αρχικηVIRALΠέντε κινήσεις για να κάνεις οικονομία ρεύματος στο σπίτι

Πέντε κινήσεις για να κάνεις οικονομία ρεύματος στο σπίτι

Οι τιμές του ρεύματος έχουν πάει στα ύψη. Και ήδη πολλοί καταναλωτές… είναι σε απόγνωση, αφότου έλαβαν τον λογαριασμό τους. Τι μπορείς να κάνεις όμως από τη μεριά σου, έτσι ώστε να περιορίσεις την κατανάλωση ρεύματος στο σπίτι σου; Και χωρίς φυσικά να ζεις… στο σκοτάδι. Εδώ είναι 5 κινήσεις.

Κλείστε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε

Για παράδειγμα γνωρίζετε ότι οι συσκευές που λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (το λεγόμενο stand-by) σπαταλούν (αρκετή πολλές φορές) ενέργεια και συνεπώς φουσκώνουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ;

Μπορεί να είναι βολικό να αφήνουμε ανοιχτό τον υπολογιστή (πχ το βράδυ) για να τον βρούμε “έτοιμο” το επόμενο πρωί, αυτό όμως από ενεργειακής άποψης δεν είναι καλή πρακτική και φυσικά έχει αντίκτυπο στην τσέπη μας. Αντίστοιχα, καλό είναι να κλείνουμε την τηλεόραση από τον διακόπτη (πχ το βράδυ) και όχι από το τηλεχειριστήριο γιατί ακόμη κι αυτή, η όχι και τόσο υψηλής κατανάλωσης συσκευή, όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής καταναλώνει ένα (μικρό) ποσό ενέργειας.

Κάντε συχνά απόψυξη στο ψυγείο σας

Το ψυγείο είναι μια συσκευή που ομολογουμένως δεν καταναλώνει πολύ ρεύμα (εδικά σε σύγκριση με άλλες συσκευές όπως πχ ο φούρνος). Ωστόσο, αν η συσκευή σας είναι παλιού τύπου (δηλαδή δεν είναι τύπου no-frost), η κατάψυξη πιάνει συχνά πάγο και άρα αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος.

Σε αυτήν την περίπτωση καλό θα ήταν να κάνετε συχνή απόψυξη στο ψυγείο σας (μόλις πιάνει πάγο) και έτσι θα μπορείτε να εξοικονομείτε κάποια χρήματα σε ετήσια βάση.

Χρησιμοποιήστε έξυπνα το πλυντήριο ρούχων

Θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολο είναι να εξοικονομήσετε χρήματα κάνοντας ελάχιστες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο πλένετε τα ρούσα σας με το πλυντήριο.

Για παράδειγμα γνωρίζετε ότι αν πλένετε τα ρούχα σας στους 30 βαθμούς, αντί για τους 40 βαθμούς που πλένουμε συνήθως, μπορείτε να εξοικονομήσετε εύκολα, γρήγορα και άκοπα χρήματα; Επιπλέον, αν έχετε πλυντήριο τελευταίας τεχνολογίας, τότε μπορείτε να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερα χρήματα (πχ και από την οικονομία στην κατανάλωση νερού).

Σιδερώστε οικονομικά

Το ηλεκτρικό σίδερο είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές (δηλαδή που καταναλώνουν πολλή ενέργεια) σε ένα σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε έξυπνα, αν θέλουμε να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα που καταναλώνει.

Μπορούμε για παράδειγμα να σιδερώνουμε τα ρούχα μας όλα μαζί και όχι αποσπασματικά (πχ αν χρειαζόμαστε ένα πουκάμισο ή ένα παντελόνι).

Με αυτόν τον τρόπο, και πιο ξεκούραστο θα είναι το σιδέρωμα (γιατί θα τελειώνουμε μια κι έξω), αλλά και πιο οικονομικό μιας και έτσι δεν θα χρειάζεται να ζεσταίνουμε το σίδερο πολλές φορές (διαδικασία που απαιτεί υψηλά ποσά ενέργειας).

Ρυθμίστε σωστά το κλιματιστικό ή τα ηλεκτρικά σώματα

Η σωστή ρύθμιση του air condition ή των ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων (πχ σόμπες, αερόθερμα κλπ) είναι απαραίτητη αν δεν θέλουμε να μας βγαίνει ο κούκος αηδόνι για λίγη δροσιά και για λίγη ζέστη αντίστοιχα.

Για παράδειγμα το καλοκαίρι δεν υπάρχει λόγος να δουλεύουμε το κλιματιστικό στο φουλ και να δημιουργούμε συνθήκες πολικού ψύχους μέσα στο σπίτι ή στο γραφείο μας. Μια θερμοκρασία γύρω στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου (ανάλογα με τον χώρο και τις ανάγκες μας) συνήθως είναι μια χαρά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 15 =