αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Mr Zara επενδύει… στο real estate

Ο Mr Zara επενδύει… στο real estate

Μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζουν τα Zara ως μια αλυσίδα μόδας, όμως το διάσημο brand πλέον εμπλέκεται… και με το πεδίο του real estate. O δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Zara, Amancio Ortega, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την ύφεση των εμπορικών ακινήτων. Για να κάνει αγορές… σε χαμηλές τιμές.

Έτσι, η Pontegadea, ο προσωπικός επενδυτικός όμιλος του Amancio Ortega, αξίας 90 δισ. ευρώ και πλέον, επεκτείνει τις συμμετοχές της σε ακίνητα μέσω της στρατηγικής «buy the dip». Το ισπανικό fund, το οποίο κατέχει το 59% της μητρικής εταιρείας της Zara, της Inditex, έχει ανακοινώσει τον τελευταίο χρόνο 10 εξαγορές αξίας 1,1 δισ. ευρώ, οι οποίες καλύπτουν ακίνητα logistics, γραφεία και κατοικίες.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του επικεντρώνεται στη δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου τα περιουσιακά στοιχεία του περιλαμβάνουν το κτίριο Adelphi και το Devonshire House στο Λονδίνο, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της Amazon στο Σιάτλ.

Επειδή η Pontegadea κατακλύζεται από μερίσματα από τη συμμετοχή της στην Inditex και δεν χρειάζεται να δανειστεί, δεν επηρεάστηκε από τα υψηλά επιτόκια που πίεσαν τον όγκο των συναλλαγών κατά περισσότερο από 50% στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το τελευταίο έτος.

Ο Roberto Cibeira, διευθύνων σύμβουλος της Pontegadea, δήλωσε στους Financial Times ότι ο όμιλος παρατήρησε «μια προσαρμογή των τιμών στην Ευρώπη σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων» τους τελευταίους μήνες. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια καλή στιγμή για τους επενδυτές με χαμηλό χρέος, δεδομένης της σύσφιξης των πιστωτικών συνθηκών, η οποία μειώνει τον ανταγωνισμό για πιθανές εξαγορές λογικού μεγέθους.

«Στην περίπτωση της Pontegadea, μας προσφέρονται περιουσιακά στοιχεία σε διμερείς διαδικασίες και σε πολλές περιπτώσεις εκτός αγοράς δηλαδή πριν διαφημιστούν δημοσίως – ειδικά στους τομείς των logistics, του λιανικού εμπορίου, των γραφείων και των υποδομών».

Οι προοπτικές της εμφανίζονται εξαιρετικές, παρά το γεγονός ότι επισκιάζεται σε μέγεθος από λίγα μόνο family offices, όπως εκείνων των Bill Gates, Jeff Bezos και Sergey Brin, καθώς και των ιδιοκτητών της Chanel και της οικογένειας του ιδρυτή της Walmart, σύμφωνα με το Sovereign Wealth Fund Institute.

Μάλιστα η Pontegadea ανταγωνίζεται με τη Fedesa, η οποία ανήκει στην οικογένεια που βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση σοκολάτας Ferrero, για τον τίτλο του μεγαλύτερου οικογενειακού γραφείου της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο τον τελευταίο μήνα, η Pontegadea δαπάνησε 113 εκατ. δολάρια για μια ψυκτική αποθήκη στην περιοχή του Μαϊάμι και 100 εκατ. ευρώ για ένα κέντρο διανομής στην Ολλανδία που χρησιμοποιείται από την Primark. Οι συμφωνίες αυτές έχουν αυξήσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της σε περίπου 20 δισ. ευρώ σε 11 χώρες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × two =