αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Jeff Bezos λέει ότι υπάρχουν 2 είδη αποτυχίας. Αλλά μόνο το ένα είναι χρήσιμο

Ο Jeff Bezos λέει ότι υπάρχουν 2 είδη αποτυχίας. Αλλά μόνο το ένα είναι χρήσιμο

Ναι, η αποτυχία είναι ένα κομμάτι του δρόμου προς την επιτυχία. Δεν είναι τυχαίο που μεγάλοι επιχειρηματίες από τον Richard Branson έως τον Elon Musk και τη Sara Blakely, έχουν δώσει συμβουλές για το πώς να νιώσετε πιο άνετα με την αποτυχία, ώστε να μπορείτε να πετύχετε περισσότερα στην συνέχεια της διαδρομής.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Jeff Bezos. Ο ιδρυτής της Amazon έχει δηλώσει πολλές φορές πως μόνο μέσα από αποτυχίες μπορείς να φτάσεις τελικά σε μια μεγάλη επιτυχία και να «ταράξεις τα νερά» σε ένα πεδίο. Οι πειραματισμοί, οι δοκιμές και οι αποτυχίες, μπορούν να σε εξελίξουν και να φτάσεις σε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο. Σύμφωνα με τον Jeff Bezos δεν είναι όλες οι αποτυχίες χρήσιμες. Αυτό αποκαλύπτεται μέσα από το βιβλίο «Invent and Wander: The Collected Writings of Jeff Bezos», αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το inc.com.

O Bezos υποστηρίζει ότι υπάρχουν σαφή όρια για το ποια λάθη πρέπει να ”γιορτάσεις” και ποια να ”θρηνήσεις”.

«Πάντα επισημαίνω ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη αποτυχίας», λέει ο Bezos και συνεχίζει: «Υπάρχει η πειραματική αποτυχία – αυτό είναι το είδος της αποτυχίας με την οποία πρέπει να είστε ευχαριστημένοι. Αυτά είναι τα μεγάλα, τολμηρά στοιχήματα που είτε “ταράζουν τα νερά” είτε οδηγούν σε πράγματα όπως το Fire Phone ή το Google+». Αυτές είναι χρήσιμες αποτυχίες, διότι προσπαθείς να φτάσεις σε κάτι πραγματικά νέο και καινοτόμο. Άρα σε κάθε περίπτωση θα πάρεις χρήσιμα μαθήματα.

Υπάρχουν όμως και αποτυχίες τις οποίες… δεν πρέπει να γιορτάζεις. Όταν αποτυγχάνετε σε κάτι που θα έπρεπε να είναι γνωστό και εφικτό με προνοητικότητα και προσπάθεια, απλώς χάσατε. Σε αυτό το σενάριο δεν θα κερδίσεις τίποτα.

Η βασική ερώτηση λοιπόν που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου, είναι αν προσπαθείς να «εφεύρεις» κάτι πραγματικά νέο. Εάν ναι, τότε ακόμα κι αν αποτύχεις πάρε τα χρήσιμα μαθήματα, και συνέχισε ακόμα πιο δυναμικά. Ίσως είναι και ένα σημάδι ότι έχεις ένα τρόπο σκέψης που στοχεύει σε κάτι μεγάλο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 4 =