αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε κινήσεις που μπορείς να κάνεις όταν κάποιος παραβιάζει τα όρια σου

Πέντε κινήσεις που μπορείς να κάνεις όταν κάποιος παραβιάζει τα όρια σου

Όλοι έχουμε ένα συνάδελφο που πάντα ζητάει χάρες, αποσπώντας μας την προσοχή από τη δουλειά. Ή ένα φίλο που έχει τη συνήθεια να εμφανίζεται στην πόρτα μας απροειδοποίητα. Μερικοί από εμάς γνωρίζουμε επίσης πώς είναι να είσαι σε μια τοξική σχέση όπου ο/η σύντροφός σου υποφέρει από παθολογική ζήλια και ελέγχει κάθε κίνηση που κάνεις. Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Παραβιάζουν τα όριά σου.

Φυσικά τέτοια σενάρια είναι περισσότερα. Μπορεί να είναι κάποιος που σας κάνει μια ενοχλητική προσωπική ερώτηση. Ο/η σύντροφος σου, που σου ζητά να τους/της δώσεις πρόσβαση στον λογαριασμό σου στο Facebook ώστε να μπορεί να ελέγχει τα προσωπικά σου μηνύματα. Το αφεντικό σας απειλεί ότι θα σας απολύσει εάν αρνηθείτε να δουλέψετε υπερωρίες.

Εδώ είναι 5 κινήσεις που μπορείς να κάνεις, όταν κάποιος παραβιάζει τα όρια σου.

1. Εκφράστε τα όριά σας

Είναι δύσκολο να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, ειδικά όταν είσαι εσωστρεφής. Τα άτομα αυτού του τύπου προσωπικότητας τείνουν να αισθάνονται άβολα μιλώντας για τα συναισθήματά τους, επομένως προτιμούν να αποφεύγουν τις δύσκολες συζητήσεις. Ωστόσο, εάν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας παραβιάζει επανειλημμένα τα όριά σας, δεν έχετε άλλη επιλογή. Πρέπει να μιλήσετε για τον εαυτό σας και να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα. Ίσως δεν συνειδητοποιούν καν τι κάνουν, οπότε πρέπει να εκφράσετε τα όριά σας ανοιχτά και ξεκάθαρα. Φροντίστε να είστε ευγενικοί και να επικεντρωθείτε στον τρόπο που η συμπεριφορά κάποιου σας κάνει να νιώθετε.

2. Μην… δικαιολογείτε τον εαυτό σας 

Όταν λέτε τα όριά σας, είναι σημαντικό να είστε σαφείς. Εάν αρχίσετε να… μουρμουρίζετε και να δικαιολογείτε τον εαυτό σας, αυτό θα δώσει το πάνω χέρι στον άλλον, ειδικά αν ξεπερνά συνειδητά τα όριά σας. Επομένως, αποφύγετε να εξηγήσετε υπερβολικά τις ανάγκες σας. Απλώς πείτε ποια συμπεριφορά ξεπερνά τα όρια και γιατί – με μία ή δύο προτάσεις. Επίσης, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν ακούγεστε σαν ένοχοι. Αυτό θα αποδυναμώσει την πλευρά σας και θα σας κάνει να φαίνεστε ως ο μόνος ένοχος. Για παράδειγμα, είναι καλύτερο να πείτε «Μακάρι να μπορούσα να σε βοηθήσω, αλλά δεν μπορώ» αντί «λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να σε βοηθήσω».

3. Μην προσπαθείς πάντα να ευχαριστείς τους άλλους

Μερικές φορές ασυναίσθητα αφήνουμε άλλους ανθρώπους να μας εκμεταλλεύονται. Συμβαίνει όταν λέμε συνεχώς ναι και πατάμε πάνω στις δικές μας ανάγκες για να ευχαριστήσουμε τους άλλους. Έτσι, μερικές φορές, το πρόβλημα ξεκινά από τη δική σας οπτική. Θυμήσου και το άρθρο: Αν δεν θες να γίνεσαι «χαλί» να σε πατήσουν, εδώ είναι 5 κινήσεις που μπορείς να κάνεις.

4. Διάλεξε τις μάχες σου

Δεν είναι ανάγκη να «μάχεσαι» με όλους. Επομένως, εάν ένα τυχαίο άτομο ξεπερνά τα όριά σας, μερικές φορές είναι καλύτερο να το αγνοήσετε. Δεν έχει νόημα να ανακατεύετε τα πράγματα με κάποιον που δεν σας ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, αν ένας γνωστός σας κάνει μια προσωπική ερώτηση που δεν θέλετε να απαντήσετε. πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να του πείτε πόσο άβολα νιώθετε; Είναι καλή ιδέα να του κάνετε μια… διάλεξη σχετικά με το πόσο ακατάλληλες είναι τέτοιες ερωτήσεις; Φυσικά και όχι. Αντίθετα, μπορείτε απλώς να τον αγνοήσετε ή να απαντήσετε με ένα αστείο και να αλλάξετε θέμα.

5. Κάποιοι θα παραβιάζουν τα όρια σου ο,τι κι αν γίνει

Υπάρχουν ορισμένοι τύποι ανθρώπων που απλά δεν κατανοούν πού βρίσκεται η κόκκινη γραμμή. Αυτός μπορεί να είναι ένα τύπος πιεστικός ή δεν έχει ενσυναίσθηση. Δεν συνειδητοποιούν πότε εισβάλλουν στον προσωπικό χώρο κάποιου και μερικές φορές δεν σκέφτονται καν πώς η συμπεριφορά τους επηρεάζει συναισθηματικά τους άλλους. Έτσι, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μείνετε μακριά από τέτοιους ανθρώπους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 1 =