αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Steve Jobs ήξερε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Και εδώ είναι μια τακτική που θα σε βοηθήσει

Ο Steve Jobs ήξερε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Και εδώ είναι μια τακτική που θα σε βοηθήσει

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το να λες «ναι» σε οτιδήποτε προκύπτει στην διαδρομή σου, μπορεί να σου ανοίξει νέες πόρτες και να είναι τελικά αυτό που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία. Ωστόσο, πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι αυτό που έχει εξίσου μεγάλη σημασία (αν όχι μεγαλύτερη) είναι το να λες «όχι».

Το πίστευε και ο Steve Jobs. Ο εμβληματικός συνιδρυτής της Apple πάντα πίστευε ότι το να λες «όχι» είναι πολύ σημαντικό. Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

Αλλά πως μπορείς να ξεχωρίσεις το που πρέπει να πεις «όχι»; Ειδικά στην γρήγορη εποχή που ζούμε είναι εύκολο να παρασυρθείς. Αφού ανοίγονται αμέτρητες επιλογές και σταυροδρόμια γύρω μας.

Το αμερικανικό inc.com παραθέτει μια απλή τακτική. Όταν σου προτείνεται να κάνεις ένα task, ένα meeting ή ένα επαγγελματικό project το οποίο θα γίνει μετά από μια εβδομάδα ή μετά από έναν μήνα, σκέψου το εξής: Τι θα απάνταγες αν αυτό έπρεπε να γίνει αύριο; Αν η απάντηση είναι «όχι», τότε πρέπει να πεις «όχι» έτσι κι αλλιώς.

Γιατί αυτή η τακτική είναι χρήσιμη; Όπως εξηγεί το αμερικανικό site, ο χρόνος στρεβλώνει τον τρόπο με τον οποίο εκτιμούμε τα πράγματα. Εκτιμούμε τα 5 ευρώ σήμερα περισσότερο από ότι θα τα εκτιμούσαμε… αν μας έλεγαν ότι θα μας τα έδιναν σε έναν μήνα. Με το ίδιο σκεπτικό, εκτιμούμε περισσότερο τα 5 λεπτά που θα ξοδέψουμε τώρα, σε σχέση με τα 5 λεπτά που θα ξοδέψουμε από τον χρόνο μας σε ένα εξάμηνο.

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σε καλέσει σε ένα event που θα είναι σε 1 μήνα, μην σκεφτείς το αν είναι μια καλή ευκαιρία. Αλλά αναρωτήσου το εξής: «Αν αυτό το πράγμα συνέβαινε αύριο, θα ήθελα να το κάνω;». Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε σκέψου σοβαρά το ενδεχόμενο να το κάνεις. Αν η απάντηση είναι «όχι», άστο εκτός προγράμματος, για να κάνεις κάτι άλλο.

Όπως έλεγε ο Steve Jobs, στόχος δεν πρέπει να είναι να κυνηγάς «κάθε ευκαιρία». Το «κλειδί» είναι να δώσεις τον χρόνο και την ενέργεια σου, στις ευκαιρίες εκείνες που θα σε «εκτοξεύσουν».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + 10 =