αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ startupper που ξεκίνησε ένα project από το σπίτι του, ξέμεινε από χρήματα, συνέχισε, και τώρα έχει εκατομμύρια

Ο startupper που ξεκίνησε ένα project από το σπίτι του, ξέμεινε από χρήματα, συνέχισε, και τώρα έχει εκατομμύρια

Μετά από τρία χρόνια προσπάθειας να αναπτύξει την startup του, υπήρξαν στιγμές που ο Evgeny Likhoded έχασε  σχεδόν κάθε ελπίδα.

Το να δουλεύει από το σπίτι, με τους δύο συνιδρυτές της εταιρείας και να έχει ξεμείνει εντελώς από χρήματα, όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές, έχοντας σωθεί την τελευταία στιγμή βρίσκοντας λίγα μετρητά, θα το προκαλούσε αυτό στον οποιονδήποτε.

“Θα μπορούσα πραγματικά να ζήσω με ελάχιστο ή καθόλου μισθό; Όταν είσαι αφοσιωμένος σε κάτι, μπορείς να προσαρμοστείς”, δήλωσε ο Likhoded στο Forbes.

Σήμερα ο επιχειρηματίας το γιορτάζει, έχοντας συμφωνήσει σε χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. δολ. για την επιχείρησή του ClauseMatch, από την Index Ventures – ένα από τα κορυφαία venture capital funds της Ευρώπης.

Η έναρξη μιας startup στο καθόλου “καυτό” πεδίο της συμμόρφωσης με τις ρυθμιστικές αρχές δεν θα ήταν ποτέ εύκολη, αλλά ο Likhoded είπε στο Forbes σε αποκλειστική του συνέντευξη ότι ούτε ο ίδιος δεν είχε καταλάβει πόσο δύσκολο θα ήταν στην πραγματικότητα.

Ο δρόμος προς την ίδρυση της startup

Ο Likhoded είδε μία ευκαιρία σε αυτόν τον κλάδο από την πρώτη μέρα.

Ως πτυχιούχος Δικαίου από το Exeter, ξεκίνησε την καριέρα του στα ευρωπαϊκά νομικά τμήματα και τα τμήματα συμμόρφωσης του ενεργειακού κολοσσού της Ρωσίας Gazprom και της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley.

“Οι διαπραγματεύσεις συμβάσεων ή η αντιμετώπιση κανονιστικών ζητημάτων καταλήγουν σε εργασίες διαχείρισης και πολλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι. Αυτό σημαίνει εργασία που αφορά έγγραφα υψηλής αξίας”, εξηγεί ο Likhoded με μια ανεπαίσθητη ρωσική προφορά.

Ορισμένα συμβόλαια παραγώγων πάνω στα οποία εργάστηκε αφορούσαν τρισεκατομμύρια δολάρια.

Όμως, ο Likhoded παρατήρησε δύο προβλήματα: πρώτον, ότι τα περισσότερα συμβόλαια εξακολουθούσαν να μοιράζονται, να τίθενται υπό επεξεργασίας και να τροποποιούνται ως αρχεία Word ή Excel, ενώ μερικές φορές πολλές εκδόσεις τους γίνονταν αντικείμενο επεξεργασίας από εκατοντάδες άτομα.

Και δεύτερον, όλες οι συζητήσεις και οι αποφάσεις σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στα έγγραφα πραγματοποιούνταν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τα Google Docs και το Office 365 ίσως έχουν επιλύσει αυτά τα προβλήματα για τους υπόλοιπους από εμάς, αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμμόρφωση σε κανόνες, τα προγράμματα αυτά δεν αρκούν.

“Είναι τρελό, σε έναν σύγχρονο κόσμο να εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία της δεκαετίας του 1990”, λέει ο Likhoded .

Ο Likhoded προσπάθησε να διορθώσει τα πράγματα εκ των έσω, δημιουργώντας μία ιστοσελίδα τύπου Wikipedia της Morgan Stanley για να μοιραστεί τις γνώσεις του σχετικά με τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων, αλλά το 2012 συνειδητοποίησε ότι ο μόνος τρόπος για να λύσει πραγματικά το πρόβλημα ήταν να αναλάβει μόνος του δράση.

Το ClauseMatch είναι η λύση του, και αποτελεί ένα υπερ-βελτιωμένο είδος Google Docs.

Παρέχει τη δυνατότητα επεξεργασίας εγγράφων σε πραγματικό χρόνο που όλοι έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε, αλλά είναι εμπλουτισμένο με τα πρόσθετα χαρακτηριστικά που χρειάζονται οι εταιρικές ομάδες κινδύνου και συμμόρφωσης.

Δεν ήταν κάτι εύκολο: τα πράγματα κινήθηκαν με πολύ αργούς ρυθμούς τα τρία πρώτα χρόνια της εταιρείας και οι τρεις ιδρυτές συνεχώς ξέμεναν από μετρητά.

“Όταν είσαι σε μία τέτοια κατάσταση βρίσκεις τα όριά σου και καταλαβαίνεις ότι στην πραγματικότητα αυτά είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι νόμιζες”, δήλωσε ο Likhoded.

“Είχα πίστη στο ότι θα πετύχουμε”.

Σήμερα αυτή η πίστη έχει οδηγήσει ακόμη και στην καταβολή μερισμάτων.

Η Barclays έκανε πρόσφατα το ClauseMatch υποχρεωτικό για “όλες τις παγκόσμιες πολιτικές και πρότυπα για τον όμιλο Barclays” ως μέρος μιας εμπορικής συμφωνίας με τη startup.

Ο Likhoded λέει ότι η εταιρεία του, το εργατικό δυναμικό της οποίας έχει πλέον αυξηθεί στα 33 άτομα, βρίσκεται σε συζητήσεις και με μία ακόμη κορυφαία τράπεζα.

Τώρα με τη νέα χρηματοδότηση, ο Likhoded στοχεύει να διαθέσει το ClauseMatch πέρα ​​από τα τμήματα συμμόρφωσης των τραπεζών και στους τομείς της φαρμακευτικής, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των ασφαλιστικών.

Ο Likhoded έχει φιλόδοξους στόχους, αλλά μετά από όσα έχει περάσει, δεν φαίνεται να ανησυχεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 2 =