αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε πράγματα που κάνουν οι ήρεμοι άνθρωποι και διατηρούν πάντα την ψυχραιμία τους

Πέντε πράγματα που κάνουν οι ήρεμοι άνθρωποι και διατηρούν πάντα την ψυχραιμία τους

Κλιματική αλλαγή, covid-19, αναταραχές σε διάφορές χώρες, βία, οικονομικά προβλήματα. Είναι μερικά από τα πράγματα που καθιστούν δύσκολο το να μην αγχώνεσαι για το μέλλον.

Με όλη αυτή την αβεβαιότητα, υπάρχει μόνο ένα είδος ανθρώπου που μπορεί να διαχειριστεί την καθημερινότητά του: Ενας ήρεμος άνθρωπος. Τέτοιοι άνθρωποι δεν χάνουν σχεδόν ποτέ την ψυχραιμία τους. Αλλά ακόμα κι αν «ξεφύγουν» για μία στιγμή από αυτό το μονοπάτι, μπορούν εύκολα να επιστρέψουν στην κατάσταση της ηρεμίας.

Το να είσα ήρεμος, είναι ακριβώς όπως κάθε άλλη δεξιότητα: Μπορείς να τη μάθεις και να την αναπτύξεις. Φυσικά θέλει εξάσκηση. Εδώ είναι 5 πράγματα που κάνουν οι ήρεμοι άνθρωποι. Και μπορείς να τα «αντιγράψεις».

1# Ζουν στο παρόν. Όσο κι αν ανησυχούμε, το μέλλον έχει ακόμα δρόμο για να έρθει. Το παρελθόν είναι επίσης κάτι για το οποίο ανησυχούν οι άνθρωποι. Εύχονται τα πράγματα να ήταν διαφορετικά: Να έκαναν μια καλύτερη επιλογή ή να έλεγαν κάτι καλύτερο. Το να βυθίζεσαι σε αυτά τα συναισθήματα προκαλεί μόνο περιττό συναισθηματικό και ψυχικό πόνο. Κανείς δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω, ούτε μπορεί κανείς να προβλέψει το μέλλον. Οι ήρεμοι άνθρωποι ζουν στο παρόν. Έτσι αφήνουν στην άκρη το περιττό άγχος και παράλληλα κρατάνε το «τιμόνι» της ζωής τους.

2# Ξέρουν να… κατεβάζουν ταχύτητα όταν πρέπει. Είναι πιθανό να πορεύεσαι από συνάντηση σε συνάντηση, από call σε call, από δουλειά σε δουλειά, χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα άλλο πέρα από από το τι θα πρέπει να κάνεις στη συνέχεια. Στην εργασία, η ταχύτητα συχνά ταυτίζεται με τη συνολική παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα κάποιου. Οι συνέπειες αυτού, ωστόσο, είναι η εξάντληση και η αυξανόμενη δυσαρέσκεια. Αν κατεβάσεις ταχύτητα… όταν πρέπει, θα είσαι πιο συνειδητοποιημένος με τις ενέργειές σου. Για έναν ήρεμο άνθρωπο, δεν υπάρχει βιασύνη. Είναι υπομονετικοί με τους άλλους και τον εαυτό τους. Μερικές φορές, θα προτιμούσαν ακόμη και να περπατήσουν ως εκεί που θέλουν να πάνε. Τους βοηθά να καθαρίσουν το μυαλό τους, ενώ τους δίνει επίσης χώρο αναπνοής, μακριά από το ατελείωτο κύμα αναθέσεων και ειδοποιήσεων.

3# Είναι ευγενικοί με τον εαυτό τους. Όταν κάνουμε ένα λάθος, είναι εύκολο να επιπλήξουμε τον εαυτό μας γι’ αυτό. Νιώθουμε ότι αξίζουμε μια τιμωρία κάποιου είδους. Όσο περισσότερο το κάνουμε αυτό, τόσο περισσότερο υποσυνείδητα πιστεύουμε ότι δεν αξίζουμε να χαλαρώσουμε ή να νιώθουμε καλά – κάτι που, φυσικά, δεν ισχύει. Ένας ήρεμος άνθρωπος είναι εγκρατής και συμπονετικός με τον εαυτό του. Ναι, κάνουν λάθη, αλλά είναι ευγενικοί με τον εαυτό τους. Και φυσικά φροντίζουν να κοιμούνται καλά και να τρώνε σωστά.

4# Η αποτυχία δεν τους ρίχνει κάτω. Αυτό θα μπορούσε να είναι συνέχεια του παραπάνω point. Όπως έλεγε ο φιλόσοφος Επίκτητος, «Δεν έχει σημασία τι σου συμβαίνει, αλλά πώς αντιδράς σε αυτό που σου συμβαίνει». Απορρίψεις, απολύσεις και χωρισμοί. Δεν υπάρχει τέλεια ζωή. Μπορούμε είτε να αφήσουμε αυτές τις αποτυχίες να καθορίσουν τη ζωή μας, είτε να μάθουμε από αυτές και να προχωρήσουμε. Κάνε το δεύτερο. Έτσι θα αναπτυχθείς και θα φτάσεις στους στόχους σου.

5# Η ηρεμία τους είναι μεταδοτική. Σε περιόδους κρίσης, αναζητούμε ένα σημείο σταθερότητας. Οι ήρεμοι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν ως κάτι τέτοιο. Είτε μέσα σε μία εταιρία, είτε μέσα σε μία παρέα, είτε μέσα σε μια οικογένεια ή οπουδήποτε αλλού. Όταν βλέπουμε ένα άλλο άτομο να είναι ήρεμο σε μια κατάσταση, μπορεί να είναι καθησυχαστικό. Αμέσως νιώθουμε ότι η κατάσταση μπορεί μην είναι τόσο κακή όσο νομίζουμε. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα στοιχεία ενός ήρεμου ανθρώπου. Δεν ωφελεί μόνο αυτόν, αλλά επίσης δίνει και στους άλλους ανθρώπους στήριξη, και τους προφυλάσσει από περιττές ανησυχίες και άγχη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + 18 =