αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε επιστημονικά tips για να παίρνεις περισσότερες γνώσεις. Ακόμα κι αν έχεις φορτωμένο πρόγραμμα

Πέντε επιστημονικά tips για να παίρνεις περισσότερες γνώσεις. Ακόμα κι αν έχεις φορτωμένο πρόγραμμα

Η μάθηση και η γνώση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προσωπική σου εξέλιξη και βελτίωση σε κάθε τομέα της ζωής σου. Πώς μπορείς όμως να μάθεις περισσότερα όταν έχεις ένα υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα και όταν η προσοχή σου διασπάται διαρκώς; Η επιστήμη έχει την απάντηση και σου δείχνει τους τρόπους για να γίνεις καλύτερος.

1.Μην κάνεις τα ίδια και τα ίδια

Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, η επιστήμη αποδεικνύει ότι για να μάθεις περισσότερα σε λιγότερο χρόνο, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεις τα ίδια και τα ίδια.

Έρευνα του Johns Hopkins δείχνει πως αν κάνεις μικρές αλλαγές στην επανάληψή σου, θα σε βοηθήσει να μάθεις πολύ πιο γρήγορα κάτι σε σχέση με το αν ακολουθείς την ίδια ρουτίνα συνεχώς. Δοκίμασε να αλλάξεις κάτι και να σπάσεις τη μονοτονία που ίσως αισθάνεσαι. Θα διαπιστώσεις ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχεις πιο γρήγορα αποτελέσματα.

“Τα επιτυχημένα άτομα κάνουν όσα δεν κάνουν τα λιγότερο επιτυχημένα. Μην εύχεσαι να ήταν τα πράγματα πιο εύκολα. Να εύχεσαι να γίνεσαι καλύτερος” — Jim Rohn

2. Ανακάλυψε νέους ορίζοντες

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, η γνώση γίνεται πιο αποτελεσματική αν μέσα από αυτήν ανακαλύπτεις νέα πράγματα. Δεν μαθαίνεις κάτι μέσα στους 4 τοίχους του σπιτιού σου. Κάποιες φορές πρέπει να ανακαλύψεις νέα μέρη και νέους ορίζοντες για να διευρύνεις τις γνώσεις σου. Έρευνες δείχνουν ότι ένα διαφορετικό περιβάλλον σε βοηθάει να αφομοιώσεις καλύτερα τη νέα γνώση.

3. Μην το παρακάνεις

Πολλοί πιστεύουν ότι όσο περισσότερο εξασκείσαι σε κάτι, τόσο πιο καλός γίνεσαι. Συχνά όμως αυτό έχει αντίθετα αποτελέσματα. Έρευνες δείχνουν ότι αν κάνεις συχνά διαλείμματα όταν μαθαίνεις κάτι καινούργιο, βελτιώνεις την συγκέντρωση και την αποδοτικότητά σου ενώ άλλη έρευνα υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο δεν σπαταλάς τον χρόνο και την ενέργειά σου.

Το σημαντικό είναι να έχεις μία ισορροπία. Βάλε τη νέα γνώση στο καθημερινό σου πρόγραμμα και πρόσεχε να μην το παρακάνεις γιατί ενδέχεται να οδηγηθείς ακόμα και στην εξουθένωση.

4. Μοιράσου τη νέα γνώση

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις κάποιον που σε βοηθάει και σε ενθαρρύνει να συνεχίσεις, αλλά και κάποιον που να μπορείς να του πεις όλα όσα έμαθες. Αυτό θα σε βοηθήσει να αφομοιώσεις ακόμα καλύτερα τη νέα γνώση. Για παράδειγμα, όταν μαθαίνεις μία ξένη γλώσσα, αν επαναλαμβάνεις όλα όσα έχεις μάθει σε ένα άλλο άτομο, βοηθάει τη μνήμη και την επιδεξιότητά σου.

5. Απόφυγε το multitasking

Αν αναρωτιέσαι γιατί δεν μπορείς να τελειώσεις το βιβλίο που διαβάζεις ή να συγκεντρωθείς σε αυτό που προσπαθείς να μάθεις είναι απλό: μήπως ασχολείσαι ταυτόχρονα και με άλλα πράγματα;  Έρευνες δείχνουν ότι το multitasking μειώνει την παραγωγικότητα και τα επίπεδα απόδοσής σου. Προσπάθησε να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος και προσηλωμένος σε ότι κάνεις και κάνε ένα βήμα την φορά. Αν η προσοχή σου διασπάται διαρκώς, εκτός του ότι καθυστερείς, εμποδίζεις τις γνωστικές σου ικανότητες να αφομοιώσουν τη νέα πληροφορία.

Η γνώση είναι ζωτικής σημασίας για να γίνεσαι διαρκώς καλύτερος. Γι΄αυτό μην σταματάς ποτέ να μαθαίνεις νέα πράγματα. Αλλά να το κάνεις μεθοδικά. Βάζε προτεραιότητες, συγκεντρώσου και κάνε συχνά διαλείμματα.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 16 =