αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε καταστάσεις στις οποίες είναι καλύτερο να παραμείνεις σιωπηλός

Πέντε καταστάσεις στις οποίες είναι καλύτερο να παραμείνεις σιωπηλός

Μερικές φορές στη ζωή, η σιωπή είναι πραγματικά χρυσός. Δεν έχει να κάνει με το να είσαι παθητικός ή υποταγμένος, αλλά να κατανοήσεις τη δύναμη του να μην πεις τίποτα.

Βλέπετε, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι λέξεις μπορούν να περιπλέξουν τα πράγματα. Εκεί είναι πιο σοφό να δαγκώνεις τη γλώσσα σου… και να αφήνεις τη στιγμή να περάσει.

Εδώ είναι 5 συγκεκριμένες καταστάσεις όπου η σιωπή είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος δράσης.

1) Όταν είσαι θυμωμένος

Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπου το αίμα σας βράζει και οι λέξεις είναι έτοιμες να βγουν από το στόμα σας; Ολοι έχουμε βρεθεί σε κάτι τέτοιο.

Αυτή είναι μια περίπτωση όπου η σιωπή μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος σας. Στην «καυτή στιγμή», τα συναισθήματά μας μπορεί να μας κατακλύσουν, οδηγώντας μας να πούμε πράγματα για τα οποία μπορεί αργότερα να μετανιώσουμε.

Το να κρατάς τη γλώσσα σου όταν είσαι θυμωμένος δεν σημαίνει να καταπιέζεις τα συναισθήματά σου. Είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να ηρεμήσεις και να συγκεντρώσεις τις σκέψεις σου. Μην αφήνετε τον θυμό να υπαγορεύει τις απαντήσεις σας. Με απλά λόγια, είναι καλύτερο να μιλάς με καθαρό μυαλό. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρείτε τον εαυτό σας να θυμώνει, να θυμάστε ότι μερικές φορές, η πιο ισχυρή απόκριση είναι η απουσία απάντησης εκείνη την στιγμή.

2) Όταν κάποιος άλλος θέλει να τον ακούσεις

Θυμάστε εκείνη την εποχή που ένας φίλος σας έλεγε τις ανησυχίες του, και το μόνο που θέλατε να κάνετε ήταν να αρχίσετε να λέτε συμβουλές ή τη δική σας οπτική; Δεν είναι πάντα αυτή η ιδανική επιλογή.

Γιατί; Γιατί μερικές φορές, οι άνθρωποι δεν χρειάζονται λύσεις. Απλώς χρειάζονται κάποιον που θα ακούει αληθινά χωρίς να μπει σε κρίσεις ή συμβουλές.

Σε τέτοιες καταστάσεις, η σιωπή μπορεί να είναι το μεγαλύτερο δώρο μας στους άλλους. Τους επιτρέπει να αποσυμπιεστούν και στη πορεία  να βρουν ίσως τις δικές τους απαντήσεις. Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα μοιραστεί μαζί σας τα δεινά του, θυμηθείτε – μερικές φορές, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι απλώς να ακούσετε.

3) Όταν δεν έχετε όλα τα στοιχεία

Είναι δελεαστικό να συμμετέχετε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, ειδικά όταν είναι ένα θέμα για το οποίο αισθάνεστε έντονα συναισθήματα. Αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ σε πόσες πληροφορίες βασίζετε τις απόψεις σας;

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι συχνά σχηματίζουν ισχυρές απόψεις με… λιγότερο από το 10% των σχετικών πληροφοριών. Είναι σαν να προσπαθείς να λύσεις ένα παζλ με το 90% των κομματιών να λείπουν.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να κρατάτε τη γλώσσα σας. Η ομιλία χωρίς ενδελεχή κατανόηση μπορεί να οδηγήσει στη διάδοση παραπληροφόρησης ή σε ανακριβείς κρίσεις.


4) Όταν έρθει η ώρα να ακούσετε

Η επικοινωνία είναι αμφίδρομη. Δεν είναι μόνο να εκφραστείτε, αλλά και να κατανοήσετε τους άλλους. Υπάρχουν στιγμές που ο καλύτερος τρόπος για να συνεισφέρετε σε μια συζήτηση είναι απλώς να είστε ενεργός ακροατής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν κάποιος μοιράζεται μια προσωπική ιστορία ή εξηγεί μια περίπλοκη ιδέα.

Η ακρόαση δείχνει σεβασμό για τον ομιλητή και σας δίνει την ευκαιρία να κατανοήσετε πραγματικά την άποψή του. Επιπλέον, οι άνθρωποι εκτιμούν έναν καλό ακροατή περισσότερο από έναν συνεχή… ομιλητή.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα είστε σε μια συνομιλία, να θυμάστε: Μερικές φορές, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μείνετε ήσυχοι και να ακούσετε.

5) Όταν η σιωπή είναι η πιο ευγενική απάντηση

Υπάρχουν στιγμές που το πιο συμπονετικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να μην πεις απολύτως τίποτα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν κάποιος έχει κάνει ένα λάθος ή περνάει μια δύσκολη στιγμή.

Σε τέτοιες στιγμές, η κριτική ή η συμβουλή, όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι, μπορεί να τους επιβαρύνει. Η σιωπή, από την άλλη, μπορεί να προσφέρει άνεση και χώρο στο άτομο να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του.

Να θυμάστε πάντα, τα λόγια σας έχουν τη δύναμη να θεραπεύουν ή να βλάπτουν. Επιλέξτε τα με σύνεση και όταν έχετε αμφιβολίες, επιλέξτε τη σιωπή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + 18 =