αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε κανόνες για να διαχειριστείς τους «σούπερ σταρ» στην ομάδα σου

Πέντε κανόνες για να διαχειριστείς τους «σούπερ σταρ» στην ομάδα σου

Κάποιες φορές, όλοι στηρίζονται σε εκείνον τον παίχτη που θα βάλει το «μεγάλο σουτ». Εκείνον που θα κλείσει την μεγάλη πώληση. Ή εκείνον που θα σχεδιάσει ένα προϊόν με τρόπο που κανείς άλλος δεν μπορεί. Ναι, οι «σούπερ σταρ» είναι χρήσιμοι στις ομάδες. Πρόκειται για τους ανθρώπους που έχουν το ταλέντο και τα skills, έτσι ώστε να πετύχουν πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν. Είναι πάνω από τον «μέσο όρο».

Οι άνθρωποι αυτοί είναι χρήσιμοι και μέσα σε μια επιχείρηση. Το… πρόβλημα είναι όμως, ότι συνήθως δεν είναι εύκολο να τους διαχειριστείς. Μιλάμε άλλωστε για ανθρώπους που τις περισσότερες φορές είναι εγωιστές, θέλουν να προβάλλονται, και βάζουν το «εγώ» τους πάνω από την ομάδα.

Τι μπορείς να κάνεις αν έχεις «σούπερ σταρ» στην ομάδα σου; Το αμερικανικό inc.com παραθέτει 5 κανόνες που μπορείς να ακολουθήσεις.

1# Βρες τους ένα ελεύθερο μοντέλο εργασίας. Πολλές φορές, οι «σούπερ σταρ» θεωρούν ότι δεν υπάρχει κάποιος ισάξιος τους στην ομάδα ή στους ανωτέρους τους. Και ίσως να έχουν δίκιο. Δώσε στον «σούπερ σταρ» ένα ελεύθερο μοντέλο εργασίας- πιθανότατα ξέρει να κάνει καλά την δουλειά. Χωρίς να είσαι συνεχώς από πάνω του και να του δίνεις εντολές. Ο ίδιος μπορεί να καθοδηγήσει και άλλα μέλη της ομάδας.

2# Δείξε τους την μεγάλη εικόνα. Οι λεγόμενοι high performers στις περισσότερες περιπτώσεις σέβονται τους ανωτέρους τους. Με μια προϋπόθεση: Να δουν το όραμα και τον υψηλότερο στόχο που υπάρχει, έτσι ώστε να μην επικεντρωθούν εξ ορισμού στο δικό τους ‘εγώ’. Πρέπει να καταλάβουν τι μπορεί να πετύχει όλη η ομάδα. Ο θρυλικός προπονητής της Chicago Bulls, Phil Jackson, είναι γνωστός για τα λόγια που έχει πει: «Οι καλές ομάδες γίνονται σπουδαίες όταν τα μέλη εμπιστεύονται το ένα το άλλο αρκετά, ώστε να ανταλλάξουν το ‘εγώ’ με το ‘εμείς’».

3# Άκου την άποψη τους. Αυτοί οι άνθρωποι, ακριβώς επειδή έχουν κάποιες ξεχωριστές ικανότητες, θέλουν να εκφράζουν την άποψη τους. Άκουσε τους. Μπορεί να έχουν μια καλή ιδέα να πουν. Και σίγουρα θα νιώσουν και οι ίδιοι πιο άνετα μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η άποψη τους ακούγεται.

4# Άσε τους να είναι σταρ. Είναι μια πραγματικότητα όπως είπαμε πριν: Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν καλύτερα κάποια πράγματα. Μην τους «ανακόπτεις» συνέχεια με «γραφειοκρατικές» διαδικασίες. Μην τους βάζεις να ασχοληθούν με μικρά tasks. Δώσε τους κάποια ποιο μεγάλα projects στα «χέρια».

5# Βάλε κάποιον ανταγωνισμό στο παιχνίδι. Ο εσωτερικός ανταγωνισμός πολλές φορές κάνει καλό. Υπενθύμισε στους «σούπερ σταρ» ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι μέσα στην ίδια ομάδα ή στην ίδια εταιρία, που μπορούν να κάνουν παρόμοια πράγματα με αυτούς. ‘Η είναι ακριβώς… στην πλάτη τους. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πώς 22 μηχανικοί στην Formula 1 μπορούν να αλλάξουν τέσσερα ελαστικά σε 1,9 δευτερόλεπτα; Ναι έχει να κάνει με τα skills και την ειδική εκπαίδευση. Αλλά και με κάτι ακόμα: Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι που μπορούν να κάνουν την δουλειά… πιο γρήγορα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 1 =