αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε πράγματα στα οποία λένε «όχι» όσοι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι στη ζωή τους

Πέντε πράγματα στα οποία λένε «όχι» όσοι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι στη ζωή τους

Η ευτυχία είναι μια επιλογή και συχνά εξαρτάται από αυτό που λέμε όχι.

Η ψυχολογία προτείνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να αρχίσουμε να απορρίπτουμε για να ζήσουμε μια ζωή πιο γεμάτη χαρά. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, αλλά τα οφέλη αξίζουν τον κόπο.

Σε αυτό το κομμάτι, θα εμβαθύνουμε στα 9 πράγματα στα οποία πρέπει να αρχίσετε να λέτε όχι εάν θέλετε πραγματικά να είστε ευτυχισμένοι.

1) Δεν προσπαθούν να ευχαριστήσουν τους πάντες

Ο διάσημος ψυχολόγος Abraham Maslow είπε κάποτε: «Οι μόνοι ευτυχισμένοι άνθρωποι που γνωρίζω είναι αυτοί που εργάζονται καλά σε κάτι που θεωρούν σημαντικό». Και ένα πράγμα που είναι πολύ σημαντικό στη ζωή είναι να ζεις για τον εαυτό σου, όχι για τους άλλους.

Στην αναζήτηση της ευτυχίας, είναι ζωτικής σημασίας να λέτε ‘όχι’ στο να ευχαριστείτε τους πάντες γύρω σας. Είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί, νομίζοντας ότι αν κάνουν τους άλλους ευτυχισμένους, θα είναι και οι ίδιοι ευτυχισμένοι.

Αλλά είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Το να προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους πάντες οδηγεί συχνά στην παραμέληση των δικών σου αναγκών και επιθυμιών, και αυτός είναι ένας σίγουρος δρόμος προς τη δυστυχία.


2) «Όχι» στην τελειομανία

Ο Carl Jung, ο επιδραστικός ψυχολόγος, είπε κάποτε: «Το πιο τρομακτικό πράγμα είναι να αποδεχτεί κανείς τον εαυτό του πλήρως».

Και ολοι έχουμε δυσκολευτεί σε αυτό. Ψάχνουμε πάντα το τέλειο.

Όλοι θέλουν να κάνουν όσο καλύτερη δουλειά γίνεται, σε οτιδήποτε. Έτσι, το να είσαι τελειομανής δεν είναι πάντα κακό μέχρι να γίνει… τοξική η ανάγκη να έχεις τα πάντα τέλεια. Το να προσπαθείς να κάνεις τα πράγματα σωστά, είναι εντυπωσιακό. Ωστόσο, όταν σε τρώνε οι σκέψεις ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια, μπορεί να μπεις σε έναν φαύλο κύκλο.

3) «Όχι» στο να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους

Ειδικά στην εποχή των social media είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να συγκρίνουμε την ζωή μας με τις ζωές των άλλων.

Οι Φινλανδοί είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο. Μία από τις κακές συνήθειες που έχουν κόψει; Δεν συγκρίνουν τον εαυτό τους με τον γείτονα. Υπάρχει μία διάσημη φράση ενός Φινλανδού ποιητή: «Μην κάνετε συγκρίσεις και μην καυχιέστε για την ευτυχία σας». Οι Φινλανδοί το λαμβάνουν ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη τους αυτό. Εστίασε σε αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο και λιγότερο στο να φαίνεσαι επιτυχημένος. Το πρώτο βήμα για την πραγματική ευτυχία είναι να θέσεις τα δικά σου στάνταρντς και όχι να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.

4) «Όχι» στο overthinking

Πολλοί άνθρωποι παρασύρονται στο λεγόμενο overthinking. Είναι μία από τις κακές συνήθειες που μπορούν να σε σαμποτάρουν… χωρίς να το καταλάβεις.

Οι άνθρωποι που έχουν αυτή την τάση, συνήθως κάνουν επανειλημμένα τις ίδιες σκέψεις. Οδηγεί στην υπερανάλυση απλών αλληλεπιδράσεων ή καταστάσεων, μετατρέποντάς τες σε κάτι μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά είναι.

Δεν είναι τα προβλήματα που μας κρατούν πίσω, αλλά η αντίδρασή μας σε αυτά. Λέγοντας όχι στην υπερβολική σκέψη, δημιουργείτε χώρο για περισσότερη ηρεμία, διαύγεια και ναι – ευτυχία.

5) «Όχι» στον φόβο της αποτυχίας

Η αλήθεια είναι ότι ο φόβος της αποτυχίας μας εμποδίζει συχνά να παίρνουμε ρίσκα και να αγωνιζόμαστε για τα όνειρά μας. Μας ‘παραλύει’, κρατώντας μας καθηλωμένους στις ζώνες άνεσής μας.

Εκεί χρειάζεται να κάνεις την αλλαγή. Αντί να βλέπεις την αποτυχία ως ένα τρομακτικό αποτέλεσμα, ξεκίνα να τη βλέπεις ως ένα σκαλοπάτι προς την επιτυχία – μια πολύτιμη ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη.

Κάθε αγώνας είναι μια συγκαλυμμένη ευκαιρία. Αγκαλιάζοντας την αποτυχία αντί να τη φοβόμαστε, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες και να ζήσουμε πιο ευτυχισμένη ζωή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =