αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια για να εντοπίσεις ένα επικριτικό άτομο

Πέντε σημάδια για να εντοπίσεις ένα επικριτικό άτομο

Όλοι μπορεί να είμαστε επικριτικοί κατά καιρούς – είναι τότε που κρίνουμε τους άλλους χωρίς να σκεφτόμαστε αυτό που κάνουμε.

Αλλά αυτό απέχει πολύ από τους ανθρώπους που επικρίνουν όλη την ώρα τους πάντες. Είναι επικριτικοί προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να είναι εντελώς εξουθενωτικοί με τις συνεχείς επικρίσεις τους.

Οι επικριτικοί άνθρωποι μάλιστα ακολουθούν πολύ παρόμοια πρότυπα συμπεριφοράς. Και αυτές οι συμπεριφορές είναι αρκετά καθολικές – μπορούν να φανούν σε διάφορες χώρες και γλώσσες και κουλτούρες.

Εδώ είναι λοιπόν 5 σημάδια για να καταλάβεις ένα επικριτικό άτομο.

1. Εχουν άποψη για τα πάντα (και την κάνουν γνωστή σε όλους τους άλλους). Πιθανότατα έχετε συναντήσει αυτό το είδος συμπεριφοράς στο παρελθόν, είτε σε μέλος της οικογένειας, είτε σε συνάδελφο, είτε σε φίλο. Τέτοια άτομα έχουν έντονη γνώμη για σχεδόν όλα τα θέματα και απολαμβάνουν να μοιράζονται τις απόψεις τους δυνατά, σε όλους όσους θα ακούσουν.

Είναι έντονα συναισθηματικά συνδεδεμένοι με τη γνώμη τους. Αντί η οπτική τους να είναι κάτι που θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να αλλάξει [και οι ίδιοι να εξελίσσονται επίσης- προσκολλώνται σε αυτήν. Ένα αιτιολογημένο επιχείρημα – ή ακόμα και μια ήπια διαφωνία με τη γνώμη τους – θα οδηγήσει σε δυσαρέσκεια, θυμό και εχθρότητα.

2. Ασκούν συνεχώς κριτική στους άλλους, αλλά… δεν δέχονται κριτική. Οι επικριτικοί άνθρωποι τείνουν να είναι πολύ ελεύθεροι να επικρίνουν και να καταδικάζουν τους άλλους, αλλά δεν… θέλουν να δέχονται ποτέ κριτικ. Αν δεχτούν κριτική, αρχικά θα απαντήσουν αμυντικά, με εχθρότητα και θυμό, και μετά μπορεί να τσακωθούν.

Αυτό εξελίσσεται σε μια νοοτροπία «θύματος». Μέσα σε αυτο το σκηνικό θέλουν να φαίνεται σαν να διώκονται και να καταδικάζονται επειδή σκέφτονται διαφορετικά. Ειρωνικό, έτσι δεν είναι;

3. Λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις, συχνά βασισμένες σε περιορισμένα και ανακριβή στοιχεία. Συχνά αποφασίζουν για ένα θέμα ή ένα άτομο εν ριπή οφθαλμού. Αλλά αυτό βασίζεται σε πολύ λίγα στοιχεία ή σε ελλειπή εξέταση αυτών των στοιχείων.

Δυστυχώς, το Διαδίκτυο δεν βοηθά σε αυτό. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι θα διαβάσουν ένα tweet ή μια στήλη γνώμης και θα αποφασίσουν ότι αυτό που διάβασαν είναι η απόλυτη αλήθεια.

4. Υποτιμούν όσους δεν είναι σαν αυτούς. Αυτού του είδους η επικριτική συμπεριφορά συχνά συμβαδίζει με έναν αχαλίνωτο ναρκισσισμό. Το άτομο μπορεί να νιώθει ότι είναι ανώτερο και θα αντιλαμβάνεται τις επιλογές των άλλων ως «κατώτερες από τις δικές του.

Κατά βάθος, αυτό είναι σημάδι συμπλέγματος κατωτερότητας ή «συνδρόμου απατεώνων». Πρέπει να επιτεθούν στους άλλους γιατί νιώθουν μικροί και ανασφαλείς ως προς την ταυτότητα και τις επιλογές ζωής τους.

5. Οι τύποι «προσπαθώ απλά να βοηθήσω». Πολλοί επικριτικοί άνθρωποι προσπαθούν να καμουφλάρουν τις επικριτικές εκφράσεις και συμπεριφορές, λέγοντας ότι απλά… θέλουν να βοηθήσουν. Για παράδειγμα, μπορεί να χλευάσουν την εσωτερική διακόσμηση στο σπίτι κάποιου άλλου και να του πουν ότι πρέπει να αλλάξει την ταπετσαρία ή να αποκτήσει περισσότερα φυτά. Στη συνέχεια, εάν το άλλο άτομο αντιδράσει, θα πουν ότι «απλώς προσπαθούν να βοηθήσουν».

Αυτό που στην πραγματικότητα θέλουν, είναι το άλλο άτομο να πάρει τις ίδιες αποφάσεις που παίρνουν και εκείνοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε πράγματα που κάνουν οι ναρκισσιστές και καταφέρνουν να είναι πετυχημένοι στην δουλειά τους

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × two =