αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠάνω από 1.300 μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιούνται κάθε ημέρα

Πάνω από 1.300 μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιούνται κάθε ημέρα

Περισσότερες από 1.300 μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση σύμφωνα με τα στοιχεία των συμβολαιογράφων και της εφορίας. Οι ενδείξεις ότι η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία έχει ανοίξει την όρεξη Ελλήνων και ξένων επενδυτών που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας. Μάλιστα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για επενδύσεις άνω του 2 δισ. ευρώ το 2023 από ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί περισσότερες από 117.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές με τους φόρους που έχουν βεβαιωθεί να φθάνουν στα 170 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα και με βάση τα στοιχεία :

–  Σε 56.060 ανέρχονται οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων με το φόρο που έχει εισπραχθεί να ξεπερνά τα 145 εκατ. ευρώ.

– Έχουν υποβληθεί 24.548 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής,

–  13.959 δηλώσεις δωρεών και

– 23.130 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με τους φόρους να υπερβαίνουν τα 24 εκατ. ευρώ.

Το αμείωτο ενδιαφέρον που καταγράφουν τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα και της αύξησης του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές και δωρεές στα 800.000 ευρώ. Οι συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (γονείς, παππούδες παιδιά) μεταβιβάζουν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ φόρου.  Σημειώνεται ότι ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εισπράξεων από μεταβιβάσεις ακινήτων κατά 40%. Συγκεκριμένα τα έσοδα θα φθάσουν τα 489 εκατ. ευρώ έναντι 350 εκατ. ευρώ το 2022. Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2023 τα έσοδα από τις οικοδομές (μονοκατοικίες και διαμερίσματα)θα φθάσουν τα 369 εκατ. Ευρώ ενώ από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων τα έσοδα θα ανέλθουν στα 119 εκατ. ευρώ.

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από την ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών https://valuemaps.gov.gr, όπου μέσω αυτής μπορούν να δουν όσοι επιθυμούν τις τιμές ζώνης που ισχύουν σε κάθε περιοχή της Ελλάδα είναι ότι τη χρησιμοποιούν και χιλιάδες ξένοι που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο δίμηνο του έτους  την εφαρμογή έχουν χρησιμοποιήσει για να μάθουν αντικειμενικές αξίες ακινήτων ή να κάνουν τη δική τους έρευνα αγοράς, 44.490 πολίτες εκ των οποίων 3.500 από χώρες όπως η Γερμανία (420), η Κίνα (331), το Ηνωμένο Βασίλειο (347), οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (490) καθώς και από 70 άλλες χώρες από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το 2023 έχει ξεκινήσει με ακόμα δυναμικά και εάν δεν υπάρξει κάποια κρίση που να επηρεάσει την αγορά, οι επενδύσεις στα ακίνητα αναμένεται να ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2022 με την εισροή1,975 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία. Βραχυπρόθεσμα, η ΤτΕ εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμένει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × four =