αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Steve Jobs ήταν καλός ακροατής. Και αυτό τον έκανε σπουδαίο leader

Ο Steve Jobs ήταν καλός ακροατής. Και αυτό τον έκανε σπουδαίο leader

Είναι δεδομένο ότι ο Steve Jobs είχε μερικά ηγετικά skills. Και κάπως έτσι κατάφερε να ξεκινήσει την Apple από ένα γκαράζ και να την μετατρέψει σε έναν κολοσσό. Όμως ο εμβληματικός συνιδρυτής της Apple είχε ένα αρκετά «γήινο» skill το οποίο τον έκανε σπουδαίο business leader. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το πρώην στέλεχος της Apple, John Sculley.

Ποιο ήταν αυτό το skill που έκανε την διαφορά; Η ικανότητα του να ακούει τους άλλους.

Μάλιστα ο Jobs δεν είχε αυτή την ικανότητα εξ αρχής. Όπως λέει ο John Sculley στο CNBC, μάλλον χρειάστηκαν 12 χρόνια και η αποχώρηση του από την Apple, για να καταλάβει την αξία αυτού του στοιχείου.

Όπως είναι γνωστό, o Jobs αποχώρησε από την Apple το 1985 σε ηλικία 27 ετών. Μετά από την σύγκρουση του με τα τότε μέλη του ΔΣ της εταιρίας. Στα 12 χρόνια που ακολούθησαν, o Jobs ίδρυσε και μια άλλη εταιρεία λογισμικού υπολογιστών, την NeXT, πριν επιστρέψει στην Apple το 1997. Όταν ο Jobs επέστρεψε στην Apple, ήταν ένα «διαφορετικό πρόσωπο», όπως λέει ο Sculley.

https://image.cnbcfm.com/api/v1/image/104362944-GettyImages-3241352.jpg?v=1574203754&w=740&h=416
Steve Jobs και John Sculley

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο Sculley περιγράφει τις δύο φάσεις του Jobs στην Apple ως ”Jobs 1.0” και ”Jobs 2.0”. Ο Jobs 1.0 χαρακτηριζόταν από ακλόνητη φιλοδοξία, αλλά ο Jobs 2.0 ήταν πιο ώριμος και είχε μεγαλύτερη προθυμία να ακούσει άλλους.

«Ο Steve ήταν σπουδαίος στο να βλέπει πού θα είναι ο κόσμος στα επόμενα 20 χρόνια. Ήταν τόσο χαρισματικός που έπειθε τον εαυτό του, όσο έπειθε και άλλους ανθρώπους, ότι ήταν πάντα σωστός», θυμάται ο Sculley. Και συμπληρώνει: «Αλλά ο νεαρός Steve Jobs δεν ήταν τόσο καλός στο να ακούει, όσο ο Steve Jobs που επέστρεψε χρόνια αργότερα».

Περνώντας τα χρόνια, ο Jobs κατάφερε να αποκτήσει έναν πιο ανοιχτό τρόπο σκέψης. Όπως καταλήγει ο Sculley, προφανώς οι εμπειρίες ζωής που βίωσε ο Jobs του μεταξύ 1.0 και 2.0 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να εξελίξουν τον χαρακτήρα του.

Το σίγουρο είναι ότι το να είσαι καλός ακροατής μπορεί να σε βοηθήσει στην πορεία σου. Όπως επίσης και το να αλλάζεις γνώμη, όταν διαπιστώνεις ότι έχεις λάθος άποψη πάνω σε ένα ζήτημα. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν συναντάμε συχνά ούτε το ένα, ούτε το άλλο…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + 17 =