Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα… δεν μας αρέσει ιδιαίτερα να αλλάζουμε γνώμη. Θέλουμε να πιστεύομε αυτό που «μας αρέσει καλύτερα», ακόμα κι αν τα δεδομένα δείχνουν ότι η πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας είναι κάπως αλλιώς.
Κι όμως, ο Steve Jobs πίστευε ότι το να αλλάζεις γνώμη – όταν κρίνεις ότι κάνεις λάθος- μπορεί να σε οδηγήσει σε σπουδαία αποτελέσματα. Ο Guy Kawasaki είναι σήμερα ένας γνωστός επενδυτής στην Silicon Valley. Κάποτε, είχε ξεκινήσει την καριέρα του στο πλάι του Steve Jobs. Ήταν μάλιστα ο υπεύθυνος μάρκετινγκ για τον πρώτο Macintosh.
Εκείνη την περίοδο, ο νεαρός Kawasaki πήρε ένα σπουδαίο μάθημα από τον Jobs. «Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που έμαθα από τον Steve Jobs, είναι ότι πρέπει να αλλάζεις γνώμη όταν κάνεις κάτι λάθος».
«Είναι ένα σημάδι ευφυίας», συμπληρώνει ο Guy Kawasaki μιλώντας στο CNBC.
Όταν η Jobs παρουσίασε για πρώτη φορά το iPhone το 2007, ήταν ένα «κλειστό σύστημα»- κανείς εκτός της Apple δεν μπορούσε να δημιουργήσει μια εφαρμογή για αυτό. Οι προγραμματιστές λογισμικού έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ένα Safari Plugin για να φτιάξουν μια εφαρμογή να δουλεύει στο τηλέφωνο, καθώς δεν μπορούσαν να έχουν άμεση πρόσβαση στο σύστημα του iPhone, για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του τηλεφώνου.
Μόλις ένα χρόνο αργότερα, όμως, ο Jobs έκανε μια πλήρη «αναστροφή 180 μοιρών», λέει ο Kawasaki. Ο ιδρυτής της Apple άνοιξε το σύστημα iPhone στο κοινό αφού συνειδητοποίησε πόσο περισσότερο θα μπορούσε η συσκευή να προσφέρει στους πελάτες, με εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί από το κάθε ένα που έχει μια καλή ιδέα.
«Να αλλάζεις γνώμη, όταν έχεις νέες πληροφορίες»: Ένα post από τον Gary Vaynerchuk
Σε αυτό το ζήτημα είχε αναφερθεί και ο Gary Vaynerchuk μέσα από post που έκανε στο Facebook. O αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος ξέφυγε λίγο από την business θεματολογία στην οποία εστιάζει συνήθως. Και μίλησε για κάτι που μάλλον πρέπει να ακούσουμε όλοι. Εξήγησε μέσα σε δύο φράσεις, το πόσο σημαντικό είναι να αλλάζεις γνώμη.
«Νομίζω, ότι το να αλλάζεις γνώμη όταν έχεις νέες πληροφορίες, είναι η βασική δύναμη ενός ανθρώπου», έγραψε ο Gary Vaynerchuk.