Ναι, αυτό είναι κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά να αναπτύσσεται στην χώρα μας. Ένα ρομπότ (ή ένα Smart toy όπως το αποκαλούν οι δημιουργοί του), που έχει ως στόχο να φέρει πιο κοντά τα παιδιά με τους γονείς. Μια τέτοια «αποστολή» έχει ο… μικρός εξερευνητής, με το όνομα Neil. Πρόκειται για ένα ελληνικό project που αναμφίβολα σου προκαλεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια, έτσι ώστε να μάθεις τι ακριβώς μπορεί να κάνει.
Το It’s Possible συνάντησε τον Βαγγέλη Καραπέτσα, τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε τον Neil, και είναι επίσης συνιδρυτής της εταιρίας Another Circus. Ο ίδιος εξηγεί τι μπορεί να κάνει αυτό το παιδικό ρομπότ και σε τι φάση βρίσκεται το εγχείρημα αυτή τη στιγμή. Ενώ παράλληλα, απαντά και στο ερώτημα για το ποια πρέπει να είναι η σχέση των παιδιών με την τεχνολογία στην εποχή μας.
Πως προέκυψε η ιδέα για τον Neil και με τι ασχολούσασταν προσωπικά πριν το συγκεκριμένο project;
Μέχρι ένα σημείο, είναι δύο διαφορετικές ιστορίες. Μετά κάπου συναντιούνται. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δική μου διαδρομή, έχω δουλέψει στη διαφήμιση, έχω σπουδάσει και δουλέψει στο product design στο Μιλάνο, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τον Τίμο Τοκουζμπαλίδη τρέχουμε την Another Circus, ένα creative agency που παρέχει υπηρεσίες όπως Branding, UI design, IoT design και Communication. Πλέον, μας ενδιαφέρει εκτός από την παροχή υπηρεσιών και η δημιουργία δικών μας προϊόντων με στόχευση στο εξωτερικό και κάπου εκεί «συναντάμε» την ιστορία του Neil.
Η ιδέα για τον Neil προέκυψε λαμβάνοντας υπόψη ότι οι νέοι γονείς με τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν, θα εκτιμούσαν ένα παιχνίδι που θα τους φέρει ακόμη πιο κοντά στα παιδιά τους και θα τους βοηθήσει να τα καταλάβουν καλύτερα.
Με απλά λόγια, τι κάνει το ρομπότ που έχετε δημιουργήσει;
Αρχικά θα ήθελα να πω ότι εμείς δεν τον αποκαλούμε ρομπότ, αλλά Smart toy. Ο Neil φιλοδοξεί να προσφέρει στο παιδί 3-7 ετών ενασχόληση με περιεχόμενο ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Χρησιμοποιούμε τον όρο funducation για αυτό. Για τους γονείς από την άλλη, ως ένας «ενδιάμεσος», ο Neil μεταφέρει πληροφορίες από τις δραστηριότητες που «μοιράστηκε» με το παιδί. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα από τη διάδραση του παιδιού με τον Neil σε βάθος χρόνου συλλέγονται πληροφορίες για τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Άρα ως γονιός έχεις πληροφόρηση που μπορεί να σε οδηγήσει στο να κατευθύνεις το παιδί σου στις κατάλληλες δραστηριότητες.
Πρακτικά πως θα λειτουργεί ο Neil; Θα μιλάει το παιδί και θα απαντάει το παιχνίδι;
Η διάδραση του Neil με το παιδί θα διαμορφώνεται με φωνητικές προτροπές. Αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
α) Προτροπές ρουτίνας, οι οποίες θα έχουν προκαθοριστεί ποιοτικά και χρονικά από τους γονείς (όπως π.χ. «Το ήξερες ότι πρέπει να κλείνουμε τη βρύση όταν πλένουμε τα δόντια μας;») και οι οποίες εκφωνούνται αυτόματα από τον Neil βάσει χρονοδιαγράμματος.
β) Εκπαιδευτικές πληροφορίες, ιστορίες, τραγουδάκια καθώς και προτροπές για δημιουργικότητα και δραστηριότητες. Το περιεχόμενο αυτής της κατηγορίας (Όπως π.χ. «Πάμε να ζωγραφίσουμε») προκύπτει μετά από πάτημα κουμπιού από το παιδί.
Ο Neil είναι ένα παιχνίδι που έχει αρκετά στοιχεία τεχνολογίας. Από την άλλη μεριά, ακούμε πολλούς να λένε (λόγω και της κατάχρησης που γίνεται με τα smartphones ή tablets), ότι πρέπει να μπαίνει ένα «φρένο» στην τεχνολογία που δίνουμε στα παιδιά. Ποια είναι η δική σας άποψη και τι ισχύει για τον Neil;
Εμείς πιστεύουμε ότι η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος. Αρκεί να απασχολήσεις το παιδί με εκπαιδευτικά, ψυχαγωγικά και δημιουργικά θέματα.
Να μην είναι δηλαδή απόλυτα «παθητικός» ο ρόλος του παιδιού δίπλα της. Δε μπορούμε να αποφύγουμε την είσοδο της τεχνολογίας στη ζωή μας. Ας έχουμε άποψη λοιπόν, ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε στη διαμόρφωσή της.
