Το να σε υποτιμούν δεν είναι μια διασκεδαστική εμπειρία, αλλά είναι πολύ συνηθισμένο.
Είτε πρόκειται για έναν συνάδελφο, είτε ένα μέλος της οικογένειας, φίλο, ρομαντικό σύντροφο ή τυχαίο άγνωστο, το να σου λένε ότι δεν είσαι αρκετά καλός δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία.
Τι μπορείτε να κάνετε; Δείτε πώς να απαντάτε όταν κάποιος σας μειώνει.
1. Μετατρέψτε το σε αστείο
Τίποτα δεν εκτονώνει την πικρία και την αγανάκτηση πιο επιδέξια από το χιούμορ και το γέλιο. Εάν κάποιος σας υποτιμά, χρησιμοποιήστε αυτήν την ευκαιρία για να γελάσετε αντί να κολυμπήσετε στο μίσος και τα αρνητικά συναισθήματα.
Αυτό δεν θα είναι πάντα δυνατό, και μερικές φορές η υποτίμηση ξεπερνά πολύ τα όρια. Αλλά όταν είναι δυνατόν, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το χιούμορ για να εκτρέψετε την κακία.
2. Πες το όπως είναι
Τι είδους άτομο μειώνει κάποιον; Είναι βασικά δύο ειδών άνθρωποι.
Οι πρώτοι είναι εκείνοι που είναι ανασφαλείς και επιδιώκουν να αυξήσουν τη δύναμή τους στην κοινωνική ιεραρχία καθιερώνοντας τον εαυτό τους ως κάποιον ανώτερα από εσάς. Συχνά αναγνωρίζονται εύκολα επειδή σε μειώνουν μπροστά σε άλλους για να κερδίσουν την «ανωτερότητα» στα μάτια εκείνων που σε βλέπουν.
Το δεύτερο είδος είναι εκείνοι που απλώς πιστεύουν ότι είναι αστείο και ευχάριστο να κοροϊδεύουν τους άλλους με τα λόγια και τις πράξεις τους.
Ανεξάρτητα με το είδος του υποτιμητικού τύπου τον οποίο αντιμετωπίζετε και τα κίνητρά του, μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι απλώς να το πείτε όπως είναι.
«Δεν εκτιμώ αυτό που είπες. Δεν υπάρχει λόγος να το πούμε αυτό», μπορείτε να πείτε. Ωστόσο, μην το κάνετε να φανεί σαν παράπονο. Κάντε μια απλή δήλωση γεγονότων. Στη συνέχεια, επιστρέψτε στην δουλειά σας, ξεκαθαρίζοντας ότι ήταν μη αποδεκτό για εσάς, αλλά και ότι το έχετε αφήσει στο παρελθόν και δεν μένετε στα υποτιμητικά σχόλιά του άλλου.
3. Ο ήρεμος τρόπος
Εδώ είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς σας: Ο ήρεμος τρόπος. Αυτή είναι μια τακτική για να αντιμετωπίσεις άμεσα το κρυμμένο νόημα πίσω από τις πονηρές παρατηρήσεις.
Η μαγεία της ήρεμης διεκδίκησης βρίσκεται στην απλότητα και την αμεσότητά της. Έχει να κάνει με το να δηλώνεις τα συναισθήματα ή τις παρατηρήσεις σου χωρίς θυμό ή κατηγορία.
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος κάνει μια σαρκαστική παρατήρηση σχετικά με την δουλειά σας. Αντί να αμυνθείτε, μπορείτε να πείτε ήρεμα: «Παρατήρησα ότι έχετε κάνει μερικά σχόλια για τη δουλειά μου. Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο με το οποίο δεν είστε ικανοποιημένος;».
Αυτό το είδος απάντησης μπορεί να βγάλει το άλλο άτομο από το παιχνίδι του. Σηματοδοτεί ότι δεν θα παρασυρθείτε στην έμμεση σύγκρουσή του και ότι είστε ανοιχτοί σε εποικοδομητική συζήτηση.
4. Η τακτική «εκτιμώ τη γνώμη σου»
Συναντήσατε ποτέ κάποιον που κρύβει την κριτική του πίσω από ένα πέπλο… ανησυχίας; Μπορεί να πει κάτι σαν, «Απλώς ανησυχώ για σένα» ή «Θέλω μόνο ό,τι είναι καλύτερο για σένα».
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η τακτική «εκτιμώ τη γνώμη σου» μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι. Περιλαμβάνει την αναγνώριση της ανησυχίας τους, ενώ παράλληλα δηλώνετε διπλωματικά τη δική σας οπτική.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος πει: «Απλώς ανησυχώ ότι η νέα σου δουλειά, είναι πολύ αγχωτική για σένα», μπορείς να απαντήσεις, «Σε ευχαριστώ για την ανησυχία σου. Είναι αρκετά δύσκολη, αλλά απολαμβάνω την ανάπτυξη που μου προσφέρει».
Αυτό το είδος απάντησης όχι μόνο εκτονώνει την πιθανή σύγκρουση, αλλά επίσης επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη σας στις δικές σας αποφάσεις. Είναι ένας ευγενικός τρόπος να τους υπενθυμίσουμε ότι ενώ οι απόψεις των άλλων εκτιμώνται, δεν είναι απαραίτητα αυτές που καθορίζουν την πορεία μας.
5. Η στρατηγική «Η σιωπή είναι χρυσός»
Μερικές φορές, η πιο ισχυρή απάντηση… είναι η σιωπή. Αυτό μπορεί να φαίνεται αμήχανο, αλλά υπάρχει μια ψυχολογική βάση σε αυτό.
Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται υποχρεωμένοι να απαντήσουν ή να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Ωστόσο, αυτό μπορεί ακούσια να τροφοδοτήσει την επιθυμία του άλλου ατόμου για σύγκρουση.
Επιλέγοντας να μείνετε σιωπηλοί, τους αρνείστε την αντίδραση που επιδιώκουν. Ανακοινώνετε ανεπαίσθητα ότι οι τακτικές τους δεν λειτουργούν και πρέπει να ακολουθήσουν μια πιο άμεση προσέγγιση εάν θέλουν να συνεργαστούν μαζί σας.
Θυμήσου και το άρθρο: Η δύναμη της σιωπής: Πέντε κρυφά «όπλα» που έχουν οι άνθρωποι που κινούνται αθόρυβα.