσε ή ήταν αγενής. «Αν το αφεντικό κοροϊδεύει ή ελαχιστοποιεί τα επιτεύγματά σας όταν κοιτάζει το βιογραφικό σας, θεωρήστε το αυτό σαν ένα ακόμα κακό σημάδι», λέει η Hakim και συμπληρώνει: «Κάποιος σαν αυτόν θα σε επικρίνει συχνά αντί να σε ενθαρρύνει». Επίσης, δώστε προσοχή στο εάν το αφεντικό έχει ή όχι καλούς τρόπους που θα περιμένατε από οποιονδήποτε. Σε διακόπτει συνέχεια; Στέλνει emails στη διάρκεια της συνάντησης σας; Είναι επίσης μερικά αρνητικά σημάδια.

5# Το αφεντικό χλεύασε τη δουλειά ενός άλλου υπαλλήλου. Το να επιπλήττει κάποιον άλλο εργαζόμενο μπροστά σου, είναι κάτι που πρέπει να σε βάλει σε σκέψεις. Η συνέντευξη είναι η στιγμή όπου ο καθένας δείχνει -υποτίθεται- το καλύτερο πρόσωπο του/της. Εάν το αφεντικό συμπεριφέρεται έτσι τώρα, πώς θα ενεργήσει όταν τελειώσει η περίοδος του… μήνα του μέλιτος;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + 13 =