Μπορεί να κοιτάς πίσω στη μέχρι τώρα ζωή σου και αναρωτιέσαι αν την αξιοποιείς στο έπακρο. Ίσως βλέπετε άλλους να κάνουν πολύ περισσότερα στη ζωή τους, με φαινομενικά λιγότερες ευκαιρίες από αυτές που σας έχουν δοθεί.
Ίσως είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ό,τι κι αν είναι, έχετε φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν είστε πλέον ικανοποιημένοι με τη ζωή σας. Εάν έχετε κουραστεί από τον ατελείωτο κύκλο της δουλειάς, των λογαριασμών και του σπιτιού και θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη ζωή, συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε μερικούς τρόπους για να το κάνετε αυτό. Τα συγκεκριμένα points αποτελούν κομμάτι μίας μεγαλύτερης λίστας που έφτιαξε το αμερικανικό a conscious rethink.
1. Γνωρίστε τον εαυτό σας
Ξέρουμε ποιοι πρέπει να είμαστε. Ξέρουμε ποιοι πιστεύουν οι άλλοι ότι είμαστε. Ξέρουμε όμως πραγματικά ποιοι είμαστε; Με την πρώτη ματιά, φαίνεται σαν ένα προφανές «ναι». Αφού ζείτε για μερικές δεκαετίες, θα πρέπει να έχετε μια αρκετά ξεκάθαρη εικόνα αυτού που είστε… σωστά;
Τι γίνεται όμως όταν αφαιρείς όλους τους τίτλους σου (πατέρας, μητέρα, αφεντικό, σύζυγος κ.λπ.); Ποιος είσαι χωρίς τη δουλειά, την οικογένεια, τα υλικά αγαθά; Χωρίς τις προσδοκίες της κοινωνίας ή τις απόψεις των άλλων ανθρώπων; Μπορείτε να περιγράψετε τον εαυτό σας υπό το πρίσμα του ποιοι είστε και όχι τι κάνετε ή τι έχετε;
Πρέπει να ξέρεις ποιος είσαι χωρίς όλα τα… έξτρα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Θα είναι αδύνατο να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη ζωή, εάν κυνηγάτε μια ζωή που ταιριάζει καλύτερα στο άτομο που νομίζετε ότι είστε.
2. Καθορίστε τη ”μεγάλη εικόνα” σας
Ποια είναι η ”μεγάλη εικόνα” σας; ο λόγος που ξυπνάς κάθε πρωί;
Ξυπνάς νωρίς για να φτάσεις στη δουλειά στην ώρα σου, να κερδίσεις τα προς το ζην, να πληρώσεις τους λογαριασμούς και μετά τι; Ναι πρέπει να πληρώνουμε τα έξοδα μας. Η ζωή σας όμως δεν μπορεί να είναι μόνο η πληρωμή των λογαριασμών σας.
Όταν δεν έχουμε έναν στόχο για τον οποίο εργαζόμαστε, υπάρχει κάθε πιθανότητα να χαθούμε στο χάος της ζωής. Αλλά όταν υπάρχει μια μεγάλη εικόνα – κάτι στο οποίο εστιάζουμε – η ζωή έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια.
Περιγράψτε πώς θέλετε να μοιάζει η ζωή σας και γιατί. Μπορείτε να γράψετε ποια είναι η μεγάλη σας εικόνα ή να δημιουργήσετε έναν πίνακα ου είναι μια οπτική αναπαράσταση του πώς θέλετε να μοιάζει η ζωή σας; Φτιάξτε ένα τέτοιο αρχείο.
3. Ορίστε ρεαλιστικά βήματα
Μόλις καθορίσετε τη μεγάλη εικόνα σας και μάθετε πώς είναι η ιδανική ζωή σας, χωρίστε την σε βήματα που μπορούν να γίνουν. Θα ξέρετε αν τα βήματα είναι ρεαλιστικά ή μπορούν να γίνουν πράξη, εάν είναι πράγματα που μπορείτε να κάνετε με λίγη προσπάθεια και προγραμματισμό.
