αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Steve Jobs και ο Albert Einstein εφάρμοζαν το κόνσεπτ του «νεκρού χρόνου». Και αύξαναν τη δημιουργικότητα τους

Ο Steve Jobs και ο Albert Einstein εφάρμοζαν το κόνσεπτ του «νεκρού χρόνου». Και αύξαναν τη δημιουργικότητα τους

Ένα βασικό στοιχείο για την επίτευξη της επιτυχίας είναι η εφαρμογή μιας σωστής ρουτίνας σε καθημερινή βάση, όπως έχει διαπιστωθεί μέσα από την επιστήμη και την ιστορία.

Ωστόσο χρειάζεται να κάνεις τις σωστές κινήσεις. Η καθημερινή σου ρουτίνα μπορεί να είναι υγιής και παραγωγική, αλλά μπορεί επίσης να είναι ταραχώδης και να σκοτώνει τη δημιουργικότητα, όπως τονίζει σε άρθρο του το αμερικανικό inc.com.

Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι ανά τα χρόνια, αφιέρωσαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους σε αυτό που ονομάζουμε «νεκρό χρόνο». Ο Steven Kotler συγγραφέας του βιβλίου «Η Τέχνη του Αδύνατου» και ομιλητής του TEDx, εξηγεί ότι ο «νεκρός χρόνος» είναι ουσιαστικά μια ήσυχη στιγμή κατά την οποία ένα άτομο μπορεί να απομονωθεί από τον θόρυβο και τις υποχρεώσεις.

Όπως έχει δείξει η επιστήμη, είναι χρήσιμο να περνάς λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Χωρίς να κάνεις τίποτα. Χωρίς να δουλεύεις και χωρίς να απασχολείσαι σε κάποια άλλη δραστηριότητα. Αν δεν έχεις χρόνο μέσα σε μια εργάσιμη ημέρα για να κάνεις κάτι τέτοιο, μπορείς να οργανώσεις το πρόγραμμα σου και να ξυπνάς λίγο νωρίτερα. Έτσι ώστε να έχεις αυτόν τον «νεκρό χρόνο» το πρωί, πριν ξεκινήσεις τις δουλειές σου. Μισή ή μία ώρα μπορεί να είναι αρκετή.

Αν το βάλεις στο πρόγραμμα σου θα δεις τα επίπεδα της δημιουργικότητας σου να αυξάνονται. «Η πίεση αναγκάζει τον εγκέφαλο να επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες, ενεργοποιώντας το αριστερό ημισφαίριο και αποκλείοντας μας από την ‘μεγάλη εικόνα’. Ακόμα χειρότερα, όταν είμαστε πιεσμένοι, συχνά έχουμε άγχος. Είμαστε δυσαρεστημένοι με την όλη πίεση που επηρεάζει τη διάθεσή μας και περιορίζει περαιτέρω την εστίασή μας. Ο ‘νεκρός χρόνος’, λοιπόν, μπορεί να είναι λειτουργήσει ως ένα boost για δημιουργικότητα», λέει ο Steven Kotler.

Με άλλα λόγια, o «νεκρός χρόνος» μας βοηθά να χαλαρώσουμε αρκετά για να δούμε τη «μεγάλη εικόνα» και να έρθουν στην επιφάνεια οι μεγάλες ιδέες. Αν είσαι συνεχώς μέσα στην φασαρία και την πίεση, το πιο πιθανό είναι ότι αυτές οι ιδέες δεν θα έρθουν ποτέ στο φως.

Αν ακόμα δεν έχει πειστεί, δες και κάτι ακόμα: Ο Steve Jobs και ο Albert Einstein, εφάρμοζαν όλο αυτό το κόνσεπτ. Ο Albert Einstein έφτασε σε μερικές από τις πιο σπουδαίες ιδέες του, μέσα σε έναν τέτοιο «νεκρό χρόνο». Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, δηλαδή, κατά το οποίο δεν έκανε τίποτα. Απλά σκεφτόταν και επεξεργαζόταν ιδέες.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι αυτά τα δύο σπουδαία πρόσωπα δεν έμειναν φυσικά εκεί. Αλλά στην συνέχεια δούλεψαν σκληρά έτσι ώστε να εφαρμόσουν τις ιδέες τους στην πράξη.

Όμως όλα μπορούν να ξεκινήσουν από ένα τέτοιο χρονικό «κενό» στο πρόγραμμα σου. Μήπως να του δώσεις μεγαλύτερη σημασία;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 6 =