αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε λάθη που δεν κάνουν οι πλούσιοι

Πέντε λάθη που δεν κάνουν οι πλούσιοι

Οι πλούσιοι άνθρωποι όπως ο Waren Buffett και ο Bill Gates έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Έχουν σωστή νοοτροπία για τα χρήματα, καθώς και οικονομικές συνήθειες που την συνοδεύουν.

«Η κύρια διαφορά μεταξύ των πλουσίων και των υπολοίπων από εμάς είναι ότι έχουν τον έλεγχο των χρημάτων τους—δεν αφήνουν τα χρήματα να τους ελέγχουν», λέει ο Jaime Tardy, σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας του The Eventual Millionaire, ο οποίος έχει πάρει συνέντευξη από 150+ εκατομμυριούχους εξετάζοντας το πώς συσσώρευσαν τον πλούτο τους.

«Έχουν αφιερώσει χρόνο για να μάθουν πώς να κινούνται επιτυχώς με τα χρήματα, και ως εκ τούτου, είναι ο καπετάνιος του πλοίου τους», λέει. «Από την άλλη πλευρά, αν προσεγγίσετε τα οικονομικά σας από με φόβο ή άγνοια, θα είστε σαν μια βάρκα που επιπλέει γύρω στον ωκεανό χωρίς μηχανή».

Εδώ είναι λοιπόν 5 λάθη που δεν κάνουν οι πλούσιοι. Αλλά τα κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς τους υπόλοιπους.

Λάθος #1: Αρνείσαι να δεις τα γεγονότα

Εάν δεν είστε άτομο που κοιτά τους αριθμούς, μπορεί να είναι δελεαστικό να αποκοπείτε διανοητικά από τα οικονομικά σας, και να αγνοείτε κατάφωρα τις τραπεζικές σας καταστάσεις. «Αν δεν έχετε τα στοιχεία για την οικονομική σας κατάσταση, τα χρήματα θα κυλήσουν στα χέρια σας σαν νερό», λέει ο συγγραφέας. Η συνέπεια; Θα μπορούσατε να βρεθείτε με χρέη, να κάνετε κακές επενδύσεις ή να κάνετε λάθος αγορές.

Λάθος #2: Ξοδεύετε υπερβολικά

Όταν σκέφτεστε τον τρόπο ζωής που μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι πλούσιοι, πιθανότατα φαντάζεστε πολυτέλειες όπως ακριβές διακοπές ή φανταχτερά ρούχα. Αλλά οι πλούσιοι άνθρωποι είναι πιο προσγειωμένοι από όσο φαντάζεστε.

«Οι εκατομμυριούχοι δεν είναι εκεί έξω για να αγοράσουν Lamborghini», λέει ο Tardy. «Λαμβάνουν αποφάσεις αγορών με βάση την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση και τους στόχους τους. Είναι πλούσιοι γιατί είναι καλοί στο να διατηρούν χρήματα – όχι να τα ξοδεύουν».

Λάθος #3: Σπαταλάτε χρήματα σε προμήθειες και χρεώσεις

Είναι ένα πράγμα να δώσεις 100 ευρώ σε ένα φανταστικό γεύμα στο αγαπημένο σου εστιατόριο. Οκ, τουλάχιστον διασκέδασες! Αλλά είναι εντελώς άλλο να πετάξεις 100 ευρώ για χρεώσεις ανάληψης ή εκπρόθεσμες πληρωμές.

«Η διαφορά μεταξύ των πλουσίων ανθρώπων και όλων των άλλων είναι ότι οι πλούσιοι παρακολουθούν πού πάνε τα χρήματά τους και προστατεύουν τον πλούτο τους φροντίζοντας να μην τους γλιστράει… τίποτα από τα δάχτυλά τους», λέει ο David Bach, αντιπρόεδρος της Edelman Financial Services και συγγραφέας.

Οι πλούσιοι σπάνια θα βρεθούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους καθυστερημένα ή να κουβαλούν μια πιστωτική κάρτα υψηλού επιτοκίου, επειδή μισούν να σπαταλούν χρήματα.

Λάθος #4: Εστιάζετε στην εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά όχι στο να κερδίσετε περισσότερα

Εάν έχετε αποφασίσει ότι πρέπει να μειώσετε τις δαπάνες σας και η πρώτη σας σκέψη είναι να θυσιάσετε την καθημερινή σας επίσκεψη στα Starbucks ή να αποσυνδέσετε κάθε ηλεκτρονική συσκευή στο σπίτι σας όταν δεν την χρησιμοποιείτε, σταματήστε εκεί.

Οι εκατομμυριούχοι δεν σπαταλάνε χρήματα, αλλά αναγνωρίζουν επίσης τη μεγαλύτερη σημασία της απόκτησης πρόσθετου εισοδήματος ως τρόπου για την ταχύτερη επίτευξη οικονομικών στόχων. «[Οι πλούσιοι] καταλαβαίνουν ότι ενώ υπάρχει όριο στο πόσα μπορείτε να εξοικονομήσετε, δεν υπάρχει όριο στο πόσα μπορείτε να κερδίσετε», λέει ο Tardy.

Με άλλα λόγια, παρόλο που η μείωση των εξόδων σας κατά 50 ευρώ ή ακόμα και 100 ευρώ το μήνα θα ενισχύσει λίγο το αποτέλεσμα σας – το να πάρετε πολλά περισσότερα χρήματα από έναν αυξημένο μισθό, θα έχει πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Λάθος # 5: Έχετε εμμονή με την τιμή και… θυσιάζετε την ποιότητα

Μερικές φορές οι λιτές προθέσεις μας καταλήγουν να μας σαμποτάρουν: Αγοράζετε φθηνά παπούτσια 30 ευρώ αντί για ένα ζευγάρι καλής ποιότητας 80 ευρώ που θα διαρκέσει περισσότερο.

Αλλά οι πλούσιοι ξέρουν καλύτερα.

«Οι πλούσιοι άνθρωποι κατανοούν ότι η φθηνότερη διαδρομή… δεν είναι πάντα η πιο ποιοτική. Μπορούν να έχουν ευρύτερη οπτική, και να σκεφτούν πώς συγκρίνεται αυτό που πληρώνουν σήμερα με την αξία που θα δώσει με την πάροδο του χρόνου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 1 =