αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε πράγματα που κάνεις χωρίς να το καταλάβεις, λόγω της «τοξικής τελειομανίας»

Πέντε πράγματα που κάνεις χωρίς να το καταλάβεις, λόγω της «τοξικής τελειομανίας»

Η τοξική τελειομανία σημαίνει ότι έχετε μια… μικρή φωνή στο κεφάλι σας που λέει ότι τίποτα λιγότερο από το τέλειο δεν πρέπει να είναι αποδεκτό. Κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας όταν υπολείπεστε των (πολύ υψηλών) προδιαγραφών σας. Έχετε χάσει την ικανότητα να έχετε ενσυναίσθηση για τον εαυτό σας ή να κρίνετε τα δεδομένα λίγο πιο αντικειμενικά. Εστιάζετε αποκλειστικά στον «πίνακα αποτελεσμάτων» που έχετε δημιουργήσει στο μυαλό σας.

Αν νομίζετε ότι έχετε περάσει τα όρια, πηγαίνοντας από την υγιή φιλοδοξία στην τοξική τελειομανία, τότε ίσως ήδη εφαρμόζετε κάποιες από τις παρακάτω συνήθειες. Είναι 5 πράγματα που κάνεις χωρίς να το καταλάβεις, λόγω της «τοξικής τελειομανίας» που συζητάμε. Και μπορούν να σε σαμποτάρουν.

1# Βάζεις μη ρεαλιστικούς στόχους

Εάν έχετε πει ποτέ στον εαυτό σας ότι, παρόλο που είναι επιστημονικά απίθανο, θα είστε η εξαίρεση στον κανόνα και θα χάσετε 10 κιλά σε μια εβδομάδα πριν από ένα μεγάλο γεγονός, έχετε έρθει σε επαφή με την τοξική τελειομανία. Πιστεύετε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται για τους κανονικούς ανθρώπους απλά δεν ισχύουν για εσάς γιατί * θα έπρεπε * να είστε καλύτεροι από όλους τους άλλους. Η τοξική τελειομανία σας λέει ότι πρέπει να είστε πρόθυμοι να εργαστείτε σκληρότερα, να υποφέρετε περισσότερο για την επιτυχία σας, ο «μέσος όρος» δεν είναι αρκετά καλός. Δεν είναι κακό να βάζουμε μεγάλους στόχους, αρκεί να είναι ανθρωπίνως δυνατό να συμβούν.

2# Κοιτά συνεχώς το feed στα social media σου

Μήπως κοιτάτε συνεχώς τα δικά σας προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθώντας να δείτε πώς σας βλέπουν οι άνθρωποι; Τσεκάρεις όλα τα σχόλια και τα likes; Ok, είναι φυσιολογικό να θέλεις να σε συμπαθούν οι άνθρωποι, αλλά όταν μετατρέπεται σε εμμονή, κρίνεις τον εαυτό σου υπερβολικά αυστηρά. Πιθανότατα ποτέ δεν θα τους ευχαριστήσεις όλους- αλλά αν συνεχίσεις στο ίδιο μονοπάτι η «τοξική τελειομανία» θα σε κρατά δέσμιο σε αυτό τον φαύλο κύκλο.

3# Ξοδεύεις πολλά χρήματα σε λάθος πράγματα

Εάν έχετε μπροστά σας ένα μεγάλο event, αγοράζετε ένα νέο ακριβό ρούχο για να νιώσετε καλύτερα. Ποτέ δεν λέτε ”όχι” σε ακριβές αγορές. Η τοξική τελειομανία επηρεάζει (και) τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά τα χρήματα για να περιβάλλουν τους εαυτούς τους με υλικά πράγματα που αντικατοπτρίζουν τη ζωή που… υποτίθεται ότι ζουν. Κι όμως, όλα αυτά θα σου δώσουν απλά μια προσωρινή ικανοποίηση. Ένας καθηγητής ψυχολογίας έχει εξηγήσει γιατί πρέπει να ξοδεύουμε τα χρήματα μας σε εμπειρίες και όχι σε πράγματα.

4# Αναβλητικότητα

Οι άνθρωποι που επηρεάζονται από την τοξική τελειομανία καθυστερούν να δουλέψουν πάνω σε ένα project το οποίο τους αρέσει, επειδή είναι τόσο κυριευμένοι από την ανησυχία ότι μόλις ξεκινήσει το έργο, οι προσπάθειές τους δεν θα είναι «αρκετά καλές». Θα προσπαθήσουν να σκεφτούν την έξοδό τους από αυτό απαιτώντας οι συνθήκες να είναι «τέλειες» προτού ξεκινήσουν. Τις περισσότερες φορές το «αργότερα» γίνεται «ποτέ».

5# Δεν κοιμάσαι αρκετά

Οι άνθρωποι που έχουν πέσει σε αυτή την παγίδα, δεν δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο. Η τοξική τελειομανία σε ωθεί, χωρίς να το καταλάβεις, να εργάζεσαι κάθε ημέρα, κάθε στιγμή. Όταν δεν εργάζεσαι για τον μεγάλο στόχο σου, νιώθεις ότι είναι… χαμένος χρόνος. Αλλά είναι βέβαιο πως αν πηγαίνεις «στα κόκκινα» συνεχώς, δεν θα αντέξεις στον μαραθώνιο σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 4 =