αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε πράγματα που θα κάνει ένας ναρκισσιστής για να εξαντλήσει την ενέργεια σου χωρίς να το καταλάβεις

Πέντε πράγματα που θα κάνει ένας ναρκισσιστής για να εξαντλήσει την ενέργεια σου χωρίς να το καταλάβεις

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για τους νάρκισσους. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να χειραγωγούν τους άλλους. Είναι δύσκολο να είσαι κοντά σε ένα τέτοιο άτομο. Και αν δεν προσέξεις, μπορείς εύκολα να… μπλεχτείς στα δίχτυα του.

Πέρα όμως από τα προφανή χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές τέτοιων ατόμων, υπαρχουν και άλλα λιγότερο προφανή σημάδια.

Έχουν την ικανότητα να ρουφούν την ενέργεια από ένα δωμάτιο και να παίρνουν αυτό που θέλουν. Είναι ειδικοί στο να χειρίζονται καταστάσεις προς όφελός τους και να σας αφήνουν να νιώθετε εξαντλημένοι.

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στις ύπουλες τακτικές που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να εξαντλήσουν την ενέργειά σας και να σας ρίξουν.

Υποβαθμίζουν τα επιτεύγματά σας

Οι ναρκισσιστές έχουν ταλέντο στο να φαίνονται… ανώτεροι. Αυτό περιλαμβάνει την επιτυχία και τα επιτεύγματά σας. Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν ναρκισσιστή να υποβαθμίζει ή ακόμα και να απορρίπτει όσα έχετε επιτύχει.

Βλέπετε, στον κόσμο τους, η επιτυχία σας πρέπει να είναι η επιτυχία τους. Και αν δεν είναι, θα βρουν τρόπο να το υπονομεύσουν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω μικρών σχολίων ή απροκάλυπτης κριτικής. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο – νιώθετε ‘ξεφουσκωμένοι’ και αποθαρρυμένοι.

Είναι μια ύπουλη τακτική που εξυπηρετεί δύο σκοπούς. Πρώτον, κρατά τον νάρκισσο στο προσκήνιο. Και δεύτερον, σε κρατά πάντα… δεύτερο, χωρίς να είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου και τις ικανότητές σου.

Είναι εκπληκτικά γοητευτικοί

Αυτό είναι το θέμα με τους ναρκισσιστές – δεν είναι πάντα οι ‘κακοί’ όπως τους παρουσιάζουμε. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι γοητευτικοί και χαρισματικοί. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την αναγνώριση της τοξικής συμπεριφοράς τους επειδή συχνά κρύβεται πίσω από μια μάσκα γοητείας.

Αυτό χρησιμεύει ως ένα ισχυρό εργαλείο για αυτούς. Προσελκύει τους ανθρώπους, διευκολύνοντάς τους να χειραγωγούν καταστάσεις και σχέσεις προς όφελός τους. Μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε ένοχοι που τους σκέφτεστε άσχημα επειδή είναι πολύ «καλοί».

Σε κάνουν να αμφιβάλλεις για την πραγματικότητά σου

Ένα από τα πιο ύπουλα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας ναρκισσιστής είναι να σας κάνει να αμφισβητήσετε τη δική σας πραγματικότητα. Είναι μια τεχνική γνωστή ως gaslighting και είναι απίστευτα αποτελεσματική.

Να πώς λειτουργεί: Ο ναρκισσιστής θα αρνηθεί ή θα διαστρεβλώσει τα γεγονότα ώστε να ταιριάζουν στην αφήγησή του. Θα σας κάνουν να αμφισβητήσετε τη μνήμη σας, την αντίληψή σας, ακόμα και τη λογική σας.

Αν κάποιος σας κάνει να αμφιβάλλετε για τις δικές σας εμπειρίες ή αναμνήσεις, αυτό είναι μια τεράστια ‘κόκκινη σημαία’. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Γνωρίζετε την πραγματικότητά σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον.

Σπάνια ζητούν συγγνώμη

Οι συγγνώμες απαιτούν ειλικρίνεια, και αυτό είναι κάτι με το οποίο δεν αισθάνονται άνετα οι ναρκισσιστές. Θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουν να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος, συχνά αλλοιώνοντας την αφήγηση έτσι ώστε να είστε αυτός που θα καταλήξετε να ζητήσετε συγγνώμη.

Αυτή η άρνηση να ζητήσουν συγγνώμη δεν αφορά μόνο τη διατήρηση του ‘εγώ’ τους. Είναι επίσης ένας τρόπος για να διατηρήσουν τον έλεγχο. Με το να μην παραδέχονται ποτέ το λάθος, σας κρατούν σε μια συνεχή κατάσταση αμφιβολίας για τον εαυτό σας- και σύγχυσης.

Σε κάνουν να νιώθεις ένοχος για τα λάθη τους

Μία από τις πιο κουραστικές συναισθηματικά εμπειρίες είναι όταν ένας νάρκισσος μετατρέπει τα λάθη του… σε ενοχές σας. Είναι μάστερ στο να ανακατευθύνουν τις ευθύνες, κάνοντας σας να αισθάνεστε υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και τις συνέπειές τους.

Μπορεί να μπλέξουν, αλλά με έναν τρόπο, καταλήγει να είναι δικό σου λάθος. Αισθάνεστε ένοχοι και μπερδεμένοι, αναρωτιέστε αν κάνατε κάτι λάθος.

Αυτό δεν είναι απλώς άδικο – είναι συναισθηματική χειραγώγηση. Είναι ένας τρόπος για να αποφύγουν την ανάληψη ευθύνης και να σας κρατήσουν σε μια κατάσταση διαρκούς αμφιβολίας για τον εαυτό τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × one =