αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε κινήσεις για να αναπτύξεις την καριέρα σου ακόμα και μέσα στην πανδημία | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Πέντε κινήσεις για να αναπτύξεις την καριέρα σου ακόμα και μέσα στην πανδημία | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Η πανδημία έχει αλλάξει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας. Πολλοί άνθρωποι έχουν απολυθεί λόγω της οικονομικής ύφεσης και πολλές εταιρείες χρειάστηκε να περιορίσουν τους προϋπολογισμούς τους σε άλλους τομείς, παγώνοντας τις αμοιβές, τις προαγωγές και τις προσλήψεις.

Ανεξάρτητα από την κατάστασή σας, μπορεί να αισθάνεστε ότι η επαγγελματική σας ανάπτυξη έχει «παγώσει». Αλλά η ανάπτυξη της καριέρας δεν σημαίνει πάντα μια προαγωγή ή μια νέα δουλειά. Έχει να κάνει επίσης με την οικοδόμηση νέων δεξιοτήτων, την απόκτηση νέων εμπειριών και τη δημιουργία/ενίσχυση του δικτύου σας. Παρά την κρίση στην οποία βρισκόμαστε, αυτές οι ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη εξακολουθούν να υπάρχουν και μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για την μελλοντική αύξηση, προαγωγή, νέα δουλειά ή άλλες ευκαιρίες μόλις αυτές γίνουν διαθέσιμες.

Εδώ είναι λοιπόν 5 κινήσεις που μπορείς να κάνεις- ακόμα και μέσα σε μία περίοδο πανδημίας και οικονομικής ύφεσης. Και θα προετοιμαστείς καλύτερα για να αρπάξεις τις ευκαιρίες μόλις αυτές προκύψουν ξανά.

Προσδιορίστε πώς θα θέλατε να αναπτυχθείτε

Το πρώτο βήμα προς την επαγγελματική εξέλιξη είναι να καταλάβετε πραγματικά θέλετε. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πού θέλετε να πάτε στην καριέρα σας. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας όταν βελτιωθεί η οικονομία; Θέλετε να ‘ανεβείτε’ στην τρέχουσα εταιρεία σας; Ή μήπως μία θέση σε άλλη εταιρεία είναι ένα καλύτερο επόμενο βήμα για εσάς; Αν είσαι άνεργος, ποια θέλεις να είναι η επόμενη δουλειά σου; Υπάρχει κάποιο κομμάτι των σημερινών ή των προηγούμενων ρόλων σας στο οποίο θέλετε να εστιάσετε πιο έντονα; Αφού ξεκαθαρίσετε τους στόχους σας, εντοπίστε ποιες δεξιότητες θα χρειαστεί να αναπτύξετε ή να ενισχύσετε, τι είδους εμπειρίες πρέπει να αποκτήσετε και ποιες επαφές θα είναι χρήσιμο να καλλιεργήσετε πριν κάνετε την επόμενη κίνησή σας. Αν δυσκολεύεστε να καταλάβετε ποιες δεξιότητες και εμπειρίες πρέπει να ακολουθήσετε, κατευθυνθείτε στο LinkedIn και βρείτε άτομα σε επαγγελματικούς ρόλους που θα θέλατε να έχετε. Ρίξτε μια ματιά στις δεξιότητες και το υπόβαθρό τους. Θα μπορούσατε ακόμη και να οργανώσετε ενημερωτικές συνεντεύξεις με αυτούς τους ανθρώπους ή άλλους που βρίσκονται ήδη στο δίκτυό σας. Μπορεί επίσης να βρείτε αναρτήσεις για θέσεις εργασίας που θα θέλατε να έχετε και να δείτε τι απαιτούν οι εταιρείες για τον εκάστοτε ρόλο.

