Είναι πράγματα που όλοι έχουμε ακούσει κάποια στιγμή. Στην παρακάτω λίστα θα δεις 5 μύθους που αφορούν την μπαταρία και την φόρτιση του κινητού σου. Και τι ισχύει στην πραγματικότητα.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΤΙΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΟΥ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι περισσότερες συσκευές smartphone έρχονται “μισοφορτισμένες” με ποσοστό μπαταρίας περίπου 40%. Το να κάνεις skip την πρώτη φόρτιση δεν θα βλάψει το κινητό σου μακροπρόθεσμα.
Ο μόνος λόγος που κάποιοι κατασκευαστές συνιστούν να το φορτίζεις πριν την πρώτη του χρήση είναι για να έχεις μία πιο ευχάριστη και εντυπωσιακή εμπειρία. Άλλωστε, μέχρι το νέο smartphone να φτάσει στα χέρια σου, οι δοκιμές και τα τεστ που έχει υποβληθεί έχουν χρησιμοποιήσει περίπου τη μισή μπαταρία του.
Πολλές φορές, οι συμβουλές των κατασκευαστών αποσκοπούν απλά στο να αισθάνονται οι χρήστες ότι η ποιότητα της συσκευής που μόλις αγόρασαν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΤΙΖΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς την μπαταρία λιθίου της συσκευής σου όσο περισσότερο μπορείς, πριν φτάσει στο 0%. Οι μπαταρίες αυτής της κατηγορίας τείνουν να “ξεχνούν” πόση χωρητικότητα έχουν, κι έτσι, όταν ξαναφορτίζονται δεν φτάνουν στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τις αρχικές φορτίσεις.
Οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες κατασκευής smartphone έχουν λύσει το πρόβλημα αυτό στο μεγαλύτερο βαθμό. Ωστόσο, παλαιότερα μοντέλα ίσως αντιμετωπίζουν ακόμα αυτό το πρόβλημα.
ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ, ΤΡΑΒΩΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Κι όμως, μία εφαρμογή μπορεί να τραβάει τεράστια ποσοστά μπαταρίας από τη συσκευή σου. Μία από αυτές τις εφαρμογές είναι και το Facebook. Πολλές εφαρμογές σαν κι αυτή “τρέχουν” στο παρασκήνιο ακόμα κι όταν δεν τις χρησιμοποιείς. Συχνά, τσεκάρουν για μηνύματα και πιθανά updates και ανανεώνουν το feed της αρχικής σελίδας.
Πολλοί χρήστες Android εξηγούν ότι αφού έσβησαν την εφαρμογή του Facebook, για παράδειγμα, η συσκευή τους ξεκίνησε να λειτουργεί 15% ταχύτερα και η μπαταρία να διαρκεί μέχρι και 20% περισσότερο.
Αν θέλεις να κάνεις κι εσύ την συσκευή σου πιο αποδοτική, μπορείς να σβήσεις την εφαρμογή του Facebook ή ανάλογες εφαρμογές και να την “τρέχεις” όποτε χρειάζεται, μέσω κάποιου browser.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ ΕΝΩ ΦΟΡΤΙΖΕΙ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο μύθος αυτός δεν ισχύει. Μπορείς ελεύθερα να χρησιμοποιείς τη συσκευή σου και όποια εφαρμογή θέλεις ενώ αυτό φορτίζει, χωρίς πρόβλημα.
Ωστόσο, πρέπει να έχεις στο νου σου ότι οι ενεργές εφαρμογές καταλαμβάνουν ενέργεια (μπαταρία) ενώ το κινητό φορτίζει, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φορτιστεί στο 100%.
Αν λοιπόν, χρειάζεται να φορτίσεις τη συσκευή σου γρήγορα και αποτελεσματικά, καλό θα ήταν να περιορίσεις τη χρήση του.
ΤΟ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΟ WI-FI ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΊΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το να αφήνεις το Wi-fi της συσκευής σου στη λειτουργία αναζήτησης, όντως, χρησιμοποιεί κάποιο ποσοστό της μπαταρίας αλλά είναι τόσο περιορισμένο, που ούτε καν θα το παρατηρήσεις.
Στη λειτουργία αυτή η συσκευή σου αναζητάει σημεία Wi-Fi για να συνδεθεί, ενώ παράλληλα “στέλνει” και η ίδια σήμα. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι ανάγκη να απενεργοποιείς το Wi-Fi κάθε φορά που βγαίνεις από το σπίτι.
Η κατανάλωση ενέργειας για τη διαδικασία αυτή είναι τόσο μικρή, που δεν θα κάνει καμία ουσιαστική διαφορά!