αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε βήματα για να γίνεις πιο αποφασιστικός στη ζωή σου

Πέντε βήματα για να γίνεις πιο αποφασιστικός στη ζωή σου

Οι αποφάσεις μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ζωής μας. Αλλά εδώ εμφανίζεται ένα… πρόβλημα: Η έλλειψη βεβαιότητας που κρύβεται πίσω από κάθε απόφαση είναι ακριβώς αυτό που κάνει πολλούς από εμάς αναποφάσιστους, καθώς κάθε επιλογή μοιάζει με ρίσκο. Και δεν υπάρχει κανείς να μας εγγυηθεί ότι θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε.

Αλλά αν θες να φτάσεις στην επιτυχία και στην ευτυχία στη ζωή σου, δεν πρέπει να μένεις αδρανής. Ο Jeff Bezos εφαρμόζει τον κανόνα του 70%. «Πάρε μια απόφαση όταν γνωρίζεις το 70% των πληροφοριών που επιθυμείς. Αν περιμένεις να φτάσεις στο 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν θα είσαι αργός», λέει ο Jeff Bezos. Πρέπει να συλλέξεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς, και στην συνέχεια να κινηθείς γρήγορα για να κάνεις το «μεγάλο βήμα». Ακόμα και αν δεν είσαι απολύτως σίγουρος ότι η απόφαση που παίρνεις είναι η σωστή. Εάν γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι η απόφαση σου είναι σωστή, τότε μάλλον… είσαι ήδη πολύ αργός.

Πέρα όμως από τον κανόνα του Bezos, πως μπορείς να γίνεις πιο αποφασιστικός στη ζωή σου; Εδώ είναι 5 κινήσεις που μπορείς να εντάξεις μέσα στην καθημερινότητα σου. Και θα σου δώσουν ώθηση προς τα εμπρός.

1# Το να μην παίρνεις καμία απόφαση, είναι… μία απόφαση. Η αναποφασιστικότητα δεν εξαλείφει την ανάγκη λήψης απόφασης. Η απόφαση να μην αποφασίσετε τίποτα, μπορεί να προέλθει από διάφορους λόγους, από τον φόβο να κάνετε μια λανθασμένη επιλογή, έως τον φόβο του αγνώστου για το τι θα συμβεί όταν κάνετε μια επιλογή. Για αρχή λοιπόν είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι το να μην κινείσαι, είναι μία απόφαση. Και μετά θυμήσου: Το να κάνεις μία επιλογή, είναι καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα.

2# Ξεπέρασε τους φόβους σου. Ο φόβος δημιουργείται από τη δική μας φαντασία. Και έχει την δύναμη να μας παραλύει σε κρίσιμα σημεία της ζωής μας, όπου η λήψη αποφάσεων είναι ζωτικής σημασίας. Αυτός ο τρόμος μπορεί να είναι καταστροφικός καθώς θα σας τυλίξει σε ένα μοτίβο που συνδέει την αρνητικότητα με οποιαδήποτε μορφή λήψης αποφάσεων. Ως εκ τούτου, πρέπει να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας ώστε να είναι ανοιχτό στις αλλαγές και να αναγνωρίζετε ότι η λήψη αποφάσεων είναι ένας τρόπος ανάκτησης του ελέγχου της ζωής σας.

3# Σκέψου τα πιθανά αποτελέσματα χωρίς υπεραναλύσεις. Συχνά, η υπερανάλυση προέρχεται από το γεγονός ότι ίσως δεν έχετε αρκετές πληροφορίες. Αυτό συχνά σημαίνει ότι το μυαλό σας ανατρέχει σε πολλά πιθανά αποτελέσματα, πολλά από τα οποία μπορεί να είναι ακόμη και άσχετα. Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί. Μην ντρέπεστε ποτέ να απευθυνθείτε σε άτομα που έχουν καταφέρει αυτό που θέλετε να επιδιώξετε και να τους κάνετε ερωτήσεις. Αυτό θα σας επιτρέψει να οραματιστείτε το μονοπάτι που πρέπει να μπείτε και θα σας επιτρέψει να σταθμίσετε όλα τα θετικά, αρνητικά και ουδέτερα αποτελέσματα χωρίς υπερβολική σκέψη, κάτι που θα προγραμματίσει τελικά το μυαλό σας να κάνει επιλογές που θα διαμορφώσουν οριστικά το μέλλον σας.

4# Επιδίωξε την ανάπτυξη, όχι την τελειότητα. Η τελειομανία μπορεί να σε παραλύσει. Λάβετε υπόψη ότι το μέλλον είναι αβέβαιο για όλους μας, επομένως το να μην είστε 100% σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα της απόφασής σας είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι σημαντικό να αποδεχθούμε ότι πολλές αποφάσεις εμπεριέχουν ρίσκο — κάποιες θα αποδώσουν, ενώ άλλες όχι, και αυτές που αποτυγχάνουν δεν φέρνουν την ολική καταστροφή αλλά είναι ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη.

5# Θέσε τους στόχους σου. Είναι καιρός να αναλογιστείτε τη ζωή σας και να αποφασίσετε τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε. Η αρχή είναι να καθορίσεις τους στόχους σου ξεκάθαρα. Και μετά να φτιάξεις ένα πλάνο που θα σε οδηγήσει σε αυτούς. Το επόμενο βήμα είναι να δράσεις. Μία απόφαση δεν έχει κανένα νόημα αν δεν ακολουθηθεί από πράξεις. Ξεκίνα να κάνεις βήματα προς τα εμπρός- και να είσαι επίμονος σε αυτό που έχεις αποφασίσει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 17 =