Κάποιος που δεν είναι ειδικευμένος θα πει: Ωραία, τεχνολογία είναι το tablet, τεχνολογία είναι και το project σας. Που διαφοροποιείστε εσείς;
Εμείς θέλουμε να ξεκολλήσουμε το παιδί κατά το δυνατόν από τις οθόνες και να κάνει δραστηριότητες με τη βοήθεια του Neil. Υπάρχει βέβαια η προοπτική για συνέχιση του προγράμματος του Neil σε tablet, στο οποίο θα υπάρχει μια βιβλιοθήκη με ποιοτικό περιεχόμενο. Το οπτικοακουστικό ερέθισμα της οθόνης δεν μπορείς να το «νικήσεις», ωστόσο μπορείς με δημιουργικό τρόπο να αξιοποιήσεις αυτή την τεχνολογία.
Από όσο καταλαβαίνω, εσείς είστε της άποψης ότι η τεχνολογία υπάρχει και θα υπάρχει, έτσι δεν πρέπει να πάμε να «κλείσουμε την κουρτίνα» και να βάλουμε τα παιδιά να παίζουν π.χ. τάβλι. Αλλά να αξιοποιήσουμε σωστά τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε
Πιστεύω ότι η τεχνολογία πάντα τρόμαζε κάποιους στην εκάστοτε εποχή. Προσωπικά ενημερώνομαι όσο μπορώ. Ας αποφασίσουμε όπως είπα και πιο πριν αν θα την παρακολουθούμε παθητικά ή θα συμμετέχουμε στη διαμόρφωσή της με τις επιλογές μας. Παρεμπιπτόντως, το τάβλι ή οτιδήποτε μη τεχνολογικό είναι πολύτιμο κομμάτι της ζωής. Η ισορροπία είναι ο δρόμος.
Σε τι φάση βρίσκεται το project αυτή τη στιγμή; Θα βγει σύντομα σε μαζική παραγωγή;
Απέχουμε αρκετά από τη μαζική παραγωγή. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν 3 μεγάλες φάσεις του έργου, τότε ξεκινώντας ανάποδα το τρίτο και τελευταίο στάδιο είναι η μαζική παραγωγή. Το πρώτο βήμα στη δική μας περίπτωση ήταν η σύλληψη της ιδέας και η παρουσίασή της σε μορφή ”Alpha prototype” στην έκθεση CES2017 στο Las Vegas το Γενάρη που πέρασε.
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό που βρισκόμαστε τώρα λοιπόν. Με απλά λόγια βλέπεις τι έχεις κάνει πάνω στο project στην πρώτη φάση του, λάθη και παραλείψεις, και προσπαθείς να το βελτιώσεις. Στόχος πλέον είναι η παραγωγή του Neil “Beta prototype” σε 15 λειτουργικά κομμάτια, που θα δοκιμαστούν σε σπίτια και παιδικούς σταθμούς. Στο στάδιο αυτό είμαστε σε αναζήτηση «βοήθειας», τόσο οικονομικής (angel investors) όσο και τεχνολογικής (developers).
Σε παλαιότερη συνέντευξη σας, έχετε πει ότι αν ανήκατε στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης μιας μεγάλης κατασκευάστριας εταιρείας, π.χ. της LEGO ή της Mattel, το project θα είχε προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα. Ποια είναι τα εμπόδιο και οι δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα;
Ένα εργοστάσιο παιχνιδιών που έχει τμήμα «Έρευνας και Ανάπτυξης» έχει τα απαιτούμενα εργαλεία (τα περισσότερα εσωτερικά δε) για να μπορέσει να υλοποιήσει ένα project της εταιρίας, στο οποίο έχει ήδη αποφασίσει να επενδύσει ανάμεσα από άλλα. Δεν εξαρτάται λοιπόν ακριβώς από τρίτους στο κομμάτι της ανάπτυξης. Αντίθετα μια startup εξαρτάται πολύ από τρίτους και μάλιστα συνεχώς.
Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά, σχετικά μακριά από τις εξελίξεις με όλες τις αναμενόμενες συνέπειες. Αυτό φυσικά δεν πρέπει να μας σταματάει από το να προσπαθούμε.
Βάσει των όσων έχετε δει και συζητήσει, τελικά τι πρέπει να κάνει μια καινοτόμος επιχείρηση, για να λάβει χρηματοδότηση;
Να έχει στα χέρια της μια ξεκάθαρη από κάθε άποψη ιδέα που έχει σημαντική οικονομική προοπτική. Εξοικείωση με έννοιες όπως «break even» και «exit», ταλέντο στις παρουσιάσεις, ρομαντισμό και ρεαλισμό.
Ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε, σε έναν νέο που θα σας έλεγε ότι θέλει να δημιουργήσει μια καινοτόμο επιχείρηση στην Ελλάδα;
Αντιλαμβάνομαι ότι στις μέρες μας η έννοια start up & startupper είναι στη μόδα. Στην πράξη όμως είναι μια πολύ συγκεκριμένη συνθήκη. Εντούτοις, όποιος πιστεύει ότι έχει στα χέρια του ένα πολύ δυνατό και καινοτόμο project, το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη επιχείρηση, φυσικά να το τολμήσει.