αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε λόγοι για τους οποίους έχεις χάσει την δημιουργικότητα σου

Πέντε λόγοι για τους οποίους έχεις χάσει την δημιουργικότητα σου

Σε έναν κόσμο που «τρέχει» πολύ γρήγορα, όπου το άγχος είναι μεγάλο και το εύρος της προσοχής μειώνεται κάθε λεπτό που περνά, έχουμε όλο και λιγότερο χρόνο για να σκεφτούμε και να είμαστε δημιουργικοί. Νιώθουμε να έχουμε «κολλήσει», και παραμένουμε απογοητευμένοι και ανυπόμονοι με την ελπίδα ότι η δημιουργική ροή θα έρθει ξανά στο δρόμο μας.

Πέρα όμως από όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους ίσως έχεις χάσει την δημιουργικότητα σου. Εδώ είναι 5 από αυτούς. Αν εντοπίσεις τι είναι αυτό που σε έχει κάνει να «κολλήσεις», ίσως καταφέρεις να βγάλεις την δημιουργικότητα σου προς τα έξω.

1. Η ανάγκη σου να «βγάλεις χρήματα» μπορεί να έχει στριμώξει τη δημιουργική σου πλευρά. Οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι σύμβουλοι, ακόμα και οι συνομήλικοί μας αρχίζουν να μας μιλούν για την πρακτική πλευρά της ζωής όσο μεγαλώνουμε. Οι γονείς μας μπορεί να πουν: «Πρέπει να βρεις έναν τρόπο να στηρίξεις οικονομικά τον εαυτό σου». Η ανάγκη μας να βγάλουμε χρήματα και να φροντίζουμε τον εαυτό μας συχνά καταπνίγει τη δημιουργική μας πλευρά. Όσοι… επαναστατούν και γίνονται μουσικοί και καλλιτέχνες μπορεί να ακούσουν πράγματα όπως, “Πότε θα βρεις πραγματική δουλειά;” ακόμα κι αν εργάζονται 60 ώρες την εβδομάδα!

2. Δεν κοιμάσαι αρκετά. Πολλοί μεγάλοι businessmen έχουν μιλήσει για την σημασία του καλού ύπνου. Μέσα στην γρήγορη καθημερινότητα μας μπορεί να παραμελούμε τον ύπνο, όμως παίζει τον ρόλο του. Και στο κομμάτι της δημιουργικότητας- πέρα από αυτό της υγείας. Ένα ξεκούραστο μυαλό μπορεί να φέρει στην επιφάνεια καλύτερες ιδέες. Αν δεν κάνουμε καλό και βαθύ ύπνο, χάνουμε την ικανότητά μας να είμαστε δημιουργικοί και ευφάνταστοι.

3. Κολλάς υπερβολικά μπροστά από την τηλεόραση. Η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης μας βάζει σε μια κατάσταση όπου το μυαλό μας πηγαίνει στον «αυτόματο πιλότο». Η πολλή τηλεόραση καταπνίγει τη δημιουργικότητα.

4. Είσαι πολύ κουρασμένος. Στην εποχή μας, είμαστε συνεχώς on the go. Τρέχουμε, με το ρολόι στο χέρι, προσπαθώντας να ολοκληρώσουμε τη δουλειά μας, να φτάσουμε σε meetings, να βρούμε χρόνο για τα παιδιά ή τον/την σύζηγο μας ώστε να μην αισθανόμαστε ενοχές και γενικά θυσιάζουμε τον ύπνο για να «δημιουργήσουμε» περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης μας και μας βάζει σε μια χρόνια κατάσταση άγχους που εξαντλεί την ενέργειά μας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να σκεφτούν και να είναι δημιουργικοί.

5. Απλά μεγάλωσες. «Κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης. Το δύσκολο είναι να παραμείνεις καλλιτέχνης όταν μεγαλώσεις» έχει πει ο Πάμπλο Πικάσο. Όλα τα μικρά παιδιά έχουν δημιουργικές ιδέες. Φτιάχνουν φανταστικούς ήρωες, παίζουν με κούκλες και φιγούρες δράσης, ψήνουν μπισκότα σε φανταστικούς φούρνους, λύνουν φανταστικά μυστήρια όταν παίζουν τους ντετέκτιβ με τα άλλα παιδιά της γειτονιάς, τραγουδούν τραγούδια που φτιάχνουν, χορεύουν ελεύθερα και όταν ζωγραφίζουν ακόμα και πλάσματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Κάπου στην πορεία, γινόμαστε πιο λογικοί, ακόμη και κουρασμένοι μερικές φορές. Αυτοί οι λίγοι ανάμεσά μας που παραμένουν δημιουργικοί ως ενήλικες συχνά επιδεικνύουν ένα παιδικό πνεύμα. Εάν μπείτε στο γραφείο δημιουργικών ανθρώπων όπως: γραφίστες, σχεδιαστές ιστοσελίδων, μηχανικοί και προγραμματιστές, είναι πολύ πιθανό να βρείτε παιχνίδια τριγύρω. Σκεφτείτε την Google, μια εταιρεία που είναι γνωστή για την πρόσληψη δημιουργικών ατόμων. Η εταιρεία μετατρέπει τον χώρο εργασίας σε μια… παιδική χαρά με μεγάλες γυαλιστερές τσουλήθρες που μεταφέρουν με παιδικό τρόπο τους εργαζομένους από τον έναν όροφο στον άλλο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 17 =