αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε παγίδες στις οποίες πέφτουν οι περισσότεροι άνθρωποι, κάποια στιγμή στη ζωή τους

Πέντε παγίδες στις οποίες πέφτουν οι περισσότεροι άνθρωποι, κάποια στιγμή στη ζωή τους

Θα το έχεις ακούσει: «Η ζωή είναι ένα ταξίδι». Ωστόσο, τα περισσότερα ταξίδια έχουν παγίδες στην πορεία τους. Δυσκολίες που δεν έχουμε προβλέψει.

Οι παγίδες είναι κρυμμένες. Μέχρι να τις εντοπίσετε, μπορεί να είναι πολύ αργά. Δεν υπάρχουν πινακίδες που να γράφουν: «Παγίδα μπροστά». Και επειδή δεν βλέπουμε τις παγίδες, δεν προετοιμαζόμαστε για αυτές.

Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσατε να προειδοποιηθείτε για τις παγίδες που υπάρχουν στο μονοπάτι της ζωής σας;

Εδώ είναι λοιπόν 5 παγίδες στις οποίες πέφτουν οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είναι πολύ συνηθισμένες και έτσι είναι πολύ πιθανό να τις συναντήσεις και στην δική σου διαδρομή. Αν δεν έχει συμβεί ήδη…

1# Πιστεύεις ότι πρέπει να κερδίζεις κάθε καυγά. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε τις θέσεις μας σε διάφορα θέματα και να τις υπερασπιστούμε με σαφή, πειστικά και λογικά επιχειρήματα. Αλλά δεν χρειάζεται να κερδίζουμε κάθε διαμάχη. Δεν χρειάζεται να έχουμε πάντα δίκιο. Κάποιες φορές μπορούμε απλά να ακούσουμε την άλλη πλευρά και να συμφωνήσουμε… ότι διαφωνούμε. ‘Η ίσως να μάθετε πολλά ακούγοντας ένα επιχείρημα χωρίς να χρειάζεται να κερδίσετε τον καυγά.

2# Νοιάζεσαι υπερβολικά για το τι πιστεύουν οι άλλοι. Ίσως είναι ΟΚ να σκεφτόμαστε ως ένα βαθμό τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς. Αλλά γίνεται σίγουρα πρόβλημα όταν το πάμε στην υπερβολή. Μπορεί να γίνει παγίδα. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε υπερβολικά για το τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς, εκτός εάν διαπιστώσουμε ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν το ίδιο. Τότε, και μόνο αν είναι ένα πραγματικό αρνητικό ή τοξικό χαρακτηριστικό αυτό στο οποίο εστιάζουν, θα πρέπει να κάνουμε μία σοβαρή προσωπική αξιολόγηση και να προχωρήσουμε ίσως σε κάποιες αλλαγές.

3# Δεν μαθαίνεις από τις εμπειρίες σου. Το μόνο πιο οδυνηρό από το να μαθαίνεις από την εμπειρία σου, είναι να μην μαθαίνεις από την εμπειρία σου. Η εμπειρία πρέπει να είναι ο καλύτερος δάσκαλός μας. Στο σχολείο, πρώτα μαθαίνουμε το μάθημα και μετά μας δίνεται το τεστ. Στη ζωή, πρώτα μας δίνεται το τεστ και μετά μαθαίνουμε το μάθημα. Όταν έχετε μια δυσάρεστη ή επώδυνη ή δαπανηρή εμπειρία, κάντε μια ειλικρινή εκτίμηση. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι κάνατε λάθος. Πώς θα μπορούσες να το έχεις κάνει καλύτερα; Ποια λάθη θα μπορούσες να αποφύγεις; Έπρεπε να ξεκινήσεις νωρίτερα; Έπρεπε να ήσουν πιο προσεκτικός; Δεν έπρεπε να το επιχειρήσεις καθόλου;

4# Η παγίδα της αναποφασιστικότητας. Πολλές φορές στη ζωή μας πιστεύουμε ότι μπορούμε να αναβάλουμε μια απόφαση επ’ αόριστον και με κάποιο τρόπο να αποφύγουμε τη δυσάρεστη πιθανή εξέλιξη και το ρίσκο να αποφασίσουμε. Αλλά αυτό είναι λάθος. Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε αν θα πάρετε ή όχι μια συγκεκριμένη δουλειά, αποφασίζετε έμμεσα να μην την αναλάβετε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποφασίζουμε μόνο όταν το θέλουμε. Το να μην αποφασίσεις σημαίνει ότι αποφασίζεις για το αντίθετο. Κάνε λοιπόν το καλύτερό σου για να αποφύγεις την παγίδα της αναποφασιστικότητας. Η αναποφασιστικότητα δεν σε βοηθά. Απλώς κάντε την καλύτερη επιλογή που μπορείτε και αποδεχτείτε τις συνέπειες, καλές ή κακές.

5# Κάνεις το «θύμα». Μια συμπεριφορά που βλέπουμε συχνά και στην Ελλάδα. Αν είσαι αυτός που μόνιμα παραπονιέται ότι «δεν του δίνονται ευκαιρίες» και γκρινιάζεις για σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου, μάντεψε: Η γκρίνια μάλλον δεν θα λύσει τα προβλήματα. Πρέπει να δράσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ιδρυτής της Dell ξεκίνησε κάποτε με 1.000 δολάρια και έγινε δισεκατομμυριούχος. Εδώ είναι 9 μαθήματα που έχει να σου πει

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − one =