αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε κινήσεις για να παραμείνεις δημιουργικός αν νιώθεις ότι έχεις «βαλτώσει» μέσα στα lockdowns

Πέντε κινήσεις για να παραμείνεις δημιουργικός αν νιώθεις ότι έχεις «βαλτώσει» μέσα στα lockdowns

Όλοι έχουν δημιουργικότητα μέσα τους. Συχνά υποθέτουμε ότι η δημιουργικότητα περιορίζεται σε άτομα με μία ικανότητα να ζωγραφίζουν ή έχουν «μάτι» για διακόσμηση ή μια φυσική ικανότητα για να δημιουργούν μια ιστορία με την οποία όλοι μπορούν να «κολλήσουν».

Αλλά η δημιουργικότητα είναι κάτι περισσότερα από αυτό. Και είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας- ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε κάποιες φορές.

Ωστόσο, στην εποχή της πανδημίας τα πράγματα έχουν γίνει πιο δύσκολα, όπως σημειώνει το Success.com. Τα events και το networking σε φυσικούς χώρους έχουν σταματήσει. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις επίσης. Οι χώροι εργασίας έχουν μείνει με το απαραίτητο προσωπικό. Ακόμα και οι συζητήσεις… με τον barman μοιάζουν ως μια μακρινή ανάμνηση, αφού τα μαγαζιά εστίασης είναι κλειστά. Όλα αυτά μας έχουν βοηθήσει να είμαστε πιο ασφαλείς στην εποχή του Covid, αλλά από την άλλη μεριά έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία και την δημιουργικότητα μας.

Πολλοί είναι άλλωστε αυτοί, που μέσα στα lockdowns νιώθουν σαν να ζουν την ίδια ημέρα… ξανά και ξανά.

Και τι μπορείς να κάνεις; Αν θες να ανάψεις τη σπίθα της φαντασίας σου και να αξιοποιήσεις το καινοτόμο πνεύμα που σίγουρα έχεις, εδώ είναι 5 κινήσεις που μπορείς να κάνεις. Είναι 5 απλές κινήσεις για να βγάλεις την δημιουργικότητα σου προς τα έξω, ακόμα και σε μια περίοδο lockdown. Τα συγκεκριμένα points είναι κομμάτι μιας μεγαλύτερης λίστας που έφτιαξε το Success.com.

1# Κράτα σημειώσεις. Το έχουμε πει και σε άλλα άρθρα μας. Οι καλές ιδέες δεν έρχονται πάντα… σε ώρες γραφείου. Μία καλή ιδέα μπορεί να έρθει ενώ είσαι σε έναν περίπατο ή στη μέση της νύχτας. Μερικές από τις καλύτερες ιδέες μας μπορεί να μείνουν πίσω επειδή απλά δεν τις καταγράψαμε. Κράτα πάντα μαζί σου ένα σημειωματάριο. Είτε σε χαρτί, είτε σε digital μορφή. Και σημείωσε κάθε καλή ιδέα/ σκέψη/ πρόταση που σου έρχεται στο μυαλό. Έτσι ώστε να τα αναλύσεις αργότερα όταν θα έχεις χρόνο.

2# Βγες έξω από τη ζώνη άνεσης σου. Οι πιο δημιουργικές στιγμές μας είναι όταν βγαίνουμε έξω από τη ζώνη άνεσης μας. Σε αντίθετη περίπτωση σπάνια θα οδηγηθούμε σε αποκαλύψεις, σε κάτι νέο ή σε στιγμές έκπληξης. Προσπάθησε να δοκιμάζεις διαφορετικά πράγματα κάθε ημέρα. Να μιλάς με διαφορετικούς ανθρώπους (ακόμα και με digital μέσα). ‘Η να προσπαθείς να εξελίξεις την δουλειά σου και να την πας ένα βήμα παρακάτω.

3# Να είσαι ανοιχτός στην αποτυχία. Όπως λέει ο Mark Zuckerberg, «οι μεγάλες επιτυχίες έρχονται όταν έχεις την ελευθερία να αποτύχεις». Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος για να ξεκινήσεις. Κάνε το πρώτο βήμα, πειραματίσου, προχώρησε σε τολμηρές επιλογές και προσπάθησε να φτάσεις ως την γραμμή τερματισμού. Οι μικρές αποτυχίες κατά την διάρκεια της διαδρομής, μπορούν να λειτουργήσουν ως χρήσιμα μαθήματα.

4# Βάλε deadlines. Αν δεν έχεις ένα χρονοδιάγραμμα, είναι πιθανό… να βαλτώσεις. Η αναβλητικότητα θα κερδίσει. Για να αποφύγεις ένα τέτοιο σενάριο, βάλε deadlines στον εαυτό σου. Θα σε βοηθήσει να είσαι σε εγρήγορση και να βγάλεις μερικές καλές ιδέες στην επιφάνεια.

5# Κλείσε τα προγράμματα που εκτελούνται… στο παρασκήνιο. Μερικές φορές τα προγράμματα που καταναλώνουν τη μεγαλύτερη CPU και μνήμη σε έναν υπολογιστή είναι τα προγράμματα που δεν γνωρίζουμε καν ότι εκτελούνται. Όπως ένας υπολογιστής, έτσι και εσείς επεξεργάζεστε και διαχειρίζεστε πολλά πράγματα κάθε μέρα και μειώνετε το περιθώριο που έχετε ευφάνταστη σκέψη. Κάποιες φορές είναι χρήσιμο να «αδειάζεις» το μυαλό σου. Και δεν είναι τόσο δύσκολο. Μια βόλτα στη φύση μπορεί να σε βοηθήσει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − 4 =