αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠέντε έξυπνοι τρόποι (εκτός από την αποστολή βιογραφικών) για να βρεις τη δουλειά που θες

Πέντε έξυπνοι τρόποι (εκτός από την αποστολή βιογραφικών) για να βρεις τη δουλειά που θες

Σκέψου τον εαυτό σου όταν ψάχνεις για δουλειά. Τι κάνεις; Πιθανότατα ξεκινάς να στέλνεις… μαζικά βιογραφικά, περιμένοντας μία απάντηση. Στην συνέχεια τσεκάρεις ακόμα περισσότερες αγγελίες και ανοιχτές θέσεις, για να ξανά στείλεις βιογραφικά. Όσο πιο πολλά στείλεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να «προσγειωθείς» στη θέση που θες. ‘H μήπως όχι; Η μαζική αποστολή βιογραφικών δεν οδηγεί απαραίτητα στο να βρεις μία καλή δουλειά. Και μάλιστα, όσο ακούς «όχι», τόσο πέφτει το ηθικό σου. Και το άγχος σου μεγαλώνει.

Αλλά πως μπορεί κάποιος να βρει τη δουλειά που θέλει, πέρα από το να στέλνει βιογραφικά δεξιά και αριστερά; Εδώ είναι 5 έξυπνοι τρόποι.

1# Online networking. Είναι σημαντικό να δικτυωθείς με τους κατάλληλους ανθρώπους. Και πριν ακόμα ξεκινήσεις την αναζήτηση εργασίας. Άλλωστε το δίκτυο είναι κάτι που χτίζεται σε βάθος χρόνου. Στην εποχή μας αυτό μπορεί να γίνει εύκολα μέσω από πλατφόρμες όπως το Linkedin. Το να παρακολουθείτε εταιρείες που σας αρέσουν και να σχολιάζετε τις αναρτήσεις τους είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή- αλλά να θυμάστε να διατηρείτε τα σχόλιά σας σε επαγγελματικά πλαίσια. Μία ακόμα καλή ιδέα είναι να δημοσιεύεις περιεχόμενο που αφορά το πεδίο σου ή την επαγγελματική σου δραστηριότητα. Έτσι θα δείχνεις ότι έχεις γνώσεις πάνω στο αντικείμενο σου και είσαι συνεχώς ενημερωμένος για τις εξελίξεις.

2# Μίλα σε φίλους και οικογένεια. Συνήθως είναι πιο πιθανό να προσληφθεί ένα άτομο, όταν αυτό αποτελεί σύσταση κάποιου άλλου. Ένας φίλος ή ένας συγγενής που δουλεύει μέσα σε μία εταιρία, μπορεί να σε προτείνει για μία θέση. Και θα είναι πιο πιθανό να σε δεχτεί η εταιρία, ακριβώς επειδή αποτελείς σύσταση ενός άλλους εργαζομένου τον οποίο ξέρουν και εμπιστεύονται.Επωφεληθείτε από αυτό ρωτώντας φίλους και συγγενείς που εργάζονται σε κλάδους που θα θέλατε να κινηθείτε. Αυτό μπορεί συχνά να έχει ως αποτέλεσμα να μάθετε για τις ανοιχτές θέσεις πριν από τον ανταγωνισμό και να σας φέρει αμέσως σε πλεονέκτημα εάν κάποιος μπορεί να σας προτείνει.

3# Πήγαινε πέρα από τις λίστες ανοιχτών θέσεων. Ναι, είναι καλό να παρακολουθείς τις λίστες που δημοσιεύουν οι εταιρίες, με την ανοιχτές θέσεις που έχουν την εκάστοτε χρονική περίοδο. Αλλά μην μένεις εκεί. Σε αρκετές περιπτώσεις οι εταιρίες αναζητούν άτομα για διάφορες θέσεις, χωρίς να το έχουν κοινοποιήσει προς τα έξω. Μια ερώτηση προς τον κατάλληλο άνθρωπο, μπορεί να σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε μία θέση. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και μέσω Linkedin – αφού πρώτα έχεις χτίσει εκεί το δίκτυο σου όπως είπαμε πριν. Είτε μέσα από τον πιο στενό κύκλο σου.

4# Online portfolio. Σε τι είσαι πραγματικά καλός; Ποια είναι η μεγαλύτερη δεξιότητά σου; Ποια προβλήματα μπορείτε να λύσετε για τους υποψήφιους εργοδότες; Έχετε σίγουρα μια μοναδική ικανότητα που μπορεί να βοηθήσει έναν οργανισμό ή έναν πελάτη να ευδοκιμήσει. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τραβήξετε την προσοχή των εργοδοτών (ή των πελατών, αν είσαι freelancer) είναι να προωθήσετε τον εαυτό σας ως τη λύση που αναζητούν. Δημιουργήστε ένα online portfolio με προηγούμενα projects, blog posts και άλλες αποδείξεις που τεκμηριώνουν ότι είστε καλοί στη δουλειά σας. Δείξτε το πως έχετε λύσει συγκεκριμένες προκλήσεις στο παρελθόν. Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε μιλήσει και για το πως μπορείς να χτίσεις το personal brand σου.

5# Ξεκίνα ένα δικό σου project. Αν δεν καταφέρεις να βρεις τη θέση που θες μέσα σε μία εταιρία, τότε μία άλλη επιλογή είναι… να δημιουργήσεις τη θέση για τον εαυτό σου. Αυτό δεν είναι ένα εύκολο μονοπάτι. Αλλά αξίζει να κάνεις την προσπάθεια σου. Μπορείς να κινηθείς αυτόνομα και να ξεκινήσεις ένα δικό σου project ή να γίνεις freelancer. Σε κάτι σχετικό με το επάγγελμα σου- άρα να μπορείς να μπεις πιο εύκολα σε αυτό, χωρίς να χρειαστείς πολλές νέες γνώσεις, skills ή πτυχία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × five =