αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠέθανε ο «πατέρας» του Copy- Paste

Πέθανε ο «πατέρας» του Copy- Paste

Ο Λάρι Τέσλερ, ο άνθρωπος που δημιούργησε μια από τις πιο δημοφιλείς εντολές της πληροφορικής, της «αντιγραφής και επικόλλησης», ή «copy-paste», πέθανε στα 74 του χρόνια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η εταιρεία Xerox μέσω Twitter. Ο Τέσλερ ήταν γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1945 και πέρασε στην κατασκευάστρια εκτυπωτών και φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του. Η εταιρεία στην ανακοίνωσή της ανέφερε: «Ο άλλοτε ερευνητής της Xerox είχε εφεύρει την [εντολή] ‘αποκοπή/αντιγραφή/επικόλληση’, την [εντολή] ‘εύρεση και αντικατάσταση’ καθώς και πολλές άλλες».

Στο Tweet ανέφερε επίσης: «Η εργάσιμη μέρα σας έγινε πολύ πιο εύκολη χάρη σε αυτές τις επαναστατικές ιδέες του. Ο Λάρι εξέπνευσε τη Δευτέρα, σας παρακαλούμε ενωθείτε μαζί μας για να τιμήσουμε τη μνήμη του». Ο Τέσλερ ήταν πτυχιούχος του πανεπιστημίου Στάνφορντ, στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας και ειδικευμένος στην αλληλεπίδραση ανθρώπων και μηχανημάτων. Είχε δουλέψει κυρίως για την Apple, την Amazon, τη Yahoo! και στο κέντρο έρευνας της Xerox στο Πάλο Άλτο. Τη διάσημη δυνατότητα της «αποκοπής» και της «επικόλλησης» οποιουδήποτε αποσπάσματος κειμένου, χωρίς να χρειάζονται πολλά και περίπλοκα βήματα, την εμπνεύστηκε από μια τεχνική πολύ αρχαιότερη από την εποχή της πληροφορικής, δηλαδή το να κόβει κανείς τμήματα τυπωμένων φράσεων και να τα τοποθετεί σε άλλη σειρά χρησιμοποιώντας κόλλα ή σελοτέιπ.

Ωστόσο, η εντολή έγινε συνήθεια χάρη στην Apple, που την ενέταξε στον υπολογιστή Lisa το 1983 και στον Macintosh την επόμενη χρονιά. Ο συνιδρυτής της Apple, ο Στιβ Τζομπς, κατάφερε να αρπάξει τον Τέσλερ από τη Xerox το 1980. Ο μηχανικός πέρασε στην κατασκευάστρια υπολογιστών και smartphones 17 χρόνια, φθάνοντας στην κορυφή της ιεραρχίας της. Αργότερα, δημιούργησε μια start-up στον κλάδο της εκπαίδευσης και ανέλαβε έργα που επικεντρώνονταν στην εμπειρία του χρήστη στην Amazon και στη Yahoo!. Ο Λάρι Τέσλερ «συνδύασε την εκπαίδευση στην επιστήμη της πληροφορικής με μια αντικουλτούρα κατά την οποία οι υπολογιστές έπρεπε να είναι για τους πάντες», σημείωσε το Computer History Museum.

Πηγή: Flash.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + 11 =