αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε έξυπνα τρικ για να κερδίζεις κάθε καυγά

Πέντε έξυπνα τρικ για να κερδίζεις κάθε καυγά

Το να μάθετε πώς να διαφωνείτε αποτελεσματικά – χωρίς απλώς να λέτε «όχι» – μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις σας και να σας κάνει πιο πειστικούς. Αυτό εξήγησε στο podcast “What Now? with Trevor Noah” ο Adam Grant, ψυχολόγος του Wharton, TEDx ομιλητής και best seller συγγραφέας.

Οι αποτελεσματικές διαφωνίες δεν χρειάζεται να προκαλούν διαρκή σύγκρουση: Υποστηρίξτε ήρεμα την άποψή σας, ακούστε ειλικρινά την άλλη πλευρά και συμμετάσχετε σε μια συζήτηση που δίνεις και παίρνεις, έγραψε ο Grant στο βιβλίο του “Think Again: The Power of Knowing What You Don’t Know.”

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν τον τρόπο για να κινούνται αποτελεσματικά μέσα σε τέτοια καταστάσεις.

Ίσως το βασικό τρικ που χρησιμοποιούν οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι είναι ο αυτοέλεγχος. Έχουν τόσο πολύ αυτοέλεγχο, που οι αρνητικές καταστάσεις δεν κλονίζουν αυτόματα τα βαθύτερα συναισθήματά τους. Οι διαμάχες γίνονται μια εξίσωση που πρέπει να λύσουν, και όχι μια κατάσταση που σπάει τα νεύρα και αφήνει σημάδια.

Πάμε να δούμε 5 τρικ που χρησιμοποιούν αυτοί οι άνθρωποι- και μπορεί να τα «αντιγράψει» ο καθένας. Για να κερδίζει κάθε καυγά και να βγαίνει αλώβητος από τέτοιες καταστάσεις.

1. Αξιοποιήστε τη θετικότητα

Όταν διαφωνείτε με κάποιο άλλο άτομο, προσπαθήστε να αξιοποιήσετε τη θετικότητά του. Ναι, μπορεί να είναι θυμωμένοι ή απογοητευμένοι για κάτι, αλλά βαθιά μέσα τους, υπάρχει ακόμα ένας θετικός σπόρος.

Χαμογέλασε τους. Ένα χαμόγελο μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα και ακόμη και να κάνει το άλλο μέρος να αναθεωρήσει τις απόψεις του. Το χαμόγελο μπορεί ακόμη και να κάνει τους ανθρώπους να ξεχάσουν γιατί είναι θυμωμένοι εκείνη την στιγμή. Αυτή η στιγμή μπορεί απλώς να τους δώσει τον χρόνο που χρειάζονται για να ηρεμήσουν και να σκεφτούν καθαρά.

2. Διαχειριστείτε τις σκέψεις

Ένα συναισθηματικά έξυπνο άτομο μπορεί να διαχειριστεί τις σκέψεις του. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς μπαίνουμε σε καυγάδες και οι σκέψεις μας γίνονται άνω-κάτω, ένα τέτοιο άτομο έχει ήδη στο μυαλό του τον τελικό στόχο της αντιπαράθεσης. Εξετάζουν επίσης όλες τις πιθανότητες και τις ερωτήσεις, με επιλογές και απαντήσεις για αυτές τις καταστάσεις.

Με όλα αυτά τα πράγματα καταγεγραμμένα και έτοιμα πριν ξεκινήσουν, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν μια διαμάχη πριν καν αρχίσει. Αυτή είναι μια νίκη από την αρχή.

3. Έλεγχος αντιδράσεων

Κάθε δράση έχει μια αντίδραση, σωστά; Ναι. Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν χρειάζεται να διογκώνονται και να δραματοποιούνται. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο χάνει μια διαφωνία πολύ γρήγορα. Το πώς αντιδράς σε κατηγορίες ή προσβολές δείχνει την εσωτερική σου δύναμη.

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι έχουν μια σταθερή βάση συναισθημάτων, που είναι προετοιμασμένα για την κατάλληλη αντίδραση. Δεν θυμώνουν εύκολα, ούτε πληγώνονται τα συναισθήματά τους από αυτά που λέει κάποιος άλλος. Καταλαβαίνουν ότι οι αντιδράσεις τους είναι ισχυρές εάν χρησιμοποιηθούν με τον σωστό τρόπο – αυτά τα άτομα είναι σταθερά, λογικά και ήρεμα.

4. Οι άλλες οπτικές

Ένα συναισθηματικά έξυπνο άτομο δεν έχει πάντα δίκιο- και το γνωρίζει αυτό. Έτσι, ένα άλλο τέχνασμα που χρησιμοποιούν για να χειριστούν τις διαμάχες, είναι ότι προσπαθούν να δουν τις οπτικές των άλλων. Γνωρίζουν ότι ο καθένας είναι ένα άτομο με προσωπικές ιδέες, ήθη και πεποιθήσεις.

Με αυτά τα λόγια, τα άτομα αυτά πιστεύουν ότι οι οπτικές ενός ατόμου πρέπει να γίνονται σεβαστές και να λαμβάνονται υπόψη. Αυτό σημαίνει επίσης να έχεις ανοιχτό μυαλό χωρίς κρίση.

Κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης, μπορούν να ακούσουν το άλλο άτομο και να καταλάβουν από πού προέρχονται οι απόψεις του, και πιθανώς να καταλήξουν σε συμφωνία.

5. Επιδιώξτε να φανείτε επιστημονικοί

Στις σύγχρονες κοινωνίες, οι άνθρωποι ίσως εκτιμούν τις απόψεις των επιστημόνων πάνω από των άλλων. Επομένως, παρουσιάστε την άποψή σας με επιστημονικό τρόπο. Τότε οι άνθρωποι είναι πιθανό να πειστούν περισσότερο από τα επιχειρήματά σας.

Μπορείτε να παραθέσετε αριθμούς ή να χρησιμοποιήσετε ένα γράφημα για να εξηγήσετε την άποψή σας. Τότε θα είστε σε καλό δρόμο για να πείσετε ανθρώπους γύρω από τον τρόπο σκέψης σας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν με ενδιαφέρει»: 6 φράσεις που μπορούν να κάνουν ένα καυγά χειρότερο

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 − 4 =