09/12/24

Πέντε πράγματα που πρέπει να σταματήσεις τώρα, αν θες να φτάσεις στην επιτυχία

Και τελικά, τι πρέπει να κάνεις για να φτάσεις στην επιτυχία; Ενώ αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση, και συνήθως εστιάζουμε στις κινήσεις που πρέπει να κάνει κάποιος, τώρα θα δούμε την άλλη πλευρά: Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει κάποιος για να φτάσει στην επιτυχία. Πολλές φορές, χωρίς να το καταλάβουμε έχουμε μέσα στην καθημερινότητα μας «βαρίδια» τα οποία μας κρατούν πίσω.

Πέντε τέτοιες κακές συνήθειες θα δεις παρακάτω. Τα συγκεκριμένα points είναι κομμάτι μιας μεγαλύτερης λίστας που έφτιαξε το αμερικανικό inc.com. Μήπως κάνεις και εσύ κάποια από αυτά τα λάθη;

1# Σπαταλάς το χρονικό 5λεπτο που έχεις διαθέσιμο. Εσύ πως ξοδεύεις 5 διαθέσιμα λεπτά που μπορεί να προκύψουν μέσα στην ημέρα; Αυτά μπορεί να είναι στο σπίτι σου ή ενώ περιμένεις σε κάποια ουρά. Οι περισσότεροι άνθρωποι τα ξοδεύουν… χωρίς να κάνουν τίποτα. Αν κάτσεις και υπολογίσεις όμως πόσα 5λεπτα σπαταλάς μέσα στην ημέρα, θα διαπιστώσεις ότι συνολικά μιλάμε για έναν υπολογίσιμο χρόνο. Τι μπορείς να κάνεις μέσα σε αυτά τα χρονικά κενά; Μπορείς για παράδειγμα να διαβάσεις ένα βιβλίο, να ακούσεις ένα podcast ή να δεις ένα βίντεο που θα σε βελτιώσει σε κάτι.

2# Πιστεύεις ότι δεν είσαι έτοιμος για το challenge. Το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Όλοι έχουν την «καταπληκτική ιδέα». Όλοι θέλουν να ξεκινήσουν το δικό τους project. ‘Η όλοι θέλουν να γίνουν digital νομάδες. Λίγοι όμως είναι αυτοί που κάνουν πράξη τα σχέδια τους. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι «δεν είναι έτοιμοι» για την μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους. Ο φόβος και το άγχος λειτουργούν ως βασικά εμπόδια. Αλλά μάντεψε: Όλοι οι πετυχημένοι άνθρωποι που βλέπεις γύρω -και ειδικά στο business πεδίο- χρειάστηκε κάποια στιγμή να κάνουν αυτό το μεγάλο «άλμα». Πήραν το ρίσκο, προσαρμόστηκαν στις νέες καταστάσεις που βρήκαν μπροστά τους, και τελικά έφτασαν στον μεγάλο στόχο τους. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι… ποτέ δεν θα είσαι 100% έτοιμος. Πρέπει απλά να κάνεις το πρώτο βήμα.

3# Ανταγωνίζεσαι με τους άλλους. ‘Η ανταγωνίζεσαι… με αυτά που δείχνουν οι άλλοι στο Instagram. Όπως σημειώνει το inc.com, αντί να προσπαθείτε να ανταγωνιστείτε με άλλους ανθρώπους ή επιχειρήσεις, είναι καλύτερο να κάνετε κάτι εντελώς νέο ή να εστιάσετε σε μια αυστηρά καθορισμένη θέση. Να βάλεις τα δικά σου δεδομένα στο τραπέζι και στην αγορά. Μην αναλώνεσαι απλά στο «τι κάνουν οι άλλοι».

4# Προσπαθείς να τα έχεις όλα. Επίσης κάτι που βλέπουμε στην Ελλάδα έντονα. Ναι, όλοι θέλουν να γίνουν digital νομάδες, αλλά παράλληλα δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την δουλειά γραφείου που έχουν και τους φέρνει έναν σταθερό μισθό. Όλοι θέλουν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους, αλλά δεν θέλουν να ρισκάρουν. Όλοι θέλουν να γίνουν πλούσιοι, αλλά δεν θέλουν να δουλεύουν πολλές ώρες. Κάθε απόφαση έχει κόστος ευκαιρίας. Όταν επιλέγετε ένα πράγμα, ταυτόχρονα δεν επιλέγετε πολλά άλλα. Όταν οι άνθρωποι λένε ότι μπορείτε να τα έχετε όλα, λένε ψέματα. «Όλοι πρέπει να επιλέξουμε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για εμάς, και να το αποκτήσουμε. Εάν προσπαθήσουμε να είμαστε τα πάντα, θα καταλήξουμε να μην είμαστε τίποτα», σημειώνει το inc.com. Κάνε τις επιλογές σου, και δούλεψε για να φτάσεις ως τον στόχο σου.

5# Περιμένεις την έγκριση από άλλους. Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι που έχουμε γύρω μας, μας επηρεάζουν. Όπως λέει ο business γκουρού, Tim Ferriss, καταλήγουμε να είμαστε ο «μέσος όρος» των 5 ανθρώπων με τους οποίους κάνουμε περισσότεροι παρέα. Προσπαθούμε… να τους μοιάσουμε με έναν τρόπο. Αλλά εδώ είναι ένα σημαντικό point: Αν θες να κάνεις κάτι, δεν πρέπει να περιμένεις την «έγκριση» από τα πρόσωπα που έχεις γύρω σου ή από άλλα άτομα στον ευρύτερο κύκλο σου. «Κανείς δεν θα σας δώσει ποτέ την άδεια να ζήσετε τα όνειρά σας» γράφει το inc.com. Αν θες να πετύχεις ένα μεγάλο στόχο, ξεκίνα να βαδίζεις προς τα εκεί. Χωρίς να περιμένεις να σου δώσει… την έγκριση κάποιος.

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eight + one =