αρχικηVIRALΠέντε Ελληνικά νησιά στα οποία δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο

Πέντε Ελληνικά νησιά στα οποία δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο

Αν είσαι σε φάση που σχεδιάζεις τις καλοκαιρινές σου διακοπές, τότε η παρακάτω λίστα μπορεί να σου φανεί χρήσιμη. Την έχει φτιάξει το i-diakopes.gr και σε αυτή θα δεις 5 Ελληνικά νησιά στα οποία δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο. Οι αποστάσεις είναι κοντινές, και μπορείς να γυρίσεις στα περισσότερα σημεία τους με τα πόδια ή με ένα ποδήλατο.

1. Κουφονήσια

Τα Κουφονήσια είναι εξωτικά και πολύ ήσυχα, αφού ο κόσμος πάει κυριολεκτικά για να χαλαρώσει στην φύση. Το Άνω Κουφονήσι είναι αυτό που κατοικείται και το Κάτω αυτό που φημίζεται για τις μοναδικές παραλίες και όλοι προτιμούν για ελεύθερο camping.

Μπορείς να πας πραγματικά παντού με τα πόδια.. Εάν βαριέσαι να κάνεις κάτι τέτοιο τότε παίζουν καραβάκια που σε αφήνουν σε όποιον κόλπο θέλεις και για την πιο «μακρινή» παραλία υπάρχει λεωφορείο. Αν και προτείνεται έστω μια φορά να κάνεις τη διαδρομή από τη Χώρα που θα μείνεις (που είναι και το λιμάνι) μέχρι το Πορί με τα πόδια καθώς η διαδρομή είναι εκπληκτική.

https://www.athensvoice.gr/sites/default/files/styles/full-container/public/article/2020/07/27/kentrikh_0.png?itok=KNzo02fW&c=2f37549ff87e682ae2626cebb4882ba5

2. Σχοινούσα

Η Σχοινούσα, μετά τα Κουφονήσια, είναι η πιο ανεπτυγμένη τουριστικά από τις Μικρές Κυκλάδες.  Μπορείς να πας παντού με τα πόδια, είναι επίπεδη, όπως τα Κουφονήσια και η πεζοπορία είναι εξαιρετικά εύκολη.

Ο κύριος οικισμός είναι η Χώρα  και η μικρούλα Μεσσαριά στον Βορρά. Φυσικά υπάρχει και το διάσημο λιμάνι της Σχοινούσας, το Μερσίνι.

Οι πολλές παραλίες είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Σχοινούσας. Από τις ωραιότερες του νησιού, η Ψιλή Άμμος, ενώ εξίσου καλές είναι το πιο κοσμικό Τσιγκούρι, το Λιβάδι και η δημοφιλής μεγάλη ακτή του Λιόλιου. Κοντινές στη Χώρα είναι οι παραλίες Αλμυρό, Φουντάνα, Φυκιό και ο Γερολιμνιώνας με τη λευκή άμμο.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι τρεις μύλοι του νησιού, οι δύο σπηλιές κοντά στο λιμάνι, η Σπηλιά του Μανιάτη και εκείνη των Ψαράδων, και το μικρό κάστρο στην περιοχή Φουντάνα.

Σχοινούσα: Το ομορφότερο μυστικό στις Κυκλάδες... | Gazzetta

3. Σπέτσες

Οι Σπέτσες είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά της Ελλάδας και φυσικά του Αργοσαρωνικού. Ίσως γνωρίζεις (αλλά αν δεν το γνωρίζεις θα το μάθεις τώρα) πως στις Σπέτσες απαγορεύεται η χρήση αυτοκινήτου.

Έτσι, το ποδήλατο και τα πόδια είναι μονόδρομος. Φυσικά, υπάρχουν οι επιλογές του ταξί, των αστικών δρομολογίων και της άμαξας (ναι, καλά άκουσες!), αλλά όλα βρίσκονται σε μικρές αποστάσεις, οπότε δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις πολλές φορές τα παραπάνω.

