αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠάνω από τις μισές Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα που αρκούν για μόλις 6 μήνες

Πάνω από τις μισές Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα που αρκούν για μόλις 6 μήνες

Ταμειακά διαθέσιμα που τους “βγάζουν” για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών, διαθέτουν 6 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις, με τις μισές εξ αυτών, δηλαδή 3 στις 10, να μην έχουν καθόλου ρευστό στο ταμείο τους και μόλις 15% να έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. 

Αυτή είναι η εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, με βάση έρευνα της Endeavor Greece που πραγματοποιήθηκε 25-27 Μαΐου σε δείγμα 100 επιχειρηματιών ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2019, από 15 διαφορετικούς κλάδους. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, πάνω από τις μισές εταιρείες έχουν θέσει μέρος ή σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή. Μέχρι στιγμής, το 10% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε απολύσεις και περικοπές, ποσοστό που όμως αναμένεται να αυξηθεί  σημαντικά, καθώς το 30% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και προσωπικού, έως και 20% μέχρι το τέλος του 2020, επισημαίνεται στην έρευνα.

Οι μισές επιχειρήσεις του δείγματος διέκοψαν εντελώς ή τμήμα της εμπορικής τους δραστηριότητας στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών (15/3-15/5), με το 13% να διέκοψε εντελώς. Το 57% των επιχειρήσεων σημείωσε μείωση των ετήσιων εσόδων τους, με το 17% αυτών να έχει καταγράψει πτώση 60-100%. Παρ’ όλα αυτά, 24% των συμμετεχόντων σημείωσε ανάπτυξη κατά την ίδια περίοδο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που προκύπτουν σχετικά με τα μέτρα στήριξης που επιλέγουν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το 51% των επιχειρήσεων δήλωσαν πως έχουν προχωρήσει σε αναστολή εργασίας σημαντικού τμήματος του προσωπικού τους, ενώ 35% έχουν λάβει την έκπτωση του 40% του επαγγελματικού τους ενοικίου. Ταυτόχρονα, το 46% των ερωτηθέντων έχει προχωρήσει σε αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ το 55% έχει ακολουθήσει μέτρα διεύρυνσης της χρηματοδότησής τους. Το 20% των επιχειρήσεων δεν έχει αξιοποιήσει κανένα μέτρο στήριξης.

Βάσει ποιού σεναρίου όμως υλοποιούν το στρατηγικό τους σχεδιασμό; Το 53% των επιχειρήσεων λειτουργεί υπό το σενάριο πως η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2020, το 10% μέχρι το τέλος 2021 και το 3% μέχρι το 2022. Για τους αισιόδοξους, δηλαδή για 1 στις 3 επιχειρήσεις (ποσοστό 34%) το σενάριο θέλει επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στο καλοκαίρι. Όσον αφορά το διάστημα που θα χρειαστεί ο κλάδος τους να ανακάμψει, το 27% πιστεύει πως θα βρίσκεται στα επίπεδα του 2019 στο τέλος του 2020, το 46% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στο 2021, ενώ το 17% δεν αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα πριν το 2022.

Την ίδια στιγμή 7 στους 10 επιχειρηματίες δήλωσαν ικανοποιημένοι με το επίπεδο αυτοματοποίησης των λειτουργιών των επιχειρήσεων τους. Ποσοστό μεγαλύτερο του  60% σκοπεύει να συνεχίσει ή να ξεκινήσει να προσφέρει τη δυνατότητα της τηλεργασίας. Όσον αφορά στη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων, μόνο 2 στις 10 σκοπεύουν να επαναδιαπραγματευτούν το επαγγελματικό τους ενοίκιο ή να μειώσουν τα κόστη των γραφείων τους. Ποσοστό πολύ χαμηλό το οποίο έρχεται σε “κόντρα” αφ’ ενός με τις προθέσεις τους να διευρύνουν τη δυνατότητα της τηλεργασίας (άρα ανάγκη για μικρότερους χώρους) και την έλλειψη ρευστότητας που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν 6 στις 10 επιχειρήσεις.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve + 9 =