αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Και εδώ είναι μια τακτική για να γίνεις καλός σε αυτό

Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Και εδώ είναι μια τακτική για να γίνεις καλός σε αυτό

Αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι πρέπει να πιάνεις κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά σου. Να λες «ναι», ευελπιστώντας να σου ανοιχτούν περισσότερες πόρτες και επιλογές.

Ο Steve Jobs δεν συμφωνούσε με αυτή την οπτική. Ο εμβληματικός συνιδρυτής της Apple πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

Αλλά πως μπορείς να ξεχωρίσεις το που πρέπει να πεις «όχι»; Ειδικά στην γρήγορη εποχή που ζούμε είναι εύκολο να παρασυρθείς. Αφού ανοίγονται αμέτρητες επιλογές και σταυροδρόμια γύρω μας.

Το αμερικανικό inc.com παραθέτει μια απλή τακτική. Όταν σου προτείνεται να κάνεις ένα task, ένα meeting ή ένα επαγγελματικό project το οποίο θα γίνει μετά από μια εβδομάδα ή μετά από έναν μήνα, σκέψου το εξής: Τι θα απάνταγες αν αυτό έπρεπε να γίνει αύριο; Αν η απάντηση είναι «όχι», τότε πρέπει να πεις «όχι» έτσι κι αλλιώς.

Γιατί αυτή η τακτική είναι χρήσιμη; Όπως εξηγεί το αμερικανικό site, ο χρόνος στρεβλώνει τον τρόπο με τον οποίο εκτιμούμε τα πράγματα. Εκτιμούμε τα 5 ευρώ σήμερα περισσότερο από ότι θα τα εκτιμούσαμε… αν μας έλεγαν ότι θα μας τα έδιναν σε έναν μήνα. Με το ίδιο σκεπτικό, εκτιμούμε περισσότερο τα 5 λεπτά που θα ξοδέψουμε τώρα, σε σχέση με τα 5 λεπτά που θα ξοδέψουμε από τον χρόνο μας σε ένα εξάμηνο.

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σε καλέσει σε ένα event που θα είναι σε 1 μήνα, μην σκεφτείς το αν είναι μια καλή ευκαιρία. Αλλά αναρωτήσου το εξής: «Αν αυτό το πράγμα συνέβαινε αύριο, θα ήθελα να το κάνω;». Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε σκέψου σοβαρά το ενδεχόμενο να το κάνεις. Αν η απάντηση είναι «όχι», άστο εκτός προγράμματος, για να κάνεις κάτι άλλο.

Όπως έλεγε ο Steve Jobs, στόχος δεν πρέπει να είναι να κυνηγάς «κάθε ευκαιρία». Το «κλειδί» είναι να δώσεις τον χρόνο και την ενέργεια σου, στις ευκαιρίες εκείνες που θα σε «εκτοξεύσουν».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Steve Jobs και ο Albert Einstein εφάρμοζαν το κόνσεπτ του «νεκρού χρόνου». Και αύξαναν τη δημιουργικότητα τους

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + five =