αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠέντε κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις όταν διαπραγματεύεσαι τον μισθό σου

Πέντε κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις όταν διαπραγματεύεσαι τον μισθό σου

Είτε είσαι ήδη σε μια εταιρία, είτε πας εκεί για να προσληφθείς, αυτή η στιγμή είναι πάντα ιδιαίτερη: Η διαπραγμάτευση για τον μισθό. Και μπορεί στην Ελλάδα της κρίσης συνήθως… να μην γίνεται διαπραγμάτευση, αφού ο εργαζόμενος είναι έτοιμος να πει «ναι σε όλα» μπροστά στον φόβο την ανεργίας, ωστόσο μόνο αν κινηθείς σωστά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα έχεις ελπίδες να αποκομίσεις αυτό που σου αξίζει.

Δεν είναι πάντα εύκολο. Ωστόσο, αν ακολουθήσεις του παρακάτω 5 κανόνες, είναι πιθανό να βγεις κερδισμένος στο τέλος της συζήτησης.

1# Μην πεις «ναι» στην πρώτη προσφορά. Όταν σας έχει προταθεί μια νέα θέση και έχει φτάσει η στιγμή που τη συνοδεύουν και με την οικονομική τους πρόταση, μη βιαστείτε να πείτε το “ναι”. Αντιθέτως, πείτε στο άτομο που σας αξιολογεί ότι θα την εξετάσετε και θα απαντήσετε σε 1-2 ημέρες. Φυσικά, με σωστό επαγγελματικό ύφος, χωρίς να φανείτε αλαζονικοί ή “δύσκολοι”. Στην συνέχεια επικοινώνησε με την άλλη πλευρά, και πες το «ναι» ή αντιπρότεινε μια άλλη προσφορά.

2# Παίξε… κλειστά. Το κλειδί στην όλη διαπραγμάτευση είναι να έχετε υπομονή. Περιμένετε πρώτα ο εργοδότης να πει την προσφορά του, ώστε να είστε στην προνομιακή θέση να δείτε τί έχει κατά νου ή τί πολιτική μισθοδοσίας ακολουθεί η εταιρεία. Εκτός αν σας ρωτήσει πρώτος τι επιθυμείτε να λαμβάνετε, όπου εκεί σίγουρα θα ρωτήσετε πρώτα τί έχουν προϋπολογίσει για τη θέση και κατόπιν θα απαντήσετε.

3# Όχι συναισθηματισμοί. Μια τέτοια διαπραγμάτευση μπορεί να κρατήσει ώρες ή ημέρες. Προσπάθησε να φανείς επαγγελματίας. Και να μην εκδηλωθείς συναισθηματικά, είτε προς το καλό είτε προς το κακό.

4# Βάλε και άλλες επαγγελματικές προτάσεις στο τραπέζι. Αν παράλληλα έχεις και άλλες επαγγελματικές προτάσεις (και θες να παίξεις λίγο πιο ρισκαδόρικα), μπορείς να τις βάλεις στο τραπέζι. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσεις ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η άλλη πλευρά, αν σε θέλει στην εταιρία. Αν π.χ. έχεις μια πρόταση από άλλη εταιρία που σου δίνει 1.000 ευρώ μισθό, τώρα μπορείς να πεις ότι συζητάς για μισθό από αυτά τα επίπεδα και πάνω. Επίσης, το να παραθέσεις το πόσα χρήματα έπαιρνες στην αμέσως προηγούμενη δουλειά σου, μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση συζήτησης.

5# Εξήγησε γιατί αξίζεις παραπάνω χρήματα. ΟΚ, όλοι ζητούν παραπάνω χρήματα. Αλλά μπορείς να εξηγήσεις γιατί τα αξίζεις; Παρέθεσαι συγκεκριμένους αριθμούς και επαγγελματικά επιτεύγματα τα οποία σε κάνουν πιο περιζήτητο. Και περιέγραψε το value που θα φέρεις στην εταιρία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × three =