23/01/25

Πέντε λόγοι για τους οποίους οι δημιουργικοί άνθρωποι δεν τα πάνε καλά στα παραδοσιακά εργασιακά περιβάλλοντα

Εάν είστε δημιουργικός άνθρωπος, θα το γνωρίζετε ήδη καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο – τα παραδοσιακά γραφεία απλά δεν φτιάχνονται έχοντας εσάς στο μυαλό σας.

Φυσικά, δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για όλους τους τύπους ατόμου ή εργασίας, αλλά είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι τυπικοί χώροι εργασίας είναι κατασκευασμένοι για δουλειά με τον κλασικό τρόπο και όχι ιδιαίτερη δημιουργικότητα.

Τώρα θα δούμε 5 λόγους  για τους οποίους οι δημιουργικοί άνθρωποι δεν τα πάνε καλά στα παραδοσιακά εργασιακά περιβάλλοντα.

1. Τους αρέσει η ελευθερία της κίνησης.

Η ιδέα να είναι δεμένοι… με αλυσίδες στο γραφείο σας δεν είναι ελκυστική για τους περισσότερους ανθρώπους – αλλά για τους δημιουργικούς ανθρώπους είναι ακόμα χειρότερο.

Το να έχετε μια καθορισμένη περιοχή εργασίας μπορεί να είναι απίστευτα βαρετό, ειδικά δεδομένου ότι οι δημιουργικοί τύποι χρειάζονται περισσότερη ψυχική διέγερση από τους περισσότερους. Πρέπει να αισθάνονται έμπνευση ή ενθουσιασμό από το περιβάλλον τους για να ευδοκιμήσουν πραγματικά.

Το να βρίσκεστε σε ένα γραφείο με την ίδια θέα μέρα με τη μέρα μπορεί να είναι δύσκολο, όπως και η έλλειψη κίνησης. Οι δημιουργικοί άνθρωποι συχνά χρειάζονται πολλές αλλαγές ή νέες ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και η κίνηση είναι το κλειδί για αυτό.

2. Η μουσική υπόκρουση τους δίνει ζωή.

Οι περισσότεροι εταιρικοί χώροι εργασίας βρίσκονται σε ήσυχο μέρος, επειδή η πλειονότητα των ανθρώπων εργάζεται καλύτερα σε τέτοιου είδους περιβάλλοντα. Θέλουν να περιορίζονται στο ελάχιστο οι περισπασμοί και προτιμούν να μπορούν να χαμηλώσουν το κεφάλι τους και να εστιάσουν.

Οι δημιουργικοί άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται λίγο θόρυβο για να τους βοηθήσει να εστιάσουν. Κάνει τους δημιουργικούς χυμούς τους να ρέουν, τους βοηθά να παραμείνουν αφοσιωμένοι στη δουλειά τους και κάνει το κλίμα καλύτερο.

Η ιδέα ενός αθόρυβου χώρου εργασίας δεν δημιουργεί έμπνευση για τους περισσότερους δημιουργικούς ανθρώπους και μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει την εργασία πολύ πιο σκληρή – και λιγότερο ευχάριστη!

Όταν έχουν την ελευθερία να εργάζονται από το σπίτι, θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε δημιουργικές δουλειές έχουν τουλάχιστον μια μορφή θορύβου στο παρασκήνιο, είτε πρόκειται για μουσική, μια ταινία ή συνομιλίες άλλων ανθρώπων σε ένα καφέ.

3. Τα τακτικά διαλείμματα τροφοδοτούν τη δημιουργικότητά τους.

Ενώ σε όλους τους εργαζόμενους επιτρέπεται ένα μεσημεριανό διάλειμμα και μερικά διαλείμματα για τουαλέτα κατά τη διάρκεια της ημέρας, πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι χρειάζονται πιο τακτικά διαλείμματα για να ευδοκιμήσουν πραγματικά και να απολαύσουν τη δουλειά τους.

Κάνοντας τακτικά διαλείμματα, οι δημιουργικοί άνθρωποι μπορούν να αντλήσουν έμπνευση και να επωφεληθούν από το μικρό αυτό reset.

Τα διαλείμματα επιτρέπουν στο μυαλό να επαναρυθμιστεί και δίνει τη δυνατότητα στη δημιουργικότητα να ανθίσει στον δικό της χρόνο. Αντί να κάθονται και να προσπαθούν να το πιέσουν, οι δημιουργικοί άνθρωποι χρειάζονται συνήθως λίγο επιπλέον χρόνο για να επαναφέρουν τη δημιουργικότητα τους μετά από ένα κουραστικό πρωινό.

4. Ευέλικτη εργασία.

Η ευέλικτη εργασία δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργικούς ανθρώπους να κάνουν τα διαλείμματα που χρειάζονται, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, να αλλάξουν σκηνικό και να αναζωογονηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι admin-type  δουλειές συχνά δεν απαιτούν τεράστια ποσότητα δημιουργικής ενέργειας, επομένως είναι λογικό τα άτομα σε αυτούς τους ρόλους να μπορούν να καθίσουν και να κάνουν τη δουλειά μιας ημέρας σχετικά εύκολα.

Οι δημιουργικοί ρόλοι, ωστόσο, μπορούν να καταλάβουν μια τεράστια ποσότητα δημιουργικής ενέργειας (είναι λογικό, σωστά;) η οποία χρειάζεται να συμπληρώνεται όλη την ημέρα.

Πράγματα όπως η γιόγκα, το περπάτημα, το μαγείρεμα ή το να περνάς χρόνο με φίλους μπορούν να τονώσουν αυτή τη δημιουργική ενέργεια—γι’ αυτό το ευέλικτο ωράριο εργασίας ωφελεί τόσο πολύ τους δημιουργικούς ανθρώπους!

Το να έχετε την ευελιξία να ξεκινήσετε τη δουλειά αργότερα, να πάρετε ένα μεγάλο γεύμα ή να μπείτε και να βγείτε από το γραφείο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στα άτομα με δημιουργικούς ρόλους. Δυστυχώς, αυτό το επίπεδο ευελιξίας σπάνια βρίσκεται σε τυπικά περιβάλλοντα εργασίας…

5. Η έμπνευση δεν περιορίζεται στο γραφείο.

Χωρίς χώρο για να περιπλανηθούν και πράγματα να κοιτάξουν, πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι αισθάνονται να μένουν χωρίς έμπνευση και χωρίς κίνητρα.

Εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για χρώμα και θόρυβο και παιχνίδι, οι άνθρωποι σε δημιουργικούς ρόλους θα αρχίσουν να δυσκολεύονται πολύ γρήγορα.

Για να ευδοκιμήσουν πραγματικά, οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται σε δημιουργικούς ρόλους πρέπει να ξεφύγουν. Πρέπει να διεγείρονται διανοητικά αλλάζοντας τοπία, συζητήσεις ή παρακολουθώντας ανθρώπους.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι προτιμούν να εργάζονται από καφετέριες ή coworking χώρους εργασίας ή ότι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι και να περιφέρονται σε διαφορετικά δωμάτια όπως θέλουν!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτές είναι οι δουλειές που δίνουν τους μεγαλύτερους μισθούς στην Ελλάδα- Κάποιες σου δίνουν πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 − 8 =