Για παράδειγμα, εάν η ιδανική ζωή σας περιλαμβάνει επίσκεψη σε κάθε χώρα του κόσμου, αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει να επισκεφτείτε 195 χώρες. Το πρώτο βήμα μπορεί να είναι να υπολογίσετε πόσες χώρες το χρόνο θα πρέπει να επισκέπτεστε για να πετύχετε τον στόχο σας, ενώ το δεύτερο βήμα θα μπορούσε να είναι να αποκτήσετε διαβατήριο. Αυτά είναι δύο εύκολα επιτεύξιμα βήματα που θα χρειαστούν μερικές ώρες/ ημερες για να ολοκληρωθούν.
Όταν αναλύετε την ιδανική ζωή σας σε δραστικά βήματα, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσετε είναι ότι αυτό που φαινόταν σαν υψηλός στόχος δεν είναι τελικά και τόσο απρόσιτο.
4. Καταγράψτε την πρόοδό σας
Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνετε σε καλό δρόμο είναι να κάνετε τακτικές καταγραφές προόδου. Προγραμματίστε εβδομαδιαίες, μηνιαίες και τριμηνιαίες συνεδρίες που περιλαμβάνουν μια ανασκόπηση της μεγάλης εικόνας σας, για να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει τα ιδανικά σας, τα βήματα που έχετε κάνει, τα βήματα που πρέπει να κάνετε στη συνέχεια και τυχόν προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ενδιάμεσα.
Αυτή είναι η ώρα να αναθεωρήσετε και να προσαρμόσετε τα σχέδιά σας. Χρησιμοποιώντας τον στόχο μας να επισκεφτούμε και τις 195 χώρες του κόσμου ως παράδειγμα, ίσως αρχικά σκεφτήκατε ότι θα μπορούσατε να επισκέπτεστε δέκα χώρες κάθε χρόνο, αλλά αφού ολοκληρώσετε τον προϋπολογισμό σας συνειδητοποιείτε ότι έχετε την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτείτε μόνο πέντε. Ή ίσως λάβατε ένα τεράστιο, απροσδόκητο μπόνους στη δουλειά που σας επιτρέπει να επισκεφτείτε δύο περισσότερες χώρες το επόμενο έτος από ό,τι είχατε αρχικά προγραμματίσει.
Οι περιοδικές αναθεωρήσεις χρησιμεύουν επίσης ως υπενθυμίσεις των στόχων σας. Μπορούμε να δούμε πόσο μακρύτερα πρέπει να πάμε ή πόσο κοντά είμαστε στον τερματισμό. Αυτό με τη σειρά του χρησιμεύει ως κίνητρο για να μας ωθεί όταν ο ενθουσιασμός είναι χαμηλός.
5. Μη συγκρίνετε τη ζωή σας με τις ζωές των άλλων
Ξέρουμε ότι έχουμε τη δική μας ζωή να ζήσουμε. Ανεξάρτητα από το πόσο κοντά είμαστε με ένα άλλο άτομο, έχουμε τις δικές μας μοναδικές εμπειρίες ζωής, ταλέντα, όνειρα και μονοπάτια να περπατήσουμε. Αλλά πολύ συχνά, μας πιάνει η μανία να συμβαδίσουμε με τους άλλους. Συγκρίνουμε τη ζωή μας και τα επιτεύγματά μας με τα δικά τους, με τα δικά μας συνήθως να υπολείπονται. Έτσι, αυτό που έχουμε φαίνεται λιγότερο πολύτιμο.
Αυτό που αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι όταν κοιτάμε άλλους ανθρώπους, δεν βλέπουμε πάντα την πραγματικότητα. Συχνά, αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που θέλουν να δούμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μας αφήνουν να δούμε τα σκληρά πράγματα, το κομμάτι που δεν είναι τόσο glam. Θυμήσου και το άρθρο: Οι Φινλανδοί είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός στον κόσμο. Το καταφέρνουν γιατί έχουν κόψει 3 κακές συνήθειες.