Βρείτε καινοτόμες και προωθήστε νέες ιδέες

Σκεφτείτε τρόπους για να βελτιώσετε τα πράγματα στην εταιρία που ήδη είστε. Μπορεί να προτείνετε ένα νέο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να καλύψετε ένα κενό (αλλά να έχετε κατά νου ότι λόγω της οικονομικής ύφεσης, οι εταιρείες μπορεί να διστάζουν να πουν ‘ναι’ σε μεγάλα, ακριβά νέα projects) ή να μοιραστείτε τις ιδέες σας για τον εξορθολογισμό μιας τρέχουσας διαδικασίας. Ο εντοπισμός προβλημάτων και η πρόταση λύσεων είναι μια βασική ικανότητα που δεν έχουν όλοι — αλλά οι ηγέτες το καλλιεργούν συνεχώς. Με τον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων, η διοίκηση θα σας δει ως άτομο έτοιμο για περισσότερη ευθύνη όταν έρθει η ώρα για προαγωγές- ή μπορείτε να πείτε την ιστορία του επιτεύγματός σας στη συνοδευτική επιστολή σας για μελλοντικές θέσεις εργασίας, ειδικά εκείνες με διευθυντικά στοιχεία. Αν θες να αναπτύξεις ένα δικό σου project, μπορείς επίσης να το παρουσιάσεις σε υποψήφιους επενδυτές, accelerators και άλλους φορείς που θα σε βοηθήσουν τώρα ή μόλις τελειώσει η πανδημία.

Επεκτείνετε το δίκτυο σας

Το networking πάντα παίζει ρόλο. Και μπορεί τα events και οι μαζώξεις με φυσική παρουσία να έχουν περιοριστεί, όμως ακόμα και τώρα μπορείς να κάνεις την δικτύωση σου. Καταρχάς μέσα στην εταιρία σου: Το να έχετε ισχυρές σχέσεις με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της καριέρας σας. Μπορεί να σας βοηθήσει για μια μελλοντική προαγωγή ή να σας βοηθήσει να μπείτε σε ένα νέο project. Οι συνάδελφοί σας μπορεί επίσης να γνωρίζουν άτομα που προσλαμβάνουν αλλού ή να έχουν γνώσεις που μπορούν να βοηθήσουν την επαγγελματική σας ανάπτυξη. Επίσης μπορείς να κάνεις networking με άλλα άτομα στο πεδίο που σε ενδιαφέρει. Μερικές νέες επαφές και προσεγγίσεις στο Linkedin ή μερικές βιντεοκλήσεις μπορούν να βοηθήσουν να γνωριστείς καλύτερα με νέο κόσμο.

Online μαθήματα

Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες μέσα από τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε online μαθήματα από το laptop σας, για να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για μελλοντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας — και το καλύτερο είναι ότι πολλά από αυτά είναι δωρεάν ή χαμηλού κόστους! Ανατρέξτε στη λίστα που φτιάξατε νωρίτερα με τις δεξιότητες που θέλετε να αναπτύξετε, και δείτε τι μαθήματα μπορούν να σας βοηθήσουν. Μπορείτε να βρείτε διαδικτυακά μαθήματα σε ιστότοπους όπως το Coursera, το Udemy, το Alison ή το LinkedIn Learning. Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων μέσω ενός διαδικτυακού μαθήματος μπορεί να σας προετοιμάσει για μια προαγωγή ή μια νέα δουλειά, καθιστώντας σας έναν πιο ελκυστικό υποψήφιο.

Podcasts, βιβλία και άλλα

Μερικά βιβλία, podcasts και άλλα μέσα όπως ντοκιμαντέρ ή ακόμα και σειρές βίντεο στο YouTube, μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να συνεχίσετε να μαθαίνετε και να αναπτύσσεστε. Υπάρχουν αμέτρητα podcasts, βιβλία και άλλο περιεχόμενο, για να πάρετε νέες γνώσεις και να αποκτήσετε νέα skills. Εστιάστε σε experts των οποίων οι επαγγελματικές διαδρομές μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Ξεκινήστε να καταναλώνετε περιεχόμενο που θα σας βοηθήσει να μάθετε. Εάν αισθάνεστε πολύ απασχολημένοι, δεσμευτείτε να ακούτε ένα podcast που θα σας βοηθήσει στην ανάπτυξή σας για 10 λεπτά την ημέρα. Αυτές οι μικρές επενδύσεις στον εαυτό σου αθροίζονται. Και θα σε πάνε στο επόμενο σκαλί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 7 επαγγέλματα που δεν χρειάζονται πτυχίο πανεπιστημίου και σου δίνουν μεγάλους μισθούς

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 5 =