Από παραλίες θα προτείναμε την παραλία του Βρέλλου και το Λιγονέρι, για τις οποίες θα χρειαστείτε λεωφορείο. Επίσης, να σημειωθεί ότι το Λιγονέρι είναι ανοργάνωτο, οπότε θα χρειαστείτε πράγματα, αλλά όσον αφορά τη σκιά έχει πεύκα, οπότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αντί για ομπρέλα.

Σπέτσες: Το νησί των αμαξών και της... Μπουμπουλίνας

4. Σίκινος

Η Σίκινος είναι ένα μικρό νησί των Κυκλάδων, το οποίο αποτελεί ένα μικρό διαμαντάκι δίπλα από ένα νησί που φημίζεται για τη νυχτερινή του ζωή, την Ίο.

Χαρακτηριστικό του νησιού είναι πως εξαιρώντας 3 παραλίες που είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο, σε όλες μπορείς να πας είτε μέσω της θάλασσας είτε περπατώντας. Ίσως και το γεγονός της απουσίας αυτοκινήτων στις περισσότερες παραλίες να κάνει το γενικότερο τοπίο μαγευτικό, που συνδυαστικά με τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας δημιουργούν μία απίστευτη εικόνα.

Αν έχεις διάθεση και αντοχή για περίπου 2 ώρες δύσβατης ανάβασης, τότε μην παραλείψεις να βουτήξεις στην ερημική και βραχώδη παραλία του Άη Γιάννη. Επιπλέον, η Αλοπρόνοια είναι μία καλή επιλογή, αφού βρίσκεται στο λιμάνι, έχει χρυσή άμμο και λίγες ομπρέλες για να ξαπλώσεις. Τέλος, μπορείς να επισκεφτείς τις παραλίες Διαλισκάρι και Άγιο Γεώργιο, οι οποίες μεταξύ άλλων είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο.

Σίκινος: Μπορεί να μην έχει τράπεζα, αλλά έχει κάτι που δύσκολα βρίσκεις  ακόμη και στην Αθήνα!

5. Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια, αν και μικρό νησί, προσφέρει πολλές επιλογές για μπάνιο. Η αλήθεια είναι ότι δε μπορείς να πας παντού με τα πόδια αλλά παίζει πολύ καλή τοπική συγκοινωνία και για τους πιο τολμηρούς οι περισσότεροι εκεί κάνουν οτοστόπ!

Όσον αφορά τις παραλίες της, σχεδόν όλες έχουν χοντρό ή λεπτό βότσαλο και τα νερά τους είναι πεντακάθαρα. Αξίζει σίγουρα να επισκεφθείς το Μπλε Λιμανάκι και τις Πλάκες. Εάν θέλεις να κάνεις μια μονοήμερη εκδρομή, μπορείς να πάρεις το καραβάκι από τον Πέρα Γιαλό και να πας στα άγονα νησάκια απέναντι από την Αστυπάλαια. Εκεί θα δεις δύο υπέροχες παραλίες, τους Κούνουπες και τον Κουστομύτη. Καλό είναι να έχεις μαζί σου φαγητό και νερό, καθώς στις παραλίες αυτές δε πρόκειται να βρεις τίποτε άλλο.

Αξίζει να επισκεφθείς την Χώρα, η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο βράχο και εκτείνεται μέχρι κάτω στην παραλία, όπου βρίσκεται ο Πέρα Γιαλός, το παλιό λιμάνι του νησιού. Αυτό είναι το σημείο που ξεκινούν τα καραβάκια για κάποιες παραλίες που δε πηγαίνει αμάξι και ορισμένα δρομολόγια της τοπικής συγκοινωνίας. Στην κορυφή στέκει φωτισμένο το ενετικό κάστρο Querini, δημιουργώντας ένα απίστευτα ειδυλλιακό σκηνικό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + nine =