αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Πάγωσαν» οι άδειες της Χρυσής Βίζας

«Πάγωσαν» οι άδειες της Χρυσής Βίζας

Η κρίση της πανδημίας “παγώνει” τις χορηγήσεις της “Χρυσής Βίζας”. Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από τις αρχές του 2020 και έως τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν εκδοθεί μόλις 368 νέες άδειες. Από την έναρξη του σχετικού προγράμματος, 7.903 επενδυτές έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας που παρέχεται, προχωρώντας σε αγορές ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Στο τέλος του 2019 ο σχετικός αριθμός είχε ανέλθει σε 7.535 άδειες έναντι 4.107 αδειών στο τέλος του 2018. Το 2019 αποτέλεσε έτος -ρεκόρ για την πορεία του προγράμματος καθώς χορηγήθηκαν συνολικά 3.428 άδειες, αριθμός ο οποίος συνεπάγεται ότι στη χώρα εισέρρευσαν τουλάχιστον 857 εκατ. ευρώ για αγορές ακινήτων ή σχεδόν το 50% του συνολικού ποσού των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα. Στην πραγματικότητα το νούμερο αυτό ήταν μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ καθώς όπως αναφέρουν στην εφημερίδα “Καθημερινή” επικεφαλής γραφείων που ειδικεύονται στη συγκεκριμένη αγορά, η πλειονότητα των επενδύσεων επιλέγει ακίνητα αξίας από 300.000 ευρώ και άνω. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, το 2020 θα αποτελέσει ένα χαμένο έτος για το πρόγραμμα χρυσής βίζας καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αδυνατούν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα επί μήνες, λόγω της πανδημίας και της κεντρικής επιλογής της ΕΕ να απαγορεύσει την είσοδο σε πολίτες από χώρες εκτός ΕΕ πλην λιγοστών εξαιρέσεων. Το γεγονός αυτό έχει ακυρώσει μια σειρά συναλλαγών, οι οποίες βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης τους.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως τουλάχιστον 120 Κινέζοι επενδυτές που έχουν ήδη αποκτήσει ακίνητο στην Ελλάδα δεν μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα, ώστε να καταθέσουν τα απαιτούμενα έγγραφα για την έκδοση άδειας παραμονής. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη αποκτήσει ακίνητο στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι από τις συνολικά 7.903 άδειες που έχουν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος “Χρυσή Βίζα” και μέχρι σήμερα, το 74% αυτών, ή 5.869 αφορούν Κινέζους επενδυτές. Ασφαλώς ανάλογο πρόβλημα υφίσταται και για επενδυτές από τις ΗΠΑ, τη Ν. Αφρική, την Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν. Παράλληλα, η εξέλιξη της πανδημίας απομακρύνει οποιαδήποτε ελπίδα υπήρχε για ανάκαμψη των συναλλαγών κατά την διάρκεια του τέταρτου τριμήνου το οποίο ξεκινά σε λίγες ημέρες.

Πηγή: enikonomia.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − 2 =