αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠάνω από 500.000 οι «πειρατικές» συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα

Πάνω από 500.000 οι «πειρατικές» συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα

Σε μάστιγα των πνευματικών δικαιωμάτων, των εσόδων του Δημοσίου και, ακόμα περισσότερο, των εσόδων των εταιρειών παροχής συνδρομητικής τηλεόρασης εξελίσσεται η πειρατεία μέσω του Διαδικτύου.

Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τα διαφυγόντα έσοδα για τις επιχειρήσεις και το Δημόσιο στα 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Υπολογίζουν δηλαδή τις υπάρχουσες πλέον πειρατικές συνδέσεις στα επίπεδα των 500.000 νοικοκυριών προς 25 ευρώ η καθεμία, που κανονικά θα ήταν το νόμιμο τίμημα σε κάποιον πάροχο και πολλαπλασιάζουν το αποτέλεσμα επί 12 μήνες. Εάν συνυπολογιστεί και το κόστος αγοράς του αποκωδικοποιητή, τα διαφυγόντα εκτινάσσονται ακόμα υψηλότερα.

Με δεδομένο πως η πειρατεία επηρεάζει και τη βιωσιμότητα της πνευματικής δημιουργίας, καθίσταται σαφής η ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Αυτή άλλωστε είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, στην προσοχή του οποίου έχει περιέλθει το ζήτημα. Το ζητούμενο είναι η άμεση υπογραφή της εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του dynamic blocking, δηλαδή της δυνατότητας να αποσυνδέονται αυτοί που κάνουν streaming τέτοιων υπηρεσιών από το Διαδίκτυο άμεσα, σε πραγματικό χρόνο. Και αυτό, όχι μόνο διότι η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στους πειρατές να βρίσκουν άμεσα εναλλακτικές όταν μπλοκάρονται τα site τους από τις Αρχές, αλλά και γιατί ένα μεγάλο μέρος της πειρατείας αφορά ζωντανές μεταδόσεις γεγονότων, όπως αθλητικών αναμετρήσεων ή συναυλιών.

Οι πειρατές (ιδιοκτήτες των σελίδων διαμοιρασμού) εκμεταλλεύονται ένα νομικό παράθυρο: κάθε φορά που μία σελίδα κηρύσσεται παράνομη και απαγορεύεται, ανοίγουν μια δεύτερη με σχεδόν πανομοιότυπο όνομα και άλλη ηλεκτρονική διεύθυνση (IP). Αυτές οι πανομοιότυπες σελίδες ονομάζονται σελίδες «καθρέπτες» ή mirror sites. Ετσι, οι δικαιούχοι των πνευματικών δικαιωμάτων (συνδρομητικά κανάλια, τραγουδιστές, συγγραφείς, παραγωγοί ταινιών κ.λπ.) αναγκάζονται να ξανακάνουν την ίδια γραφειοκρατική διαδικασία για το νέο όνομα (domain). Οι πειρατές όμως ξανασηκώνουν νέο domain και η παράβαση συνεχίζεται.

Ετσι το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως έχει γίνει και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στους παρόχους να κόβουν σε πραγματικό χρόνο τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις από τις οποίες αναμεταδίδουν οι πειρατές και με την ίδια απόφαση να συνεχίζουν να μπλοκάρουν και τα νέα domain που ξεπηδούν μέσα σε λίγες ώρες.

Το φαινόμενο είναι γνωστό ήδη εδώ και δεκαετίες. Στο περιθώριο της αγοράς κάποιοι πουλάνε αποκωδικοποιητές, οι οποίοι συνδέονται με το Ιντερνετ και δίνουν πρόσβαση σε χιλιάδες κανάλια, συμπεριλαμβανομένων Cosmote, Nova, Vodafone και Wind, όπως και πολλές εκατοντάδες ακόμα διεθνή κανάλια. Εσχάτως οι υπηρεσίες αυτές περιέλαβαν και online ταινιοθήκες που μπορεί κάποιος on demand να επιλέξει τίτλους. 

Με τα lockdown όμως κατά την πανδημία και την ανάγκη για ψυχαγωγία στο σπίτι να εκτοξεύεται, οι σχετικές πειρατικές υπηρεσίες φέρονται να έχουν μεγεθυνθεί περαιτέρω.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + 11 =