Σε όλο το ταξίδι της ζωής, σκοντάφτουμε, μαθαίνουμε και αναπτυσσόμαστε. Ωστόσο, ορισμένα μαθήματα μαθαίνονται πολύ αργά. Ευχόμαστε να τα ξέραμε νωρίτερα.
Τώρα θα δούμε 5 μαθήματα ζωής που οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν πολύ αργά στο ταξίδι τους. Αν τα μάθεις νωρίτερα, ίσως αλλάξεις την οπτική σου και τον τρόπο που κινείσαι στη ζωή.
Ας ξεκινήσουμε.
1) Η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη
Συχνά μεγαλώνουμε με την πεποίθηση ότι αν εργαζόμαστε σκληρά, φερόμαστε καλά στους άλλους και κάνουμε τις σωστές επιλογές, όλα θα μπουν στη θέση τους. Ωστόσο, η ζωή έχει τον τρόπο να μας εκπλήσσει, μερικές φορές με τρόπους που φαίνονται εντελώς άδικοι.
Μπορεί να είναι απογοητευτικό.
Αλλά εδώ είναι το σημαντικό: Η ζωή δεν υπόσχεται να είναι δίκαιη. Υπόσχεται να είναι ένα ταξίδι, γεμάτο με πάνω και κάτω, χαρές και λύπες, νίκες και ήττες.
Όσο πιο γρήγορα το αποδεχτούμε, τόσο καλύτερα μπορούμε να πλοηγηθούμε στα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Η ενσυνειδητότητα μας διδάσκει να παρατηρούμε αυτές τις άδικες στιγμές χωρίς κρίση ή αντίσταση, επιτρέποντάς μας να απαντάμε με σοφία αντί να αντιδρούμε από απογοήτευση.
2) Η ευτυχία είναι μια εσωτερική δουλειά
Η ευτυχία δεν έχει να κάνει με αυτό που έχουμε, αλλά με το πώς αντιλαμβανόμαστε αυτό που έχουμε. Αυτή η συνειδητοποίηση αλλάζει το παιχνίδι.
Συχνά πέφτουμε στην παγίδα να σκεφτόμαστε ότι αν μπορούσαμε να πάρουμε εκείνη την προαγωγή, να αγοράσουμε αυτό το σπίτι ή να βρούμε τον/την τέλειο/α σύντροφο, τότε θα είμαστε επιτέλους ευτυχισμένοι. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να φέρουν μόνο προσωρινή χαρά. Η ευτυχία έρχεται από μέσα μας.
3) Η παρούσα στιγμή είναι το μόνο που έχουμε πραγματικά
Η παρούσα στιγμή είναι το μόνο πράγμα που κατέχουμε πραγματικά. Είναι ένα μάθημα που είναι ακατέργαστο, ειλικρινές και μπορεί να είναι δύσκολο να το εσωτερικεύσεις πραγματικά, ειδικά στον γρήγορο κόσμο μας όπου σχεδιάζουμε, ανησυχούμε και προσπαθούμε συνεχώς για το μέλλον.
Συχνά ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο μηρυκάζοντας το παρελθόν ή νιώθοντας άγχος για το μέλλον, που ξεχνάμε να ζούμε στο τώρα. Αλλά το παρελθόν έχει φύγει και το μέλλον δεν είναι βέβαιο. Το μόνο που έχουμε πραγματικά είναι αυτή τη στιγμή.
4) Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά
Αν υπάρχει ένα πράγμα εγγυημένο στη ζωή, αυτό είναι η αλλαγή. Ωστόσο, η αποδοχή αυτής της θεμελιώδους αλήθειας είναι κάτι με το οποίο πολλοί από εμάς δεν νιώθουμε άνετα. Ζητάμε σταθερότητα και βεβαιότητα, προσκολλώνται σε ό,τι είναι οικείο και αντιστεκόμαστε σε ό,τι διαταράσσει τη ζώνη άνεσής μας.
Ωστόσο, όπως είπε κάποτε ο διάσημος δάσκαλος της ενσυνειδητότητας, Jon Kabat-Zinn: «Δεν μπορείς να σταματήσεις τα κύματα, αλλά μπορείς να μάθεις να σερφάρεις». Αυτό το απόσπασμα συμπυκνώνει τέλεια την ουσία της σχέσης μας με την αλλαγή.
Τα πάντα γύρω μας και μέσα μας είναι σε μια διαρκή κατάσταση ροής. Οι εποχές αλλάζουν, οι σχέσεις εξελίσσονται, το σώμα μας γερνά και ακόμη και οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας δεν είναι ποτέ στατικά.
Το να αντιστέκεσαι στην αλλαγή είναι σαν να προσπαθείς να συγκρατήσεις τον ωκεανό με μια σκούπα – είναι εξουθενωτικό και μάταιο. Αντίθετα, το να αγκαλιάζουμε την αλλαγή μας επιτρέπει να ρέουμε με τα ρεύματα της ζωής και όχι ενάντια σε αυτά.
5) Το να μην κάνεις τίποτα μπορεί να είναι παραγωγικό
Στην κοινωνία μας με τους γρήγορους ρυθμούς και την εμμονή με την παραγωγικότητα, αυτό το μάθημα μπορεί να φαίνεται αδιανόητο: Μερικές φορές, το να μην κάνετε τίποτα μπορεί… να είναι το πιο παραγωγικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε.
Συχνά εξισώνουμε το να είμαστε απασχολημένοι με την παραγωγικότητα, αλλά στην πραγματικότητα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, στρες και έλλειψη εστίασης.
Από την άλλη πλευρά, η παύση για να μην κάνουμε τίποτα – απλώς για να αναπνεύσουμε, να παρατηρήσουμε και να είμαστε παρόντες – μπορεί να ανανεώσει το μυαλό μας, να οξύνει την εστίασή μας και να επαναφορτίσει την ενέργειά μας. Μας αφήνει χώρο να προβληματιστούμε, να αποκτήσουμε σαφήνεια και να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας.